ndiswrapper - nie dodaje interfejsu

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
czildren

ndiswrapper - nie dodaje interfejsu

Post autor: czildren »

Witajcie.

Jakiś czas temu na swoim laptopie instalowałem kartę sieciową Broadcom BCM 4328. Oczywiście nie było sterowników od producenta, to zdecydowałem się użyć ndiswrappera wraz z sterownikami z Windows XP. Po jakimś czasie udało mi się załadować moduł ndiswrapper z moim sterownikiem. Od razu pojawił się nowy interfejs wlan0.
Używałem Debiana 4.0.

Parę dni temu postawiłem Debiana 5.0 i również skompilowałem ndiswrapper dodałem sterownik i załączyłem moduł. Wszystko przebiegło poprawnie Jednak interfejs wlan0 nie pojawił się. Gdy wydaje komendę

Kod: Zaznacz cały

iwconfig
otrzymuję:

lo: no wireless extensions
oraz

eth0: no wireless extensions
Bardzo proszę o pomoc, bądź jakiekolwiek sugestie.
Awatar użytkownika
kodzik
Beginner

Post autor: kodzik »

Jaką masz wersję jądra w systemie? Te karty działają ładnie na natywnych sterownikach.

Skompiluj jajko lub zaopatrz się w najnowsze repozytoriów (albo chociaż 2.6.28), dodając:

aptitutde install b43-fwcutter
oraz wicd i powinno to załatwić sprawę.
czildren

Jaką masz wersję jądra w systemie? Te karty działają ładnie na natywnych sterownikach.
2.6.26-2-amd64
jednak wcześniej śmigało mi na debianie 4.0
Skompiluj jajko lub zaopatrz się w najnowsze repozytoriów (albo chociaż 2.6.28).
gdzie mogę znaleźć coś na temat kompilacji kernela?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

...
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

czildren Prawdopodobnie masz w systemie kernel obsługujący b43, który jest natywnym sterownikiem linuksowym dla kart Broadcom (nie wszystkich, jakich masz na stronie producenta). Jeśli tak, to w katalogu, w którym znajdują się pliki sterujące ładowaniem modułów (/etc/modprobe.d/) winien być plik nazywający się np. blacklist lub po prostu w którymś z plików w tym katalogu winna być linia zaczynająca się od tego słowa. Sprawdź, czy przez przypadek system nie wyłącza domyślnie ndiswrappera, jeśli tak, to po prostu usuń # i wyłącz (czyli wstaw #) przed b43. Interfejs powinien się pokazać i karta winna działać na ndiswrapperze.

¯eby mieć b43 nie musisz kompilować kernela (przynajmniej w Twojej wersji kernela). ¯eby zadziałał, prawdopodobnie będziesz musiał (przynajmniej ja musiałem) usunąć całą instalację ndiswrappera ze wszystkimi pozostałościami (jak się instaluje masz na stronie domowej b43). Być może natomiast trzeba będzie ów moduł w kernelu uruchomić (jeśli domyślnie nie jest uruchomiony).
czildren

czildren Prawdopodobnie masz w systemie kernel obsługujący b43, który jest natywnym sterownikiem linuksowym dla kart Broadcom (nie wszystkich, jakich masz na stronie producenta). Jeśli tak, to w katalogu, w którym znajdują się pliki sterujące ładowaniem modułów (/etc/modprobe.d/) winien być plik nazywający się np. blacklist lub po prostu w którymś z plików w tym katalogu winna być linia zaczynająca się od tego słowa. Sprawdź, czy przez przypadek system nie wyłącza domyślnie ndiswrappera, jeśli tak, to po prostu usuń # i wyłącz (czyli wstaw #) przed b43. Interfejs powinien się pokazać i karta winna działać na ndiswrapperze.
Niestety w blacklist nie ma ani ndiswrappera ani b43
¯eby mieć b43 nie musisz kompilować kernela (przynajmniej w Twojej wersji kernela). ¯eby zadziałał, prawdopodobnie będziesz musiał (przynajmniej ja musiałem) usunąć całą instalację ndiswrappera ze wszystkimi pozostałościami (jak się instaluje masz na stronie domowej b43). Być może natomiast trzeba będzie ów moduł w kernelu uruchomić (jeśli domyślnie nie jest uruchomiony).
jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Post autor: shevchenko1987 »

Zainstaluj pakiet b43-fwcutter w Synapticu i podczas instalacji zaznacz "Fetch and extrac firmware" i powinno być dobrze. Do Wifi lepiej zmienić Network Managera na Wicd. Sam używam Lenny'ego z tym jajkiem tyle że w wersji i686 i chodzi.
czildren

Zainstaluj pakiet b43-fwcutter w Synapticu i podczas instalacji zaznacz "Fetch and extrac firmware" i powinno być dobrze. Do Wifi lepiej zmienić Network Managera na Wicd. Sam używam Lenny'ego z tym jajkiem tyle że w wersji i686 i chodzi.
Tak tylko co mi po Network Manager czy wicd gdy nie mam nawet interfejsu sieciowego?
Już zainstalowałem b43-fwcutter i zainstalowałem firmware ale nadal nic. Ndiswrapper na orginalnych windowsowych sterownikach rownież nie działa. Jeszcze pare dni temy mialem 32 bitowa wersje debian 4.0 i wszystko chodziło bez problemu.

[ Dodano: 2009-04-28, 08:58 ]
problem rozwiazany:

rmmod ssb && modprobe ndiswrapper
teraz juz intefejs wlan0 pojawil sie.
wydaje polecenie:

iwlist wlan0 scanning:
i znajduje mi jakies essidy z firmy z naprzeciwka. Jednak nie znajduje mi mojego ktory stoi obok. Z apekiem wszystko jak najbardziej OK. Bez problemu lacze sie z nim z innego kompa.

Czy ktos wie dlaczego tak sie dzieje? Siedze juz nad tym od wczoraj probujac sie polaczyc.
ODPOWIEDZ