[+] HP compaq nx9020 - klawisze funkcyjne

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
ajkidu

[+] HP compaq nx9020 - klawisze funkcyjne

Post autor: ajkidu »

Witam wszystkich forumowiczów,

otóż nie wiem jak sobie poradzić z konfiguracją klawiszy funkcyjnych fn i klawiszy VolumeUP, VolumeDown, VolumeMute w Debianie.

Z ciekawości zainstalowałem Kubuntu 8.04, by zobaczyć jak sobie poradzi i odziwo wszystkie klawisze działają. (np. fn+F2 rozjaśnia ekran, VolumeUP z boku laptopa lub fn+PageUP rozgłaśnia, nawet wyskakuje na środku ekranu pasek głośności, etc...)

Czytałem różne wątki na ten ten temat, ale kompleksowego rozwiązania nie znalazłem.

Tak sobie pomyślałem, że skoro Kubuntu domyślnie po instalacji obsługuje te klawisze, to Debiana też można do tego zmusić. Podpowiedźcie co mam sprawdzić, podejrzeć w Kubuntu by móc to wykorzystać w Debianie.

P.S.
Jestem nowicjuszem w świecie Linuksa, więc proszę o wyrozumiałość
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Sprawdź, czy masz zainstalowany pakiet acpi-support. Jeśli nie, to doinstaluj
beel
Beginner

Post autor: beel »

Jaką masz wersję jądra? U mnie już na 2.6.24 ruszyły.. z automatu.. no i pakiety typu acpi... jeśli nie masz..
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Pakiet "kmilo" i ustaw, odpowiedni układ klawiatury w centrum sterowania KDE.
ajkidu

Post autor: ajkidu »

AdeBe pisze:Sprawdź, czy masz zainstalowany pakiet acpi-support. Jeśli nie, to doinstaluj
mam zainstalowany
beel pisze:Jaką masz wersję jądra? U mnie już na 2.6.24 ruszyły.. z automatu.. no i pakiety typu acpi... jeśli nie masz..
na Debianie mam 2.6.26 a na Kubuntu 2.6.24
iria pisze:Pakiet "kmilo" i ustaw, odpowiedni układ klawiatury w centrum sterowania KDE.
dzięki, oto właśnie mi chodziło :-)

Do tego jeszcze warto doinstalować kmix
ODPOWIEDZ