Pierwszy Linux pomoc mile widziana

Ogólne pytania dotyczące systemu
roxman

Pierwszy Linux pomoc mile widziana

Post autor: roxman »

Witam. Instalowałem Linuksa już kilka razy ale zawsze wracałem wiernie do Windowsa lecz teraz staram się walczyć z nałogiem i pozostać na dłużej na Debianie bo przypomina jako tako Windows wyglądem i nie jest to bardzo duży szok wizualny lecz niestety zerwać więzy z Windowsem to nieprosta sprawa i muszę mieć dostęp do służbowego komputera poprzez program Realvnc. Na stronie http://www.realvnc.com/ znalazłem wersję darmową pod Linuksa dzięki, której będę mógł się logować bez problemu do służbowego komputera i pracować zdalnie lecz niestety nie potrafię tego zainstalować.
Może ktoś by mi podpowiedział jak to zrobić? Kadu oraz pocztę skonfigurowałem samodzielnie więc podstawy najważniejsze już są dlatego więc puki co mam jeszcze odrobinę samozaparcia muszę brnąć dalej. Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Jest tam instrukcja instalacji na debianowatych. Musisz pobrać pakiet deb i postępować zgodnie z nią: http://www.realvnc.com/products/enterpr ... ebian.html
roxman

Dziękuję serdeczne. Przeglądałem tę stronę kilkanaście razy, a tutaj nie trafiłem. Już mam zainstalowane i rozpoczynam pierwszą długoterminową przygodę z Linuksem.

Mam jeszcze pytanie.

Jak w przeglądarce epiphany zainstalować flash bo wyświetla mi jakiś znaczek zamiast grafiki.
mysza-j

Post autor: mysza-j »

roxman, http://repo.dug.net.pl/dfr/

I polecam używanie Iceweasel (debianowa nazwa Firefoxa)
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

Przez długi czas używałem epiphany, więc nie wiem po co polecać iceweasela (jeśli już coś firefoksowatego, to moim zdaniem swiftfox).
Jeśli wyświetla ci się jakiś znaczek, to może masz zainstalowany flashblock (wtedy klikasz w znaczek i film się odtwarza). Najlepiej ściągnij i zainstaluj paczkę *.deb ze strony Adobe z flashplayerem.
roxman

Gdym wiedział jak to już dawno bym to zrobił w wolnym czasie. Siedzę i dłubie jak to rozwiązać.

[Dodano: 2009-03-15, 09:13]
A może ktoś jeszcze pomógłby mi zainstalować jakiś odtwarzacz filmów z napisami. Chcę zainstalować mplayera bo ponoć jest najlepszy ale zgłasza mi problemy cały czas o jakieś powiązania pakietów i nie można tego nijak obejść. A chciałoby się w wolnym czasie coś obejrzeć, a z tych opisów co znalazłem to żaden nie działa.
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

Jakie masz wpisy w sources.list?
Daleko nie zajedziesz, jak nawet nie chce Ci się wejść na stronę Adobe...
http://fpdownload.macromedia.com/get/fl ... _linux.deb
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
giaur
Member

Post autor: giaur »

Mplayer stary i czerstwy. Przez tyle lat nie przyszlo im nawet do glowy, ze aby sciszyc dzwiek w odwtarzaczu nie trzeba od razu sciszac glownego kanalu alsa, co spowoduje wyciszenie calego systemu.

Duzo lepszy jest vlc jezeli chodzi o otwarzacz z gui.
roxman

Szanowny @7PGXW nieładnie jest kogoś tak oskarżać o lenistwo. Przewertowałem forum i dodałem wpisy, nawet aktualizowałem klucze co można było pobrać to pobrałem ale moja wiedza na temat Linuksa to jest to co znajdę i doczytam nic poza to. A jak się domyślasz troszkę zaciętości mam żeby z tym walczyć bo już dawno powinienem wrócić do Windowsa, a dalej walczę z tym Debianem chcąc go jakoś do warunków domowych zaadoptować. Internet działa już dobrze. Wszystko wyświetla co powinien do pracy. Już dostęp także mam poprzez Realvnc przydało by się jeszcze troszkę filmów z napisami pooglądać po ludzku i śmiało może Debian się zadomowić na stałe na moim komputerze. Więc taka moja gorąca prośba jeżeli masz ochotę wytykać mi lamerstwo czy lenistwo to daruj sobie jak możesz to podpowiedz, a jak nie to powstrzymaj się od zbędnych komentarzy:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install mplayer
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie      
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe                      
Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
  libavcodec51 libavutil49 libpostproc51 mplayer 
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  libavcodeccvs51{a} libavformatcvs51{a} libavutilcvs49{a} 
  libpostproccvs51{a} 
0 pakietów aktualizowanych, 5 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 5223kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 11,6MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  libavutil49: Jest w konflikcie z: libavutilcvs49 ale zaplanowana jest instalacja wersji 3:20070329-0.0etch1.
  mplayer: Wymaga: libdirectfb-0.9-25 który jest pakietem wirtualnym.
  libpostproc51: Jest w konflikcie z: libpostproccvs51 ale zaplanowana jest instalacja wersji 3:20070329-0.0etch1.
  libavcodec51: Jest w konflikcie z: libavcodeccvs51 ale zaplanowana jest instalacja wersji 3:20070329-0.0etch1.
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Instalacja następujących pakietów:
libopenal1 [1:1.4.272-2 (stable)]
libswscale0 [0.svn20080206-17 (stable)]
mplayer [1.0~rc2-17+lenny3 (stable)]

Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów:
libavcodeccvs51 [nie zainstalowany]
libavformatcvs51 [nie zainstalowany]
libavutilcvs49 [nie zainstalowany]
libpostproccvs51 [nie zainstalowany]

Wynik: -9900
ODPOWIEDZ