mikrofon
mikrofon
Kupiłem dzisiaj mikrofon ze słuchawkami żeby pogadać z kolegami przez skype. Ale nie jestem pewien czy dobrze jest on skonfigurowany - dżwięk w słuchawkach słyszę ( mp3 itp. ) ale nie wiem jak sprawdzić czy mikrofon działa. Mam taki programik ''Rejestrator dźwięku'' uruchamiam go i chce zapisać to co mówie ale kiedy próbuje otworzyć ten plik to pisze mi, że jest on pusty :-/ Może w takim razie mikrofon trzeba skonfigurować itp. Bo pod XP działa idealnie a pod Debianem to wogle nie wiem czy działa.
Prosze o Pomoc!
Z góry dzięki !!
Prosze o Pomoc!
Z góry dzięki !!
Nie mam KDE ale mam Gnome - więc co teraz? Czytałem gdzieś, że trzeba wpisać coś w konsoli - coś w stylu: alsamix czy coś takiego - wpisywałem wszystkie możliwości ale pisze, że nie ma takiego polecenia.
Co teraz zrobić??
[ Dodano: 2006-08-06, 22:03 ]
A i przy okazji mam jeszcze jedno pytanko. Mianowicie bardzo często zawiesza mi się xmms a potem cały system. Czytałem o tym i się dowiedziałem, że trzeba ściągnąć jakiś moduł czy coś takiego? Jeśli tak to jaki?
Co teraz zrobić??
[ Dodano: 2006-08-06, 22:03 ]
A i przy okazji mam jeszcze jedno pytanko. Mianowicie bardzo często zawiesza mi się xmms a potem cały system. Czytałem o tym i się dowiedziałem, że trzeba ściągnąć jakiś moduł czy coś takiego? Jeśli tak to jaki?
Super :-x :-/ - zainstalowałem alsautils i nic nie działa jeśli chodzi o dźwięk - wogle dźwięku nie ma :-/
Coż mam teraz zrobić żeby np. przywrócić swój system do poprzedniego stanu kiedy jeszcze dźwięk działał ??
[ Dodano: 2006-08-07, 22:00 ]
Szukałem w google na temat przywracania debiana do poprzedniego stanu ale wyniki nie były zadowalające.....Więc mam pytanie - jak przywrócić system? Albo jak naprawić to, że mi dźwięk nie działa? Ja tylko zainstalowałem alsautils i wogle dźwięku nie ma :-/
No a zakładając, że już mi dźwięk bedzie działał to co mam zrobić żeby mi mikrofon działał. Może nie powinienem instalować wtyczek itp. z alsa ale z eSound - bo tak mam nastawione w xmms a w innych wtyczkach dźwięku nie było by.
Coż mam teraz zrobić żeby np. przywrócić swój system do poprzedniego stanu kiedy jeszcze dźwięk działał ??
[ Dodano: 2006-08-07, 22:00 ]
Szukałem w google na temat przywracania debiana do poprzedniego stanu ale wyniki nie były zadowalające.....Więc mam pytanie - jak przywrócić system? Albo jak naprawić to, że mi dźwięk nie działa? Ja tylko zainstalowałem alsautils i wogle dźwięku nie ma :-/
No a zakładając, że już mi dźwięk bedzie działał to co mam zrobić żeby mi mikrofon działał. Może nie powinienem instalować wtyczek itp. z alsa ale z eSound - bo tak mam nastawione w xmms a w innych wtyczkach dźwięku nie było by.
Napisz czy w alsamixer masz wlaczony mikrofon. Odpal alsamixer przelecz strzaleczka do mic i strzaleczk do gory zeby podglosnic ewentualnie m zeby wylaczyc wyciszenie (jesli MM nie jest podswietlone na zielono) a co do sprawdzenia mic to daj glosnosc mic na full i jeszcze wlacz mic boots i nagraj sie na poczte skype i bedziesz wiedzial czy smiga
Pozdro
Pozdro
Włączam alsamixer i pojawia się coś takiego:
Cóż to znaczy?
Kod: Zaznacz cały
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device
Nie wiem czy to może ja tylko jestem jakiś inny, ale czy tak ciężko wkleić komunikat o błędzie do wujka google i zobaczyć czy ktoś już nie miał takie problemu (a z tego co widzę to miał).
No offence, ale trochę więcej samozaparcia, bo jak będziesz klepał co Ci ktoś napisze to się nigdy nic nie nauczysz.
pzdr
No offence, ale trochę więcej samozaparcia, bo jak będziesz klepał co Ci ktoś napisze to się nigdy nic nie nauczysz.
pzdr