nie można zaktualizowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kazunarii

Post autor: kazunarii »

Dzisiaj chciałem sobie zaktualizować świeżego Lennego bez środowiska graficznego i bez oprogramowania do wersji Sid. Wklepałem wszystkie prawidłowe wpisy do /etc/apt/sources.list i coś takiego mi wyskakuje:

Kod: Zaznacz cały

Err [url]http://ftp.debian.org[/url] sid Release.gpg
 Temporary failure resolving 'ftp.debian.org'
 Reading package lists...Done
Jak to naprawić? Co trzeba zmienić bym mógł zaktualizować system?
kazunarii

Tylko, że ten błąd wyskakuje mi niezależnie od wpisów w /etc/apt/sources.list przed chwilą wklepałem Squeeze nie działał tak samo jak Lenny. Więc to chyba nie w tym problem.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

kazunarii, masz w ogóle połączenie z internetem pod Debianem?

Przeczytaj:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
kazunarii

Wpisałem komendę:

ping [url]www.onet.pl[/url]
Wyskoczyło mi nieznany host czy to oznacza, że nie mam skonfigurowanej sieci?
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Tak.
kazunarii

Próbowałem jeszcze kilku metod, aby zadziałał mi internet, ale niestety nic nie pomaga i kończą mi się pomysły. Co zrobić, by odpalić internet? Dodam jeszcze, że łącze się z internetem przez ruter i chyba w tym tkwi problem. Tylko, że nie potrafię go rozwiązać.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Pokaz, co wypluje

ifconfig -a
Moze nie masz zaladowanego modulu karty sieciowej? Router rozdaje IP z DHCP? Na tej maszynie na Windowsie masz siec?
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

sigo pisze:Tak:

... -> stable -> testing -> unstable -> ...
Nie:

... -> stable -> unstable -> ...
Nie wiem, czemu wszyscy polecają aktualizować system dwa razy. Ja zawsze aktualizowałem od razu do Sida i nie miałem problemów. Na mój chłopski rozum: mniej problemów może pojawić się przy jednokrotnej aktualizacji pakietów, niż przy dwukrotnej. Po co mam aktualizować system do poziomu, który i tak zaraz zaktualizuję?
yantar
Member

Post autor: yantar »

7PGXW pisze:Nie wiem, czemu wszyscy polecają aktualizować system dwa razy. Ja zawsze aktualizowałem od razu do Sida i nie miałem problemów.
Dlatego, ze im wiecej czasu uplynie od wydania wersji stable tym roznica w wersjach pakietow istotnych dla funkcjonowania systemu jest coraz wieksza. Apt-get czy Aptitude nie sa narzedziami doskonalymi i czasem wybory jakich dokonaja przy analizie zaleznosci moga miec przykre skutki, do tego dochodzi jeszcze doswiadczenie uzytkownika.
Wystarczy zobaczyc, ze nawet w Debian Reference bezpiecznej akutalizacji systemu poswiecono sporo miejsca, ktore niektorzy sprowadzili do aptitude update && aptitude full-upgrade.
ODPOWIEDZ