Compiz i ,,popsute'' okienka
Compiz i ,,popsute'' okienka
Witam po mej długiej nieobecności. Kiedy kolejny raz padł Windows, nie miałem już nerwów i zainstalowałem Debiana 5 Squeeze. Wszystkie bajerki itd. no i compiza. Wszystko ładnie pięknie, zainstalował się bez problemów, zadowolony włączam, patrzę i co widzę? A takie coś:
Brak górnego paska, nie mogę minimalizować okna, żadne efekty Compiza nie działają, z paska nic nie mogę maksymalizować (tylko PPM działa na pasku i np. start) i w ogóle kaszka. Wie ktoś może, jak to wyłączyć?
A, i żeby postów nikt nie nabijał: próbowałem pogmerać w ustawieniach, ale nic to nie dało. Przynajmniej nie znalazłem takiej funkcji, a może ktoś wie, jak to się nazywa?
I jeszcze jedno: ten problem, był od razu, od pierwszego uruchomienia.
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję.
Pozdrawiam,
Bretos
Brak górnego paska, nie mogę minimalizować okna, żadne efekty Compiza nie działają, z paska nic nie mogę maksymalizować (tylko PPM działa na pasku i np. start) i w ogóle kaszka. Wie ktoś może, jak to wyłączyć?
A, i żeby postów nikt nie nabijał: próbowałem pogmerać w ustawieniach, ale nic to nie dało. Przynajmniej nie znalazłem takiej funkcji, a może ktoś wie, jak to się nazywa?
I jeszcze jedno: ten problem, był od razu, od pierwszego uruchomienia.
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję.
Pozdrawiam,
Bretos
A zainstalowałeś i skonfigurowałeś efekty? ALT + F2 i ccsm, jak kolega wyżej sugerował.
I zainstaluj, co Cię interesuje.
Kod: Zaznacz cały
apt-cache search compiz
Mam zainstalowane wszystkie pakiety compizowskie. Nie mam akceleracji, ale instalowałem jakieś sterowniki... aktualnie pisze z innego komputera, mój jest chwilowo niedyspozycyjny. Dzisiaj bede musiał jeszcze raz instalowac Debiana(nowy dysk) wiec, może wszystko bedzie ok, zobaczymy.
A tak nawiasem pytając... jak włączyc akceleracje?
A tak nawiasem pytając... jak włączyc akceleracje?
Bretos pisze:Nie mam akceleracji, ale instalowałem jakieś sterowniki...
Jeśli chcesz mieć akcelerację musisz mieć poprawnie zainstalowane sterowniki. A włączysz ją nie inaczej, jak konfigurując 'xorg.conf' .Bretos pisze:A tak nawiasem pytając... jak włączyc akceleracje?
Bez obu powyższych Compiz nie ma prawa działać.