opera - flash - czy może by

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
marvell

opera - flash - czy moŻe być tak dobrze jak w mozilli?

Post autor: marvell »

Witam,

Wiem, że problem flasha pod operą jest wielokrotnie wałkowany. Mam operę alpha 10, flasha 10.22.
Filmiki, reklamy odtwarzają się prawie prawidłowo. Chodzi o to, że kiedy załóżmy odtwarzam właśnie jakiś film z youtube'a i w tym samym czasie otwieram nowe karty, przełączam się między nimi itp dzwięk z filmiku zacina się na chwilę. W icelweasel chodzi płynnie. Czy u was również tak jest?
Czy może to być wina wersji flasha?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Nie obwiniajmy flasha o wszystko. ;-) Na Operze 9.64 działa bez opisanego, przez Ciebie problemu. Więc może to wina Opery 10, która nadal jest w wersji alpha. ;-)
beel
Beginner

Post autor: beel »

Czy "plugin wrapper flasha" proces "operapluginwrap" wykorzystuje u was (nie zawsze, ale dosyć często) 100% procesora? Czy może korzystacie z natywnego flasha (64bit) ze strony labs.adobe.com? Opera w wersji 9.64.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Problemy z flashem w Operze są już legendarne. Proces operapluginwrap występuje też w 32bitowej wersji tej przeglądarki i też pożera gigaflopsy ;) Jeśli faktycznie chcesz korzystać z opery, to wyłącz flasha (CTRL+F12); w moim wypadku korzystanie z tego pluginu na czymkolwiek innym niż geckopodobnych przeglądarkach zawsze kończyło się tak samo.
marvell

Post autor: marvell »

@iria, jakiej wersji flasha używasz? U mnie na operze 9.64 problem nadal występuje.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Z repo sida, "flashplugin-nonfree 1:2.5".
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

Ja mam Operę 9.64 i starego flasha (http://www.idg.pl/ftp/linux_1473/Adobe. ... eta.2.html) i w sumie nie ma z nim większych problemów. Jedyna wada to to, że nie ma "normalnego" pełnego ekranu (bo pojawił się dopiero w późniejszej wersji).
ODPOWIEDZ