[+] Aktualizacja do Sida i przekroczenie czasu po

Pomoc dotycząca instalacji systemu
KonriX'

[+] Aktualizacja do Sida i przekroczenie czasu połączania

Post autor: KonriX' »

Witam!

Zainstalowałem sobie wczoraj Debiana w wersji Lenny, ale testowej (taki miałem na płycie) więc postanowiłem go sobie zaktualizować do Sida. Dodałem repozytoria i rozpocząłem aktualizację. Kiedy wróciłem do komputera, pobieranie się zakończyło ale zastałem komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/libg/libgweather/libgweather-common_2.26.1-1_all.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/e/evolution/evolution-common_2.26.1.1-1_all.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/g/gnome-applets/gnome-applets-data_2.24.3.1-2_all.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/l/linux-2.6/linux-image-2.6.29-1-686_2.6.29-3_i386.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/f/freepats/freepats_20060219-1_all.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/g/gnome-backgrounds/gnome-backgrounds_2.24.0-2_all.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/g/gnome-user-docs/gnome-user-guide_2.24.2-2_all.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/g/gnome-utils/gnome-utils_2.24.1-2+b2_i386.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/m/mesa/libgl1-mesa-dri_7.4-2_i386.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
E: Nie udało się pobrać niektórych archiwów, proszę spróbować uruchomić apt-get update lub użyć opcji --fix-missing
więc dałem

apt-get update
Nie wyrzuciło to żadnych błędów, więc wpisałem:

apt-get dist-upgrade --fix-missing
Zaczęło mi pobierać brakujące pakiety. Pobiera je do 100% i wyrzuca błąd:

Pob: 1 [url]ftp://ftp.pl.debian.org[/url] sid/main libgweather-common 2.26.1-1 [14,0MB]
Błąd [url]ftp://ftp.pl.debian.org[/url] sid/main libgweather-common 2.26.1-1
  Przekroczenie czasu połączenia
i tak dla każdego pakietu.

Ping serwera daje odpowiedź:

ping ftp.pl.debian.org
PING ftp.pl.debian.org (153.19.251.221) 56(84) bytes of data.
64 bytes from ftp.pl.debian.org (153.19.251.221): icmp_seq=1 ttl=248 time=309 ms
64 bytes from ftp.pl.debian.org (153.19.251.221): icmp_seq=2 ttl=248 time=346 ms
64 bytes from ftp.pl.debian.org (153.19.251.221): icmp_seq=3 ttl=248 time=358 ms
64 bytes from ftp.pl.debian.org (153.19.251.221): icmp_seq=4 ttl=248 time=393 ms
^C
--- ftp.pl.debian.org ping statistics ---
5 packets transmitted, 4 received, 20% packet loss, time 4010ms
rtt min/avg/max/mdev = 309.513/352.049/393.984/30.147 ms
Pingi trochę duże ale do serwera się łączy.

Ktoś wie dlaczego praktycznie po pobraniu pakietu wyrzuca błąd?

Z góry dziękuję za pomoc.
KonriX'
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Spróbuj zmienić serwery, na niemieckie albo czeskie na przykład. Jak nie pomoże, to chociaż będziemy wiedzieć, że to nie wina serwerów.
KonriX'

Ale całe pobieranie zacznie się od początku?
Czy jest jakiś sposób, żeby apt-get dociągnął brakujące pakiety i zainstalowałe je wraz z tymi, które już ściągnął?
ArnVaker

Apt trzyma pobrane pakiety w /var/cache/apt/archives. Jeśli pakiety są poprawne, to apt nie będzie pobierał ich jeszcze raz, tylko użyje tych ze wspomnianego katalogu.

Poza tym, powinieneś najpierw zaktualizować system do Squeeze, dopiero potem do Sid.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

KonriX', jak zamierzasz przeskoczyć o dwie wersje w górę? Przecież to oznacza same kłopoty?
  1. Najpierw powinieneś doprowadzić do stanu używalności podstawową wersję stabilną Lenny z nawiązanym dostępem do internetu i minimalną ilością oprogramowania.
  2. Następny krok to aktualizacja do wersji testowej Squeeze.
  3. Trzeci krok to aktualizacja dopiero do wersji niestabilnej - Sid.
To że tak wolno następuje pobieranie pakietów z serwerów przeważnie jest brakiem wcześniejszego wykonania restartu komputera po ustanowieniu połączenia z internetem. Tak można to najprościej opisać. Przy nawiązaniu pierwszego połączenia nie wykonałeś restartu jakiejś usługi.
KonriX'

Zaktualizowałem do Squeeze. Wszystko poszło bez problemu. Zrobiłem restart. Zmieniłem zawartość sources.list na te z Sida.
I znów ten sam błąd:

Pob: 1 [url]ftp://ftp.pl.debian.org[/url] sid/main libgweather-common 2.26.1-1 [14,0MB]
Błąd [url]ftp://ftp.pl.debian.org[/url] sid/main libgweather-common 2.26.1-1                         
  Przekroczenie czasu połączenia
I tak dla tych 9 pakietów.
I na koniec

Nie udało się pobrać [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/libg/libgweather/libgweather-common_2.26.1-1_all.deb[/url]  Błędna suma kontrolna
Również dla każdego z tych pakietów.
To wywalało mi też wcześniej ale zapomniałem o tym w pierwszym poście.

Zmieniłem serwery na czeskie - to samo. Na niemieckich również.
ArnVaker

Próbowałeś usunąć te konkretne paczki z /var/cache/apt/archives/ i pobrać je ponownie?
KonriX'

Po usunięciu to samo.
Nie wiem dlaczego, ale te pakiety od razu zapisują się do folderu /var/cache/apt/archives/partial .
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

KonriX' pisze:I tak dla tych 9 pakietów.
Usuń problematyczne pakiety z opcją ,,purge'' i dopiero aktualizuj dystrybucję.

Przejrzyj ten temat:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
ArnVaker

W tym katalogu przechowywane są paczki częściowo pobrane, stamtąd też powinieneś je usunąć przed kolejną próbą. Dopiero po ukończeniu pobierania przenoszone są o jeden katalog wyżej.

Obawiam się, że jak zechcesz usunąć z systemu wyżej wymienione pakiety przez apta, to pociągnie to za sobą całe środowisko graficzne. Nie spodziewałbym się też pożądanego efektu, z uwagi na to, że z zainstalowanymi paczkami nie ma problemu.

Według mnie, wyczyszczenie cache'u powinno załatwić sprawę. Istnieje jeszcze możliwość, że pakiety lub ich sumy kontrolne są błędne (albo zostały niewłaściwie pobrane albo w takiej postaci są na serwerach), w końcu to Sid...
ODPOWIEDZ