Instalacja z pendrive przygotowanego pod Windows

Pomoc dotycząca instalacji systemu
piwosz

Instalacja z pendrive przygotowanego pod Windows

Post autor: piwosz »

Witam.
Zwracam się do użytkowników z problemem dotyczącym instalacji z pendrive, mianowicie:
  1. Za pomocą narzędzia (Windows) unetbootin utworzyłem startowego pendrive'a z instalką Debiana 5.0.
  2. Podczas konfiguracji instalacji wywala mi iż brak jest w napędzie odpowiedniej płyty.
  3. Szukając w internecie natknąłem się na "cdrom-detect/try-usb=true" i tu pojawia się problem, zmieniłem plik syslinux.cfg na pendrive:

Kod: Zaznacz cały

label ubnentry1
    menu label ^Expert install Pendrive
    kernel /install.386/vmlinuz
    append  noprompt cdrom-detect/try-usb=true priority=low initrd=/install/initrd.gz  --

niestety nadal objaw jest podobny. Tak wiem, powinienem pobrać obraz netinstall, jednak nie uśmiecha mi się teraz czekanie kilku godzin na pobieranie.
Tak więc jak rozwiązać dany problem (laik).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

piwosz, pobierz wersję netinstall. To jest najwyżej 15-20 minut przy przeciętnym dostępie do internetu. Nawet pobranie pierwszej płytki CD to góra dwie godziny.
Na zabawę z jakimiś wynalazkami mieszającymi z poziomu Windows w przygotowaniu instalacyjnej wersji Debiana stracisz więcej czasu. Nikt nie używa takich rozwiązań. Można to potraktować jako ciekawostkę. Zezwolenie systemowi Windows na ingerencję w przygotowanie Linuksa to kłopoty nie do przeskoczenia w krótkim czasie.
Awatar użytkownika
Gniazdo

Post autor: Gniazdo »

Unetbootin działa. Jak ci wyświetli że jest brak płyty weź żeby wyszukał jeszcze raz i znajdzie już iso. Ja za pomocą pendrive zainstalowałem system, ale musiałem wciągnąć netinstall i w unetbootin dałem żeby z iso nagrał na pendrive wtedy hulało jak trzeba.
czterystaczwarty

Post autor: czterystaczwarty »

Unetbootin działa. Jak ci wyświetli że jest brak płyty weź żeby wyszukał jeszcze raz i znajdzie już iso.
Witam!
Próbowałem kilkukrotnie, nie chce znaleźć cdromu (usb).
Jest sposób na obejście tego?
ODPOWIEDZ