Jak wykorzysta

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
deuter78

Jak wykorzystać moc 2 rdzeniowego procesora w Lenny

Post autor: deuter78 »

Cześć!

Mam następujące pytanie. Jestem dość mało doświadczonym użytkownikiem Linuksa. Mam komputer wyposażony w 2 rdzeniowy procesor Athlon 64 X2 = 2* 2,41 ghz, 2 GB RAM, kartę grafiki G Force 7600 GS i dysk 60 GB.

Mam następujące pytanie. Czy da się jakoś wykorzystać moc tego 2 rdzeniowego procesora i pamięci? Jeśli tak to jak to zrobić? Czy kernel obsługujący PAE (fizyczne adresowanie pamięci) faktycznie przyspiesza działanie systemu? Zamierzam pracować w środowisku graficznym X.

Pozdrawiam
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

System widzi procesory wielordzeniowe jako kilka fizycznych procesorów - tak więc oczywiście wykorzysta go w odpowiedni sposób i nie musisz nic specjalnego w związku z tym robić. To samo dotyczy pamięci

PAE byłoby Ci potrzebne, gdybyś chciał używać ponad 4GB RAM.

Aha - każde środowisko graficzne dla Linuksa wymaga do działania X Serwera.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Ja bym jeszcze dodał, że w Twoim wypadku najlepszym wyborem będzie instalacja wersji amd64.

Linux sam się martwi o optymalne wykorzystanie wielu procesorów (i o ile mi wiadomo radzi sobie o wiele lepiej niż Windows w tym względzie), a jak napisał genobis system ,,zobaczy" Twój dwurdzeniowy procek jako dwa osobne procesory.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

A ja się podczepię pod temat i zapytam czy są jakieś narzędzia do manualnego "segregowania" procesów na poszczególnie 2, 3 lub 4 rdzenie (w przypadku Quadów/Phenomów)?
deuter78

No dobrze tylko że dla wersji amd64 nie ma sterowników dla neostrady więc odpada. Wiem że to lamerskie łącze ale w miejscu w któym mieszkam nie ma możliwości podłączenia internetu od żadnego innego dostawcy więc jestem na nią niestety skazany.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Do neostrady potrzebne są jakieś sterowniki poza firmware?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

deuter78 pisze:No dobrze tylko że dla wersji amd64 nie ma sterowników dla neostrady
O jakich sterownikach do neostrady wspominasz? Jeżeli masz ruter to łączysz się zwyczajnie przez przeglądarkę, z wykorzystaniem karty sieciowej. W przypadku modemów USB sterowniki są zawarte w jądrze. Firmware chyba też się znajdzie. Nie wiem w czym widzisz problem? Jedynym problemem jest modem ZXDSL852 jeżeli jesteś jego szczęśliwym posiadaczem, ale wtedy inwestuje się w ruter.
deuter78

@ fnmirk

Właśnie o firmware mi chodzi.

[ Dodano: 2009-05-12, 22:00 ]
Mam modem speedtouch 330 czarna obudowa.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

deuter78 pisze:Mam modem speedtouch 330 czarna obudowa.
Instalacja Neostrady - Speedtouch 330
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

deuter78, skoro Ubudsl jest dostępne w wersji 64 bitowej to i firmware musi być dostępne. Należy poszukać. Nie sprawdzałem wersji 64 bitowych to nie wiem. Ostatecznie można wykorzystać firmware dostępne w Ubudsl.

Tak naprawdę to jest wina Twojej obudowy? Gdybyś miał białą toby to działało?
ODPOWIEDZ