Czyszczenie pliku menu.lst z niepotrzebnych wpisów

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
warzych

Czyszczenie pliku menu.lst z niepotrzebnych wpisów

Post autor: warzych »

Witam.

Mam taki mały problem, kombinowałem z kompilacją jąder i przekombinowałem. Teraz mam przy starcie pełno niepotrzebnych rodzajów jąder (w dodatku nie działających).

Jak można je usunąć i zostawić tylko co jest mi potrzebne?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

...
freesam

Post autor: freesam »

Można to zrobić na dwa sposoby/albo i więcej.

Pierwszy to metoda prób i błędów - czyli uruchamiamy komputer i wybieramy z listy "jajo" i startujemy. Jeśli nie startuje odznaczamy je w "menu.lst" przy pomocy jakiegoś edytora. Oczywiście z odpowiednimi uprawnieniami to robimy, najczęściej jako root.

Druga metoda, jest niewątpliwie bardziej skomplikowana.
Wchodzimy do katalogu "/boot" i wydajemy polecenie

Kod: Zaznacz cały

ls -l 
Polecenie to wyświetla nam pliki, nas najbardziej interesują te zaczynające się na: "vmlinux...", "initrd.img..." oraz "System.map..."
Ich ilość powinna być taka sama, czyli mając dwa "vmlinuz..." mamy też dwa "initrd.img" i "System.map..."

Teraz wchodzimy do katalogu /boot/grub, ponownie edytujemy "menu.lst" i usuwamy to co jest nam zbędne.

Usuwanie
Odnajdujemy wpis: "## ## End Default Options ##

Pod tym wpisem mamy to co nas interesuje, czyli "menu";
Odznaczamy przy pomocy wpisy które są niepożądane. Czyli np. mając:

title		Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24-23-generic
root		(hd0,6)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.24-23-generic root=UUID=1c378f15-5975-591f-7d32-ef5f805b12cf ro quiet splash
initrd		/boot/initrd.img-2.6.24-23-generic
quiet
Dodajemy # na początku linijki w konsekwencji mamy"

# title		Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24-23-generic
# root		(hd0,6)
# kernel		/boot/vmlinuz-2.6.24-23-generic root=UUID=1c378f15-5975-591f-7d32-ef5f805b12cf ro quiet splash
# initrd		/boot/initrd.img-2.6.24-23-generic
# quiet
Po problemie, ta linijka nam startować nie będzie.

Można tez usuwać wpisy przy pomocy przycisku "Delete" bądź "<-", ale w tedy zawsze miej kopie zapasową pliku "menu.lst", nie wiadomo kiedy się przydać może.

Powodzenia.
warzych

Instalowałem według tego --> http://thesimplicity.wordpress.com/2007 ... cja-jadra/

Nie wiem czy to ten "jedyny i słuszny sposób" na razie zrobiłem według freesama i nie restartowałem. Jak to zrobię to napiszę czy działa.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

warzych - Sposób freesama powoduje wyłącznie, że w menu gruba nie wyświetlają Ci się "zbędne" wpisy. Wszystkie pozostałości kompilacji, czy to ukończonych, czy gdzieś porzuconych pozostają w dalszym ciągu w systemie. Nb. w KDE4 systemowo, ale także bodaj w Gnome oraz w KDE3 (jako oddzielne narzędzie, jeśli pamięć mnie nie myli, integrujące się z Kcontrol) istnieją stosowne programy do zarządzania grubem.
Biorąc pod uwagę sposób dodawania przez Ciebie kerneli do systemu - niestety - chcąc usunąć wszystkie "nadmiarowe", będziesz musiał się pobawić w ich ręczne usuwanie.
warzych

Niedziala to, a pavbaranov A co oznacza "recznie"?
Czyli jak?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Musisz usunąć pliki:

/boot/vmlinuz-niepotrzebny_kernel
/boot/initrd.img-niepotrzebny_kernel
/boot/System.map-niepotrzebny_kernel
/boot/config-niepotrzebny_kernel

cały katalog:

/lib/modules/niepotrzebny_kernel
pliki i katalogi na których pracowałeś w:

/usr/src/
Zaktualizuj też wpisy w menu.lst (wywal te niepotrzebne, dotyczące Twoich kompilacji).
ODPOWIEDZ