Witam.
Mam mały problem odnośnie dźwięku. Gdy odtwarzam jakieś mp3 to niby wszystko jest dobrze ale przy niższych dźwiękach słychać wyraźne trzaski. Może wie ktoś jak to wyeliminować? Korzystam z ALSY i zrobiłem wszystko tak jak w przewodniku Kaki' wyżej. Kartę mam zintegrowaną z płytą asusa. Proszę o pomoc.
[+] S
- parrotlarch
- Beginner
Pobaw się suwakami pewnie masz któryś kanał maksymalnie podgłosniony i to jest przyczyną.
Kod: Zaznacz cały
alsaconf
Koledze wyżej chodziło zapewne o
alsamixer
Jeśli tę kartę obsługuje sterownik snd-hda-intel to często się zdaza ze jest ona źle zidentyfikowana przez sterownik(sterownik ten obsługuje bardzo wiele kart).
Wówczas należy ręcznie zdefiniować kartę wg chipsetu na jakim jest oparta.
Robimy to dodając odpowiedni wpis w pliku /etc/modprobe.d/alsa-base (w przyszłości a właściwie juz w Sidzie w pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf)
Wówczas należy ręcznie zdefiniować kartę wg chipsetu na jakim jest oparta.
Robimy to dodając odpowiedni wpis w pliku /etc/modprobe.d/alsa-base (w przyszłości a właściwie juz w Sidzie w pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf)
- parrotlarch
- Beginner
No przecież mówię :mrgreen:genobis pisze:Koledze wyżej chodziło zapewne oKod: Zaznacz cały
alsamixer
Faktycznie machnąłem się. Przepraszam za zamieszanie.
Dziekuje Panowie. pomoglo.
Wszystko mialem ustawione na maksa, wczesniej to zmienialem ale najwyrazniej nie zapisalo mi zmian. Teraz jest juz wszystko ok.
alsamixer
Wszystko mialem ustawione na maksa, wczesniej to zmienialem ale najwyrazniej nie zapisalo mi zmian. Teraz jest juz wszystko ok.
¯eby zapisac zmiany głośności w mixerze należy z roota wykonać
alsactl store