No tak, właśnie z tego korzystam :-) A jak sądzisz - powolne działanie blogu to wina ovh czy WP?Inquistor pisze:Czyli pewnie korzystasz z 60free.ovh.org. Ja korzystam z płatnego serwera i wszystko jest ok.
Potrzebny dobry i tani hosting
Nie mam jakichś większych wymagań, więc nie narzekam. Od prawie pół roku żadnej większej awarii (ew. sporadycznie bardzo krótkie przerwy w dostępie). Jeśli nie będziesz stawiał nic większego niż własna strona/blog, to jak najbardziej polecam.PhockouS pisze:Szybko Ci tam wszystko działa? Co do webd zrezygnowałem po tym co przeczytałem w sieci na ich temat.
Opinie: http://www.webhostingtalk.pl/index.php?showtopic=10746
EDIT: Mam tam właśnie WordPressa i jest w porządku.
Osobiście stawiałbym na ovh, z tego co widzę to nie ma już możliwości założenia nowego konta co wskazywałoby na to że powoli ta darmowa usługa odchodzi w zapomnienie tj. nie poświęca się jej już tyle uwagi. No i nie ma co stawiać wymagań przed darmowym hostingiem =)PhockouS pisze:No tak, właśnie z tego korzystam :-) A jak sądzisz - powolne działanie blogu to wina ovh czy WP?Inquistor pisze:Czyli pewnie korzystasz z 60free.ovh.org. Ja korzystam z płatnego serwera i wszystko jest ok.
W sumie to sprawdzę ten firehost. A mam jeszcze pytanko - czy jak wykupię sobię domenę w np. home.pl to będę ją bez mógł bez problemu podpiąć pod ich serwer?Inquistor pisze:Osobiście stawiałbym na ovh, z tego co widzę to nie ma już możliwości założenia nowego konta co wskazywałoby na to że powoli ta darmowa usługa odchodzi w zapomnienie tj. nie poświęca się jej już tyle uwagi. No i nie ma co stawiać wymagań przed darmowym hostingiem =)PhockouS pisze:No tak, właśnie z tego korzystam :-) A jak sądzisz - powolne działanie blogu to wina ovh czy WP?Inquistor pisze:Czyli pewnie korzystasz z 60free.ovh.org. Ja korzystam z płatnego serwera i wszystko jest ok.
Tak. Ja mam domenę w nazwa.pl, gdzie są wpisane DNS-y z freedns.afraid.org, które wskazują na adres IP firehost.pl. Arfaid jest o tyle dobry, że mam tam znacznie większą kontrolę nad domeną niż przez panele na nazwa.pl czy jakiś inny webowy panel do zarządzania hostingiem.PhockouS pisze:W sumie to sprawdzę ten firehost. A mam jeszcze pytanko - czy jak wykupię sobię domenę w np. home.pl to będę ją bez mógł bez problemu podpiąć pod ich serwer?
ponton pisze:Tak. Ja mam domenę w nazwa.pl, gdzie są wpisane DNS-y z freedns.afraid.org, które wskazują na adres IP firehost.pl. ] Arfaid jest o tyle dobry, że mam tam znacznie większą kontrolę nad domeną niż przez panele na nazwa.pl czy jakiś inny webowy panel do zarządzania hostingiem.PhockouS pisze:W sumie to sprawdzę ten firehost. A mam jeszcze pytanko - czy jak wykupię sobię domenę w np. home.pl to będę ją bez mógł bez problemu podpiąć pod ich serwer?
Po polsku, proszę.. :-) Jestem laikiem jeśli chodzi o serwery. Mój blog powstał dzięki pomocy kilku osób, sam bym chyba rady nie dał :-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/DNS#Przyk. ... ystemu_DNS -- może trochę rozjaśni.
EDIT: oraz to: http://www.ii.uni.wroc.pl/~mbi/dyd/sieci_08s/mat/w7.pdf jeśli jesteś bardziej ciekawy.
EDIT: oraz to: http://www.ii.uni.wroc.pl/~mbi/dyd/sieci_08s/mat/w7.pdf jeśli jesteś bardziej ciekawy.
Powinieneś zatem przeczytać i zrozumieć tekst, napisane tam jest "rzekomo", "podobno", etc.Inquistor pisze: Nie jestem na bieżąco, ale webd bym nie polecał choćby ze względu na stare czasy.
Ja osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów, a włamań nigdy nie udowodniono.
Wiem, że to nie jest najbardziej odpowiedni link, ale czytałem na ten temat dostatecznie dużo. Na jakieś stronie nawet był zrzut ekranu z częściowo zamazanymi loginami i hasłami z webd. Teraz już pewnie tego nie znajdę ;-) Która firma by się nie starała usunąć wszelkie ślady po wpadce.silentwr pisze:Powinieneś zatem przeczytać i zrozumieć tekst, napisane tam jest "rzekomo", "podobno", etc.Inquistor pisze: Nie jestem na bieżąco, ale webd bym nie polecał choćby ze względu na stare czasy.
Ja osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów, a włamań nigdy nie udowodniono.
Swoją drogą zaciekawił mnie firehost.pl z tym dostępem poprzez ssh. Jest on mocno ograniczony, czy np. jestem w stanie sobie odpalić ekg na tym?
Jest on bardzo mocno ograniczony.Inquistor pisze:Swoją drogą zaciekawił mnie firehost.pl z tym dostępem poprzez ssh. Jest on mocno ograniczony, czy np. jestem w stanie sobie odpalić ekg na tym ?
Kod: Zaznacz cały
ponton@s1:/bin$ echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games
ponton@s1:/bin$ ls /usr/local/bin
ls: /usr/local/bin: Nie ma takiego pliku ani katalogu
ponton@s1:/bin$ ls /usr/bin
dircolors id localedef mcedit rsync ssh
groups locale mc mcview scp w
ponton@s1:/bin$ ls /usr/bin/X11
ls: /usr/bin/X11: Nie ma takiego pliku ani katalogu
ponton@s1:/bin$ ls /bin
bash chmod date gzip mkdir nano pico rmdir su vim