problemy z eclipse

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
ajur

problemy z eclipse

Post autor: ajur »

Dobra, problem jest taki, że Eclipse owszem chodzi, ale jaaaak :( Jak nic nie robię, to oczywiście jest spoko ;) ale jak COKOLWIEK spróbuję zadziałać (wpisywanie z uzupełnianiem kodu, przeglądanie listy podpowiedzi i takie tam, nawet zmiana rozmiaru okna!), to nagle mam z 0% 100% zużycia procka i wszystko tnie :/
Rozmawiałem z paroma użytkownikami linuxa, i mówili że u nich jest podobnie, ale u nich eclipse ścina też pod win. Za to mi pod winXP Eclipse śmiga razem z kilkoma wymagającymi programami w tle:/ No więc co jest nie tak? Może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać? Bardzo mi na tym zależy, bo chciałem się przerzucić na linuxa, ale z czego jak z czego, ale z Eclipse nie zrezygnuję :D
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

A jaki masz sprzęt? Jakie środowisko graficzne lub menadżer okien? Jaka wersja programu?
ajur

hard: AMD Athlon64 3200+, 1GB DDR, wbudowany GeForce 6100
soft: Debian etch, KDE, eclipse 3.2 (mniej więcej), jvm1.5,jdk1.5 + doinstalowane ręcznie (z bianrek) jdk1.6.. może problem w tym, że to jdk1.6 mam z sunowskiej binarki instalowane, bez przerabiania tego na .deb?
A może ta wersja jest jakaś nieteges?
bartek
Beginner

Post autor: bartek »

ajur, zainstaluj najnowszą jave jdk6. Najlepiej ściągnij ze strony sun.com, rozpakuj .bin'a podllinkuj nową wersję pod /usr/bin/java. Opcjonalnie exporty JAVA_HOME.

pzd
br
Grabos

Post autor: Grabos »

Mi Eclipse chodzi bardzo ładni przy normalnej instalacji wraz z Sun JDK z paczek. Wywal wszystkie JDK a przede wszystkim sprawdź czy przypadkiem Eclipse nie używa GNU Javy do której jakoś nie jestem przekonany.
ajur

gcj i pochodne wywaliłem od razu:] java1.6 mam z binarek zainstalowaną, exporty też są... nie wiem:/ ale ściągnę jeszcze eclipse ze strony a wywalę tą z paczki, może to coś da:/.

[ Dodano: 2007-03-29, 00:08 ]
dobra, wywaliłem eclipse dostarczane z debianem, ściągnąłem sobie tara z http://www.eclipse.org na linuxa 64 gtk i już prawie było ok. Jeszcze tylko dorzuciłem do eclipse.ini linijke -XX:MaxPermSize=128M (czyli zwiększyłem o 64M jakąś javową pamięc:/). I teraz wygląda na to, że da się pracować :D Fakt, 400M Ramu to nie mało jak na jeden program... ale wyglądało to tak, że sam iceweasel zżera mi prawie 250M, choć nie mam pojęcia na co ^^
ODPOWIEDZ