[+] Instalacja - wybór sk

Pomoc dotycząca instalacji systemu
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Drogi Kolego, nie wiem jak bardzo jesteś zaawansowany posługiwaniu się językiem angielskim.
Wprawdzie bardzo słabo znam ten język, ale:
Po uruchomieniu instalatora pojawia się kilka opcji do wyboru i wybierając bodajże trzecią

Kod: Zaznacz cały

Advanced options >
nawet bez znajomości angielskiego, szukając czegoś innego niż Gnome, można, a nawet trzeba zainteresować się opcją

Alternative desktop enviroments >
Na monitorze pojawi się ekran z kilkoma wierszami:

Back...
KDE
LXDE
Xfce
Po wybraniu którejkolwiek z nich instalujesz normalnie system.
Jeżeli z drugą z tych opcji nie zainstalujesz KDE (nie sprawdzałem) to musiałbym uważać:
a) że jest ona przedwcześnie stworzona dla jakiegoś przyszłościowego instalatora,
b) Ci co tworzą dystrybucję nie mają pojęcia co robią.
Obie z tych hipotez całkowicie wykluczam.
Instalator z płyty:

debian-500-i386-netinst.iso
Pozdrawiam
sj65
Awatar użytkownika
suncez

Post autor: suncez »

:) dziękuję Wam za odpowiedzi. Kilka słów wyjaśnienia.

Założyłem temat jednocześnie na dwóch forach, zależało mi na w miarę szybkiej odpowiedzi i udało się, dziękuję. Zwykle instaluję system podstawowy, potem po restarcie z wiersza poleceń dodaję: alsa-base, alsa-oss, alsa-utils, kdebase, kdm, kmix, mc, synaptic, i polską lokalizację kde-i18n-pl. Dalej już wygodnie instaluję oprogramowanie w środowisku graficznym, sporadycznie przez dpkg (np. własne pakiety). Nie mam z tym kłopotów. Nie instaluję domyślnego zestawu pakietów KDE. Mam swoje ulubione programy, stąd wybór kdebase (minimum). Od nikogo nie oczekuję, że za mnie poczyta o pakietach :) dam radę, jedynie nie wiedziałem i nie znalazłem info czym poskutkuje zaznaczenie opcji laptop, dlatego zapytałem. Przy instalacji systemu raczej nie eksperymentuję, szkoda mi czasu na późniejsze sprzątanie, ponawianie instalacji. Mam sprawdzony przepis dla komputera stacjonarnego, dla laptopa jeszcze nie, a komp ma chodzić tak jak ja chę :)
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
suncez
ODPOWIEDZ