Witajcie, mam takie pytanie - jako że wciągnęła mnie bardzo ostatnio pewna gra online, jedna z wielu które odbywają się w czasie rzeczywistym, chciałbym zautomatyzować nieco część zadań w grze podczas mojej nieobecności przy komputerze.
Pytanie czy da się stworzyć skrypt, który za pomocą powłoki basha i którejś z przeglądarek konsolowych np. links czy lynx będzie za mnie wykonywał jakieś operacje? Wiem, że da się na przykład odfiltrować pewne informacje i wyświetlić ja na przykład w monitorze conky. To umiałbym może jakoś zrobić, ale chodzi mi bardziej o jakby to nazwać pewną interakcje, że skrypt coś za mnie naciśnie, wpisze, wyśle wojsko lub rozbuduje budynek. Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi? Jeśli da się coś takiego zrobić to prosiłbym o podesłanie jakiejś literatury lub czegokolwiek gdzie mógłbym posiąść informacje jak się do tego zabrać. Jeśli nie da się tego zrobić za pomocą basha to może ktoś podpowie mi czy jest jakiś inny sposób na zautomatyzowanie tego rodzaju gry?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź psyduck.
bash - komunikacja z www
Co do naciskania, to nie wiem, ale ja do takich rzeczy (co prawda na windowsie) używałem curla do komunikacji z serwerem. Musisz wtedy wiedzieć jakie dane dokładnie chcesz wysłać, ale potem jest całkiem proste. Jeśli znasz się na html'u to nie będziesz miał problemów.
O curlu możesz poczytać w internecie. Widziałem kod znajomego, który zrobił w php bota gadającego na shoutboxie w smf.
O curlu możesz poczytać w internecie. Widziałem kod znajomego, który zrobił w php bota gadającego na shoutboxie w smf.