Xine, MPlayer

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mariusz13

Xine, MPlayer

Post autor: mariusz13 »

Witam ponownie :)
Mam pytanie dot multimediów, mianowicie MPlayer dziwnie odtwarza mi plytke.
Jest tak - na plycie jest jakis poczatek, potem jest menu gdzie mozna wybrac rozne "czesci" filmu.
MPlayer leci po kolei i nie pokazuje wogole menu.

Drugie pytanie - gdzie lub skad sciagne np. Xine - wiem ze pod FreeBSD z KDE fajnie mi odtwarzal DVD.
Skad pobrac spolszczenie do MPlayera lub nazwa pakietu itp.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

mariusz13 pisze:Drugie pytanie - gdzie lub skad sciagne np. Xine
polecam program kaffeine bardzo fajny program do odtwarzania filmów i dobrze odtwarza filmy DVD, działa na silniku xine więc to jest mniej-więcej to o co Ci chodzi, możesz go zainstalować tak:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kaffeine
mariusz13 pisze:Skad pobrac spolszczenie do MPlayera lub nazwa pakietu itp.
nie słyszałem o spolszczeniu do mplayera (ale nie mówię że nie ma), ale po co Ci spolszczenie, przecież tam nawet nie ma co czytać: play, stop, itp...

polecam też zainstalować kodeki do filmów:

aptitude install w32codecs

aloha
Rad
Member

Post autor: Rad »

aptitude install xine-ui
Do tego dodatkowo kodeki mplayera i hulaj dusza piekła nie ma - taki zestaw odtworzy ci wszystko czego tylko zapragniesz :) .
Grabos

Post autor: Grabos »

Jeśli dobrze pamiętam Mplayer trzeba skompilować z językiem polskim. A xine jest biblioteką nie odtwarzaczem samym w sobie.
mariusz13

Post autor: mariusz13 »

velmafia pisze:
polecam program kaffeine bardzo fajny program do odtwarzania filmów i dobrze odtwarza filmy DVD, działa na silniku xine więc to jest mniej-więcej to o co Ci chodzi, możesz go zainstalować tak:

aptitude install kaffeine
aloha
Witam, zainstalowalem i o dziwo zaczal dzilac Xine bo go tez w miedzyczasie znalazlem.
A mial problemy z odpalaniem DVD - jakies komplikatory z dowiazaniami do urzadzen.
Ale Kaffine to po instalce i odpaleniu wywalil blad, ale dziala.
Zaraz zobacze na innych dvd.

Nie znaleziono libdvdcss. Odtwarzanie zakodowanych (większości komercyjnych) DVD nie będzie możliwe. Możesz pobrać bibliotekę stąd (ale jej używanie może naruszać prawa autorskie w Twoim kraju!): [url]http://developers.videolan.org/libdvdcss[/url].
Zostało mi wlasciwie tylko o ile istnieje, zainstalowac jakis program do obrobki video, kombinowalem z Kino ale nie wykrywa mi kamery na firewire.

[ Dodano: 2007-03-18, 17:42 ]
merlinsan pisze:Jeśli dobrze pamiętam Mplayer trzeba skompilować z językiem polskim. A xine jest biblioteką nie odtwarzaczem samym w sobie.
Biblioteka? hummm - http://xinehq.de/ a wyglada jak odtwarzacz :-P

Co do MPlayera - jest jakas nakladka, kiedys sie meczylem na BSD.
Ale w sumie po co :) Kolega powyzej mial racje, ale ja lubie po polsku :)

Bede mial jeszcze pytanie ale nie wiem czy tu sie pytac czy zakladac nowy watek?
Dot K3B :)
A co mi tam, wiec tak - kopiuje np. plytke dvd i obraz sie zapisuje na dysk, ale na sam koniec wywala komunikat ze nie moze otworzyc napedu?
Wprawdzie obraz jest na plycie i jak sie na nowo wlaczy i zada mu nagrywanie to nagrywa i na konic nagrywania wysuwa tacke z napedu.
Spotkal sie ktos z podobnym przypadkiem?
Grabos

Post autor: Grabos »

To już tak trudno nacisnąć na about:

free, fast, portable and reusable
xine is a free (gpl-licensed) high-performance, portable and reusable multimedia playback engine. xine itself is a shared library with an easy to use, yet powerful API which is used by many applications for smooth video playback and video processing purposes.
Read more about xine's features on the xine features page.
Mi nie wygląda na bibliotekę :-P
Ale nie ważne ;-)
monter

Post autor: monter »

Witam: moim skromnym zdaniem mplayer ma za dużo kombinacji, nie wiem jak jest na debianie bo siedze na nim dopiero trzeci dzionek. Ale zainstalowałem sobie tak jak na poprzednich OSach taki zestaw >kaffeine=xine=libxine1=xine-ui=libarts-xine=w32codecs=libdvdcss2=faac=ffmpeg < i musi śmigać wszystko.No a żeby mi odtwarzało wszystko z medjami na stronach http://WWW.teledyski na onecie lofi na wp.i tym podobne dodaje:vlc=mms_client= codeki do mp3 i niema takiej możliwości żebym czegoś nie obejrzał albo nie odsłuchał. A zapomniałem dodać> kaffeine-mozilla=mediaplayerconnectivity < . Kaffeine ma też tą zalete że śmiga pod operą.
Przy takim zestawie trzeba wywalić wszystko co ma związek z mplayerem

pozdrawiam ;-)
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

monter pisze:Witam: moim skromnym zdaniem mplayer ma za dużo kombinacji
Potwierdzam. Nie lubię i nie używam mplayera ponieważ jak dla mnie jest "przerośnięty", nie intuicyjny i dużo problemów z nim jest. Mam długo Debiana, bardzo długo, ale jeszcze nie poczułem potrzeby zainstalowania tego "coś". Osobiście polecam vlc.
waldus86

Post autor: waldus86 »

Witam wszystkich! Chcialem zainstalować sobie mplayera. Sciagnąlem paczki do kompilacji ale gdy wykonuje skrypt configure wyskakuje mi bład : libpng12-dev: Wymaga: libpng12-0 (= 1.2.8rel-1) ale 1.2.8rel-5.1 ma zostać zainstalowany
E: Pakiety są błędne

Po przeczytaniu wczesniejszych wypowiedzi chyba rzeczywiscie zrezygnuje z mplayera i przerzuce sie na jakis inny program, ale mimo wszystko chcialbym wiedziec dlaczego wyskakuje taki blad. Dzieki za wszelkie prady

[ Dodano: 2007-04-01, 01:32 ]
A gdy chce zainstalowac kodeki: apt-get install w32codecs wyskakuje to samo Jak temu zapobiec?? Chodzi o jakis wpis do sources czy jak?? Dzieki za pomoc
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Masz problem z zależnościami. Spróbuj może dać:

apt-get -f install
ODPOWIEDZ