Dzisiaj chciałem sobie zaktualizować świeżego Lennego bez środowiska graficznego i bez oprogramowania do wersji Sid. Wklepałem wszystkie prawidłowe wpisy do /etc/apt/sources.list i coś takiego mi wyskakuje:
Tylko, że ten błąd wyskakuje mi niezależnie od wpisów w /etc/apt/sources.list przed chwilą wklepałem Squeeze nie działał tak samo jak Lenny. Więc to chyba nie w tym problem.
Próbowałem jeszcze kilku metod, aby zadziałał mi internet, ale niestety nic nie pomaga i kończą mi się pomysły. Co zrobić, by odpalić internet? Dodam jeszcze, że łącze się z internetem przez ruter i chyba w tym tkwi problem. Tylko, że nie potrafię go rozwiązać.
Nie wiem, czemu wszyscy polecają aktualizować system dwa razy. Ja zawsze aktualizowałem od razu do Sida i nie miałem problemów. Na mój chłopski rozum: mniej problemów może pojawić się przy jednokrotnej aktualizacji pakietów, niż przy dwukrotnej. Po co mam aktualizować system do poziomu, który i tak zaraz zaktualizuję?
7PGXW pisze:Nie wiem, czemu wszyscy polecają aktualizować system dwa razy. Ja zawsze aktualizowałem od razu do Sida i nie miałem problemów.
Dlatego, ze im wiecej czasu uplynie od wydania wersji stable tym roznica w wersjach pakietow istotnych dla funkcjonowania systemu jest coraz wieksza. Apt-get czy Aptitude nie sa narzedziami doskonalymi i czasem wybory jakich dokonaja przy analizie zaleznosci moga miec przykre skutki, do tego dochodzi jeszcze doswiadczenie uzytkownika.
Wystarczy zobaczyc, ze nawet w Debian Reference bezpiecznej akutalizacji systemu poswiecono sporo miejsca, ktore niektorzy sprowadzili do aptitude update && aptitude full-upgrade.