Teraz LDC mówi: Mint, Mandriva, OpenSuSe i... Debian!
Postanawiam go wypróbować, ale mam kilka pytań:
- System multimedialny?
- System stabilny, ale mający świeże oprogramowanie (testing)?
- Ułatwi pracę laikom Linuksa.
- Szybki i elegancki.
Z tego co wiem to Lenny już jest od dawna zamrożony i teraz figuruje jako linia stabilna. Zamiast Sida lepiej wrzucić testinga czyli obecnego Sqeeze. Co do pomocy to tutaj i na DUGu uzyskasz pomoc na każde sensownie zadane pytanie. Poza tym jest jeszcze Debian Reference i wiele innych Instaluj i na początek zacznij od wersji testowej. Co do szybkości to zależy co rozumiesz pod tym pojęciem. U mnie testing z 2 serwera wstaje w około 15-20 sekund (od entera w grubie do momentu logowania się) Co do multimedialności systemu. Nie jest może aż tak zbajerowany jak SuSe, *buntu czy Mandriva ale da się go do takiego stanu doprowadzić. Według mnie instaluj.lamek pisze:2 Moim zdaniem Lenny jest stabilny, jeśli chcesz posiadać najnowsze oprogramowanie dodajesz do /etc/apt/source.list repozytorium Sida
Lamek, błagam, nigdy nie mieszaj dystrybucji stabilnej z niestabilną Debiana, a w szczególności nie polecaj tego początkującym. To przy niewiedzy, która jest naturalna dla początkujących sympatyków linuksa jest najlepsza droga do zniechęcenia się do jego używania. Czy korzystającemu z Windows XP polecałbyś mieszanie go z Vistą, albo jeszcze lepiej z Win7?2)Moim zdaniem Lenny jest stabilny, jesli chesz posiadać najnowsze oprogramowanie dodajesz do source.list repo do sida
Mieszanie gałęzi wymaga wiedzy i trzeba się liczyć z trudnościami. Lepiej nie polecać takich "mieszanek" nowym użytkownikom.lamek pisze:Moim zdaniem Lenny jest stabilny, jeśli chcesz posiadać najnowsze oprogramowanie dodajesz do /etc/apt/source.list repozytorium Sida
Nie jest już zamrożony, bo na walentynki został wydany jako pełnoprawny system stabilny!winnetou pisze:Z tego co wiem to Lenny już jest od dawna zamrożony i teraz figuruje jako linia stabilna
Hmm, to dość kontrowersja teza i zależy co się rozumie przez pojęcie "prosty", ale nie sądzę by Ubuntu było prostsze w zarządzaniu systemem niż Debian. Jeśli pragniesz emocji to Debian w wersji innej niż unstable nie jest dla Ciebie :-Padam_993 pisze:Ubuntu niezłe, ale wydaje mi się, że ten system "poniża mnie". Jest tak prosty, że aż nudny.
Wszystkie zarysowane przez Ciebie założenia spełnia Debian, choć nie koniecznie w jednej gałęzi (np. stabilność=Lenny, nowości=Sid). Co do szybkości systemu, to dużo zależy od Ciebie. Tego z jakiego środowiska będziesz korzystał, jakie usługi będziesz uruchamiał itd.Postanawiam go wypróbować, ale mam kilka pytań:
1) System multimedialny?
2) System stabilny, ale majacy świeże oprogramowanie (testing?)
3) Ułatwi pracę laikom Linuksa
4) Szybki i elegancki