[+] XFCE nie wy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Linkas

[+] XFCE nie wyświetla belek oraz problem z Window Managerem

Post autor: Linkas »

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich. Zainstalowałem Debiana ze środowiskiem xfce lecz nie ma belek do "przeciągania" okienek oraz po wybraniu z ustawień Window Managera dostaję komunikat:
These settings cannot work with your current window manager (unknown).
Co jest źle? Praca w takim środowisku nie daje dużo satysfakcji.
panel
Beginner

Post autor: panel »

Menadżer okien powinien chyba być Thunar. Jak nie masz to zainstaluj go albo popróbuj innych - u mnie np. TWM fajnie się sprawował.
PhockouS

Post autor: PhockouS »

panel pisze:Menadżer okien powinien chyba być Thunar. Jak nie masz to zainstaluj go albo popróbuj innych - u mnie np. TWM fajnie się sprawował.
Menadżerem okien w XFCE jest xfwm4, natomiast Thunar jest menadżerem plików. Spróbuj może zainstalować/przeinstalować wyżej wymieniony pakiet.
Linkas

xfwm4 mam zainstalowanego w najnowszej wersjii. Apt-get nic nie zrobił, a belek nie ma dalej. Thunara też mam.
panel
Beginner

Post autor: panel »

Spróbuj może odpalić thunar z terminala.
Czy logujesz się z ekranu logowania? Jeśli tak to czy wybrałeś domyślny rodzaj sesji?
PhockouS

Post autor: PhockouS »

Kod: Zaznacz cały

xfwm4 --replace
Powinno pomóc.
Linkas

panel@
Nie loguje się z ekranu logowania. Mam Debiana na pda i automatycznie wchodzę na konto roota.
Nie mogę odpalić thunara z terminala ponieważ klawiatura ekranowa na pda nie działa najlepiej.

PhockouS@

xfwm4 --replace
po wpisaniu tego otrzymuję:

debian-gta02:~# xfwm4 --replace

(xfwm4:1610): Gtk-WARNING **: cannot open display
ale jest to pewnie wina tego (tak samo w przypadku odpalaniu thunnara z terminala), że łączę się z pda przez ssh. Czy znacie jakiś sposób żeby to obejść?

21.03.2009
Zalogowałem się przez ssh w ten sposób:

ssh -l root -X -v 192.168.0.202 
a następnie:

debian-gta02:~# xfwm4 --replace
debug1: client_input_channel_open: ctype x11 rchan 1 win 65536 max 32768
debug1: client_request_x11: request from 127.0.0.1 5030
debug1: channel 1: new [x11]
debug1: confirm x11
Gtk-Message: Failed to load module "gnomebreakpad": libgnomebreakpad.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Gtk-Message: Failed to load module "canberra-gtk-module": libcanberra-gtk-module.so: cannot open shared object file: No such file or directory

** (xfwm4:1605): WARNING **: Another Window Manager is already running
debug1: channel 1: FORCE input drain
debug1: channel 1: free: x11, nchannels 2
Problem nadal występuje.

22.03.2009
Problem rozwiązałem.
Polegało to na ponownej konfiguracji pliku: /etc/xdg/xfce4-session/xfce4-session.rc, dokładniej na pozostawieniu go w postaci początkowej (bez mojej ingerencji).
Speaktrap!

Post autor: Speaktrap! »

A może zastąp XFwm4 innym menedżerem, jeśli masz z nim problem? Usuń, i stwórz w /usr/bin dowiązanie do tego menedżera o nazwie xfwm4.
ODPOWIEDZ