wsparcie ATI dla Linuxa
wsparcie ATI dla Linuxa
Witam.
Noszę się zamiarem zmiany laptopa. I do tej pory unikałem wszystkiego co miało ATI, aż znalazłem pewien kuszący model z grafiką ATI 4870 i tak się zastanawiam nad nim. Moje pytanie brzmi. Czy nadal wsparcie ATi jest takie jak było? Czy coś się poprawiło i mogą dorównać sterowników Nvidii? A jeżeli nie to może ktoś szczegółowo napisać co dają sterowniki Nvidii, czego nie daje Ati lub czego nie dawały, a co już dają? Z góry dziękuje i pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-04-16, 14:10 ]
niezle.. 60 wejsc i nikt nie wie..
Noszę się zamiarem zmiany laptopa. I do tej pory unikałem wszystkiego co miało ATI, aż znalazłem pewien kuszący model z grafiką ATI 4870 i tak się zastanawiam nad nim. Moje pytanie brzmi. Czy nadal wsparcie ATi jest takie jak było? Czy coś się poprawiło i mogą dorównać sterowników Nvidii? A jeżeli nie to może ktoś szczegółowo napisać co dają sterowniki Nvidii, czego nie daje Ati lub czego nie dawały, a co już dają? Z góry dziękuje i pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-04-16, 14:10 ]
niezle.. 60 wejsc i nikt nie wie..
Ostatnio kupiłem Radeona 3850. Ze sterownikami jest trochę problemów w porównaniu do NVIDII, zresztą nie tylko pod Debianem, ale ogólnie da się żyć.
Z tego co wyczytałem to ATI ostatnimi czasy wzięło się za wsparcie dla Linuksa i myślę, że będzie coraz lepiej.
Poza tym otwarte sterowniki zaczynają obsługiwać 3D.
http://linuxnews.pl/nowosci-w-otwartych ... aficznych/
Pewnie jeszcze trochę czasu minie, aż wszystko będzie tak jak należy, ale nie jest źle
Z tego co wyczytałem to ATI ostatnimi czasy wzięło się za wsparcie dla Linuksa i myślę, że będzie coraz lepiej.
Poza tym otwarte sterowniki zaczynają obsługiwać 3D.
http://linuxnews.pl/nowosci-w-otwartych ... aficznych/
Pewnie jeszcze trochę czasu minie, aż wszystko będzie tak jak należy, ale nie jest źle
Jak dla mnie, to temat powinien brzmieć "wsparcie producenta kart graficznych ATI dla Linuksa", a nie odwrotnie.
Wiem, że owo wsparcie systematycznie poprawia się od czasu przejęcia ATI prze AMD.
Sprawdzałem właśnie na stronie producenta dostępne sterowniki dla tej karty i co ciekawe, znalazłem je jedynie pod Windows 7 (oczywiście sprawdzałem wersję mobilną). Także z Linuksem może być problem, nie chce mi się dalej szukać.
Nie wiem, jak to jest ze zgodnością innych lub otwartych sterowników, także może niech wypowie się ktoś, kto w ogóle miał jakąś styczność z ATI.
A Twój temat rzeczywiście nie rzuca się w oczy, ja trafiłem do niego przez Kosz.
Wiem, że owo wsparcie systematycznie poprawia się od czasu przejęcia ATI prze AMD.
Sprawdzałem właśnie na stronie producenta dostępne sterowniki dla tej karty i co ciekawe, znalazłem je jedynie pod Windows 7 (oczywiście sprawdzałem wersję mobilną). Także z Linuksem może być problem, nie chce mi się dalej szukać.
Nie wiem, jak to jest ze zgodnością innych lub otwartych sterowników, także może niech wypowie się ktoś, kto w ogóle miał jakąś styczność z ATI.
A Twój temat rzeczywiście nie rzuca się w oczy, ja trafiłem do niego przez Kosz.
Odkąd AMD przejęło ATI to sterowniki pod Windows znacznie się poprawiły (gracze "walczący" z CCC pod Windows wiedzą o co chodzi), więc myślę, że i pod Linuksem też się coś ruszyło, a jeżeli nie to pewnie w najbliższym czasie tak się stanie.
Bartek_em, a mógłbyś podać model tego laptopa? Jestem ciekawy co ma jeszcze dobrego oprócz tej karty?
Bartek_em, a mógłbyś podać model tego laptopa? Jestem ciekawy co ma jeszcze dobrego oprócz tej karty?
Pomimo przebojow w z moim R9550, sklonny jestem nie wracac do NV na Linuksie. I prawdopodobnie jesli cos bede szukal w niedalekiej przyszlosci to od ATI, obiecujaco wygladaja zapowiadane HD 4770 (cena/wydajnosc/pobor pradu). Oczywiscie dochodzi kwestia czy ktos moze sobie pozwolic, na to by jeszcze jakis czas zaczekac na "dogranie" sterownikow. Bo jak ktos potrzebuje "juz, teraz" pełnego wsparcia to lepszy moze byc wybor NV. (No i wiadomo laptop bardzo ogranicza pole manewru)
W kazdym razie dla kart ATI dochodza obiecujace sygnaly nad stanem prac nad otwartymi sterownikami.
W kazdym razie dla kart ATI dochodza obiecujace sygnaly nad stanem prac nad otwartymi sterownikami.
Dokładnie powoli rusza 3D W R600 I r700 na otwartych sterownikach radeon, a w r500 działa pięknie, o wiele lepiej niż fglrx, w sumie dobrze że ati przestało wspierać starsze karty bo tak to pewnie nadal bym sie mordował z fglrx. A otwarte stery w porównianiu z nimi są o niebo lepsze, niewiem czy to zasługa nowego xserwera czy mesy ale teraz efekty kwin działają jak należy, nie wspominając o exa, wreszcie brak zacinania podczas przewijania stron w przegladarce. Ogólnie gdy teraz patrze fglrx to wyglądają na odwalanie jakeś fuszerki
W zasadzie to kwestia czasu i umiejętności. Ati nie jest takie złe. Wsparcie może nie najlepsze.
To może się pochwalę co wywalczyłem na otwartych sterownikach radeona na moim laptopie IBM X24 P3 1.1, 128MB RAM, ATI M6 Mobility 8MB.
Film pokazuje prace na windowsowym programie do projektowania - PRO100
Linux 2.6.28, Debian Lenny 5.0.1 XFCE z CompizFusion ręczna kompilacja Xorg bo na debianowej nie działała karta.
To link do filmu:
http://www.xenix.com.pl/20090502010.mp4
To może się pochwalę co wywalczyłem na otwartych sterownikach radeona na moim laptopie IBM X24 P3 1.1, 128MB RAM, ATI M6 Mobility 8MB.
Film pokazuje prace na windowsowym programie do projektowania - PRO100
Linux 2.6.28, Debian Lenny 5.0.1 XFCE z CompizFusion ręczna kompilacja Xorg bo na debianowej nie działała karta.
To link do filmu:
http://www.xenix.com.pl/20090502010.mp4