Jak utworzy
Jak utworzyć serwer www?
Mam dodatkowy komputer i chciałbym na nim postawić serwer, dzięki któremu mógłbym móc wymieniać się z kolegami zdjęciami. Mam zmienne IP w Chello. Chciałbym poznać wszystkie możliwe problemy (jestem totalnym lamerem). Może ktoś z was wymyśli problem z zmiennym IP?
Teraz to się chyba nie nazywa chello. Z tego co wiem, to jeżeli nie będziesz wyłączał modemu to IP przez długi czas się nie zmieni. Ja korzystam z http://www.no-ip.pl mieli tam chyba program dla Linuksa do automatycznej aktualizacji twojego IP w ich bazie w razie jego zmiany. Niektóre domeny są u nich darmowe. Ja nie dokonywałem aktualizacji IP już chyba z 10 miesięcy.
Co do stawiania serwera www to poczytaj, na pewno jest sporo tekstów na ten temat.
Co do stawiania serwera www to poczytaj, na pewno jest sporo tekstów na ten temat.
Do czego chciałbyś użyć skryptu w php?
Do wymiany zdjęć czy innych plików między znajomymi wystarczy Ci serwer ftp.
Jeśli chodzi o zmienne ip - użyj jakiegoś klienta pokroju no-ip czy dyndns - jak wspominano w poprzednich postach.
Jeżeli provider rozłącza Cię co określoną liczbę godzin - podobno w neo występuje ono co 24 godziny - możesz napisać skrypt w bashu, który w nocy/nad ranem zrestartuje połączenie i poprosi np. no-ip o zaktualizowanie Twojego ip - oszczędzi Ci to nerwów.
Nie mów, że jesteś lamerem, tylko weź się w garść. Nieznajomość jakiegoś tematu nie zwalnia z myślenia.
Do wymiany zdjęć czy innych plików między znajomymi wystarczy Ci serwer ftp.
Jeśli chodzi o zmienne ip - użyj jakiegoś klienta pokroju no-ip czy dyndns - jak wspominano w poprzednich postach.
Jeżeli provider rozłącza Cię co określoną liczbę godzin - podobno w neo występuje ono co 24 godziny - możesz napisać skrypt w bashu, który w nocy/nad ranem zrestartuje połączenie i poprosi np. no-ip o zaktualizowanie Twojego ip - oszczędzi Ci to nerwów.
Nie mów, że jesteś lamerem, tylko weź się w garść. Nieznajomość jakiegoś tematu nie zwalnia z myślenia.
Tak, chodziło o adsense.
No to z banerami poczekam.
Temat chciałem stworzyć ogólnie o problemach serwerów.
Jeżeli masz coś do zarzucenia takiemu tematowi to się wycofam z dalszych pytań.
[Dodano: 2009-04-14, 15:18]
Spróbuję to no-ip.
Może mi się powiedzie.
Prawdziwe wyniki próby będą dopiero w wakacje, bo wtedy nauczę się ajaxa i zrobię serwer.
No to z banerami poczekam.
Temat chciałem stworzyć ogólnie o problemach serwerów.
Jeżeli masz coś do zarzucenia takiemu tematowi to się wycofam z dalszych pytań.
[Dodano: 2009-04-14, 15:18]
Spróbuję to no-ip.
Może mi się powiedzie.
Prawdziwe wyniki próby będą dopiero w wakacje, bo wtedy nauczę się ajaxa i zrobię serwer.