Zostawiłem sobie partycję /home, a debiana 64 zainstalowałem w miejscu gdzie poprzednio był debianek 386. Poniżej przedstawiam kilka pytań / wątpliwości dotyczących Debiana amd64.
1. INSTALACJA
Już od początku napotykałem na problemy - debian zawieszał się po kilku minutach pracy (w trybie tekstowym), lub czasami w ogóle się nie uruchamiał - podczas ładowania któregoś z demonów łapał kompletny zwis. Po przeszperaniu googli rozwiązaniem okazało się ponowne instalowanie debiana jednak z dodaniem opcji "noapic nolapic" tak więc instalowałem:
rozwiązało to problem ze zwisami, - rzekomo to przez mojego laptopowego niezgodnego ze standardami biosa były problemy, jednak dziwi mnie dlaczego wersja i386 działała dobrze na tym samym sprzęcie.expertgui noapic nolapic
2. REPOZYTORIUM
Debian 64 bitowy ma o wiele mniej pokaźne repozytorium niż tradycyjny 386. Jakie są najlepsze sposoby korzystania z 32 bitowych pakietów? Wiem, że można się bawić w chrootowanie, ale podobno są mniej skomplikowane sposoby instalacji paczek z wersji 386, doinstalować jakieś biblioteki 32 bitowe? Czy pozostaje tylko kompilacja wszystkiego po kolei ze źródeł?
3. PAKIETY
Jeśli chodzi o wine to jeszcze nie jest taki problem bo są źródła i można sobie skompilować, jednak co z Operą, Skype, Flashplayerem? Czy jestem skazany na zrezygnowanie z nich? To już wolę wrócić do Debiana 386...
4. FONTS
Coś dziwnego stało się z czcionkami, wydaje mi się, że po zainstalowaniu jakiegoś pakietu. Mianowicie w KDMie i we wszystkich aplikacjach KDE są one ekstremalnie małe. O ile menu w okienku Iceweasela wygląda przez to ładniej o tyle strony www (np shoutbox na tej stronie), czy rozmowy w komunikatorach są praktycznie nieczytelne, trzeba się wysilać, żeby zobaczyć tak małe napisy. Wiem, że mogę sobie zmienić rozmiary czcionek w Centrum Sterowania KDE jednak chciałbym wiedzieć co za pakiet to sprawił i naprawić to w bardziej cywilizowany sposób.
5. SENSORS
Nie działa mi lm_sensors. Nie wiem dlaczego, w wersji 386 nie było problemów, a tutaj :/
sensors-detect wykywa mi tylko 3 EEPROMY, oraz wyświetla informację:
Kiedy później odpalam sensors otrzymuję informację:EEPROMs are *NOT* sensors! They are data storage chips commonly
found on memory modules (SPD), in monitors (EDID), or in some
laptops, for example.
Folder /sys/bus/i2c/devices/ jest pusty.No sensors found!
Make sure you loaded all the kernel drivers you need.
Try sensors-detect to find out which these are.
Kompilacja ręczna - taki sam efekt.
Jakieś pomysły?
Narazie mam tyle pytań, mam nadzieję, że ktokolwiek jest w stanie odpowiedzieć na przynajmniej niektóre z nich, z góry dziękuję! ;-)