Jak wykorzysta
Jak wykorzystać moc 2 rdzeniowego procesora w Lenny
Cześć!
Mam następujące pytanie. Jestem dość mało doświadczonym użytkownikiem Linuksa. Mam komputer wyposażony w 2 rdzeniowy procesor Athlon 64 X2 = 2* 2,41 ghz, 2 GB RAM, kartę grafiki G Force 7600 GS i dysk 60 GB.
Mam następujące pytanie. Czy da się jakoś wykorzystać moc tego 2 rdzeniowego procesora i pamięci? Jeśli tak to jak to zrobić? Czy kernel obsługujący PAE (fizyczne adresowanie pamięci) faktycznie przyspiesza działanie systemu? Zamierzam pracować w środowisku graficznym X.
Pozdrawiam
Mam następujące pytanie. Jestem dość mało doświadczonym użytkownikiem Linuksa. Mam komputer wyposażony w 2 rdzeniowy procesor Athlon 64 X2 = 2* 2,41 ghz, 2 GB RAM, kartę grafiki G Force 7600 GS i dysk 60 GB.
Mam następujące pytanie. Czy da się jakoś wykorzystać moc tego 2 rdzeniowego procesora i pamięci? Jeśli tak to jak to zrobić? Czy kernel obsługujący PAE (fizyczne adresowanie pamięci) faktycznie przyspiesza działanie systemu? Zamierzam pracować w środowisku graficznym X.
Pozdrawiam
System widzi procesory wielordzeniowe jako kilka fizycznych procesorów - tak więc oczywiście wykorzysta go w odpowiedni sposób i nie musisz nic specjalnego w związku z tym robić. To samo dotyczy pamięci
PAE byłoby Ci potrzebne, gdybyś chciał używać ponad 4GB RAM.
Aha - każde środowisko graficzne dla Linuksa wymaga do działania X Serwera.
PAE byłoby Ci potrzebne, gdybyś chciał używać ponad 4GB RAM.
Aha - każde środowisko graficzne dla Linuksa wymaga do działania X Serwera.
Ja bym jeszcze dodał, że w Twoim wypadku najlepszym wyborem będzie instalacja wersji amd64.
Linux sam się martwi o optymalne wykorzystanie wielu procesorów (i o ile mi wiadomo radzi sobie o wiele lepiej niż Windows w tym względzie), a jak napisał genobis system ,,zobaczy" Twój dwurdzeniowy procek jako dwa osobne procesory.
Pozdrawiam
Linux sam się martwi o optymalne wykorzystanie wielu procesorów (i o ile mi wiadomo radzi sobie o wiele lepiej niż Windows w tym względzie), a jak napisał genobis system ,,zobaczy" Twój dwurdzeniowy procek jako dwa osobne procesory.
Pozdrawiam
O jakich sterownikach do neostrady wspominasz? Jeżeli masz ruter to łączysz się zwyczajnie przez przeglądarkę, z wykorzystaniem karty sieciowej. W przypadku modemów USB sterowniki są zawarte w jądrze. Firmware chyba też się znajdzie. Nie wiem w czym widzisz problem? Jedynym problemem jest modem ZXDSL852 jeżeli jesteś jego szczęśliwym posiadaczem, ale wtedy inwestuje się w ruter.deuter78 pisze:No dobrze tylko że dla wersji amd64 nie ma sterowników dla neostrady
Instalacja Neostrady - Speedtouch 330deuter78 pisze:Mam modem speedtouch 330 czarna obudowa.
deuter78, skoro Ubudsl jest dostępne w wersji 64 bitowej to i firmware musi być dostępne. Należy poszukać. Nie sprawdzałem wersji 64 bitowych to nie wiem. Ostatecznie można wykorzystać firmware dostępne w Ubudsl.
Tak naprawdę to jest wina Twojej obudowy? Gdybyś miał białą toby to działało?
Tak naprawdę to jest wina Twojej obudowy? Gdybyś miał białą toby to działało?