draco pisze:A testowałeś sprawe na innych WM? Czy na każdym Cię wywala? Może jakieś GNOME czy cuś ]
Testowałem chwilę na GNOME, ale jego wygląd mnie przeraża więc zrezygnowałem
Graboś pisze:Spróbuj wywalić cały konfig gconf'a ~/.gconf ~/gconfd i inne.
To chyba nie jest wina gconf. Dlaczego? Otóż dzisiaj cały dzień nie odpalałem beryla - ani jednego wywalenia x'ów (Sic!). A w
/var/log/syslog widzę:
Mar 20 17:48:34 debian gconfd (kaka-3893): uruchamianie (wersja 2.16.1), pid 3893, użytkownik "kaka"
Mar 20 17:48:34 debian gconfd (kaka-3893): Uzyskano adres "xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.mandatory" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 0
Mar 20 17:48:34 debian gconfd (kaka-3893): Uzyskano adres "xml:readwrite:/home/kaka/.gconf" do zapisywalnego źródła konfiguracji na pozycji 1
Mar 20 17:48:34 debian gconfd (kaka-3893): Uzyskano adres "xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.defaults" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 2
Mar 20 17:48:34 debian gconfd (kaka-3893): Uzyskano adres "xml:readonly:/var/lib/gconf/debian.defaults" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 3
Mar 20 17:48:34 debian gconfd (kaka-3893): Uzyskano adres "xml:readonly:/var/lib/gconf/defaults" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 4
Mar 20 17:54:34 debian gconfd (kaka-3893): Serwer GConf nie jest używany, zakończenie.
Mar 20 17:54:34 debian gconfd (kaka-3893): Zakończenie
Mar 20 17:55:01 debian gconfd (kaka-3980): uruchamianie (wersja 2.16.1), pid 3980, użytkownik "kaka"
Mar 20 17:55:01 debian gconfd (kaka-3980): Uzyskano adres "xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.mandatory" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 0
Mar 20 17:55:01 debian gconfd (kaka-3980): Uzyskano adres "xml:readwrite:/home/kaka/.gconf" do zapisywalnego źródła konfiguracji na pozycji 1
Mar 20 17:55:01 debian gconfd (kaka-3980): Uzyskano adres "xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.defaults" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 2
Mar 20 17:55:01 debian gconfd (kaka-3980): Uzyskano adres "xml:readonly:/var/lib/gconf/debian.defaults" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 3
Mar 20 17:55:01 debian gconfd (kaka-3980): Uzyskano adres "xml:readonly:/var/lib/gconf/defaults" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 4
Czyli mogę pokusić się o stwierdzenie, że nie jest to wina gconf.
Nie jest to także wina KDM/GDM - jak je wyłączyłem i logowałem się z konsoli, to też mnie wywalało.
Wina sterowników też to nie jest, ale... Natknąłem się na informację, że może być to wina kernela. I tu mnie dręczy. Bo wina beryla to też raczej nie jest, mimo, że mnie wywala gdy go odpalę, ponieważ dużo osób ma ten problem, nawet nie używając beryla, czy compiza (akurat tego drugiego nie próbowałem). Zakładając jednak, że jest to wina kernela, to cóż mam zrobić? Samodzielna kompilacja? Nie mam czasu, chyba, że w święta, kiedy będzie wolne.
Mam jeszcze pytanie. Instalowałem sterowniki nvidii, instalatorem (to znaczy ściągnąłem plik ze strony nvidii) w
init 1, kiedy instalator wyraźnie mówi, że nie zaleca w
init 1 bo mogą wystąpić problemy z kernelem. Ale podobno te uwagi instalatora można olać. hmm, jak Wy robicie? Instalujecie także to w
init 1?
I jeszcze jedna sprawa. Sam instalator pyta się czy pobrać jakieś pliki (jak dobrze pamiętam coś do kernela) z download.nvidia.com (bodajże!) - dałem
No - a Wy? Może powinienem dać
Yes? Jak uważacie?
Pozdrawiam.