b
błąd przy instalacji z netinstall - Squeeze
Problem wygląda następująco:
pobrałem płytkę ,,netinstall Squeeze daily build 200409'' i przy instalacji zaraz po formatowaniu dysków wyskakuje błąd abym włożył płytę ,,squeeze official snapshot amd64 netinstall binary-1''. No dobrze, tylko nigdzie nie ma takiej płyty, a nawet nie można wyjąć obecnej płyty z napędu. Co powinienem zrobić?
pobrałem płytkę ,,netinstall Squeeze daily build 200409'' i przy instalacji zaraz po formatowaniu dysków wyskakuje błąd abym włożył płytę ,,squeeze official snapshot amd64 netinstall binary-1''. No dobrze, tylko nigdzie nie ma takiej płyty, a nawet nie można wyjąć obecnej płyty z napędu. Co powinienem zrobić?
Spróbuj pobrać i zainstalować system z płytki instalacyjnej stable (ewentualnie testing) a następnie zaktualizować system do żądanej wersji.
Dlaczego?
Z instalatorem w wersjach innych niż stabilna, bywały i bywają problemy.
Oczywiście podczas aktualizacji trzeba trzymać się schematu:
Gdyż może powstać sporo niespełnionych zależności - było z resztą o tym na forum.
Osobiście polecam instalację systemu z business card - zawiera bodajże sam instalator; podczas instalacji jesteś pytany, jaką wersję systemu chcesz zainstalować; trzeba dociągnąć około 100MB pakietów w porównaniu do wersji netinstall.
Dlaczego?
Z instalatorem w wersjach innych niż stabilna, bywały i bywają problemy.
Oczywiście podczas aktualizacji trzeba trzymać się schematu:
Kod: Zaznacz cały
... -> stable -> testing -> unstable -> ...
Osobiście polecam instalację systemu z business card - zawiera bodajże sam instalator; podczas instalacji jesteś pytany, jaką wersję systemu chcesz zainstalować; trzeba dociągnąć około 100MB pakietów w porównaniu do wersji netinstall.
Business card zawiera tylko instalkę, więc istnieje prawdopodobnie tylko w wersji (aktualnie) 5.0 - stabilna, nie ma to znaczenia, gdyż tak jak mówiłem - w jednym z pierwszych kroków podczas instalacji zostaniesz zapytany o wersję systemu
[ Dodano: 2009-04-21, 11:53 ]
Możesz podać linki do źródeł, skąd pobierałeś system?
Kod: Zaznacz cały
stable
testing
unstable
[ Dodano: 2009-04-21, 11:53 ]
Możesz podać linki do źródeł, skąd pobierałeś system?
Kierowalem się tym tematem http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=532.
Przy instalacji z bussiness card przy pobieraniu ostatniego pliku się zawiesiło? Sumy sprawdzałem są dobre. Szału tutaj dostaję.
Edit: Pobrałem cd1 wersji testowej z Gnome i tu też jest błąd ale inny.
Przy konfiguracji sieci wyskakuje błąd że się nie skonfigurowała przy instalacji gruba znów błąd konfiguracji. Przy "wybierz i zainstaluj oprogramowania" też błąd.
Tak, wszystkie sumy poprawne. Obrazy nagrywałem na różne nośniki i nic to nie zmieniało.
Edit: Pobrałem cd1 wersji testowej z Gnome i tu też jest błąd ale inny.
Przy konfiguracji sieci wyskakuje błąd że się nie skonfigurowała przy instalacji gruba znów błąd konfiguracji. Przy "wybierz i zainstaluj oprogramowania" też błąd.
Tak, wszystkie sumy poprawne. Obrazy nagrywałem na różne nośniki i nic to nie zmieniało.
Czy masz sprawny sprzęt? Przede wszystkim płyta główna. Później należy wziąć pod uwagę dysk twardy i ram. Na kiepskim (nie uszkodzonym) zasilaczu, wszystko powinno działać - do momentu gdy jako tako stabilizuje napięcie.
Jeżeli nie możesz sprawdzić tego w najbliższym czasie, zaopatrz się w porządną płytę - czasem te tańsze nośniki bywają zawodne - chodzi o to, byś nagrał system na nośnik innej produkcji niż te, których używałeś dotychczas.
Jeżeli nie możesz sprawdzić tego w najbliższym czasie, zaopatrz się w porządną płytę - czasem te tańsze nośniki bywają zawodne - chodzi o to, byś nagrał system na nośnik innej produkcji niż te, których używałeś dotychczas.
Sprzęt mam chyba sprawny, skoro poprzednio Windows XP/Vista x64/livecd Ubuntu działały bez zarzutu.
W instrukcji płyty głównej jest napisane jedynie że płyta nie współpracuje z Windows 98, poza tym wszystko w porządku.
Próbuję teraz instalować wszystko po kolei (najpierw jajo potem x-y itd.) może w końcu coś ruszy?
W instrukcji płyty głównej jest napisane jedynie że płyta nie współpracuje z Windows 98, poza tym wszystko w porządku.
Próbuję teraz instalować wszystko po kolei (najpierw jajo potem x-y itd.) może w końcu coś ruszy?