Otóż to. Wszyscy będący za: przejrzyjcie dział gotowców. Dorzucając go garnka google wychodzi na to, że dobrego Debiana można ugotować bez dalszego upraszczania życia i podsuwania pod nos gotowych rozwiązań. Dlatego jestem przeciwny; z powodu namnażających się tematów o sources.list, o xorga, o klucze. Tyle razy zjeżdża się nowych forumowiczów tekstem 'a forum to już nie przejrzał', 'masz bana na szukajkę?'; tutaj jest naprawdę kopalnia wiedzy. Weźmy na widelec Sposób na xorga pod czymś innym niż Etch, a potem przejrzyjmy ostatni tydzień postów pod kątem słów 'dlaczego mój xorg jest taki krótki'.Być może lepiej byłoby, gdyby powstałe nie jeden "wszystkomogący" skrypt, ale kilka mniejszych, dobrze przemyślanych pod tym względem.
To nie ma sensu, jeżeli komuś się nie chce szukać, to po jakiego diabła znowu upraszczać?
@Akkon, nie zrozumiałeś mnie. Nie chodzi o to, że masz analizować i wykreślić algorytm z jego działania. Bardziej chodziło mi o to, że ktoś bezmyślne przeklei, a później jak taki skrypt straci to siądzie pod konsolą i nie ruszy z miejsca, bo przecież ani be ani me ani qqryq.
Chyba że ktoś ma inne podejście do gotowców. Jak dla mnie dobrze okomentowany kawałek kodu jest wstępem do zrozumienia działania danego programu.Potrzebuję działającego binda, więc przeklejam gotowca. Ale czytając opis, komentarze w kodzie itp itd mam pojęcie jak chodzi i jak go mogę dostosować do własnych potrzeb.