Może jak miałeś inny zestaw pakietów w systemie. Doinstaluj to czego brakuje z listy, którą przedstawiłem i zrestartuj komputer. Powinno działać.kkowalcz pisze:Działało.
Dodam że montowanie płyt CD/DVD również nie działa, objawy (a raczej ich brak) takie same jak w przypadku USB.
montowanie pami
Dokładnie, wydaje mi się że aktualnie w Squeeze jest stara wersja gnome-mount i stąd te problemy.Widocznie gnome-mount w porozumieniu z HAL-em udostępnia taką możliwość.
Jestem zapisany do tej grupy.kkowalcz, może po prostu nie ma Cię w grupie plugdev ?
Doinstalowałem pmount i usbmount, ale nic to nie dało.Doinstaluj to czego brakuje z listy, którą przedstawiłem i zrestartuj komputer. Powinno działać.
O co Ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem? Myślałem że pytasz o to czy polecenie dpkg -l zadziałało z poziomu zwykłego użytkownika?Może jak miałeś inny zestaw pakietów w systemie.
Przedstawiam rozwiązanie.
http://cblfs.cross-lfs.org/index.php/PolicyKit
Edytować jako root plik:
Musi w nim się znaleźć poniższa treść:
Po zapisaniu zmian wykonujemy jako root polecenie:
Działa również po restarcie systemu.
Programy jakie posiadam zainstalowane:
http://cblfs.cross-lfs.org/index.php/PolicyKit
Edytować jako root plik:
Kod: Zaznacz cały
/etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN"
"http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd">
<config version="0.1">
<match action="org.freedesktop.hal.storage.mount-removable">
<return result="yes" />
</match>
</config>
/etc/init.d/hal restart
Programy jakie posiadam zainstalowane:
dpkg -l | grep mount
ii autofs 4.1.4+debian-2.1 kernel-based automounter for Linux
ii fuseiso 20070708-1 FUSE module to mount ISO filesystem images
ii mount 2.13.1.1-1 Tools for mounting and manipulating filesyst
ii pmount 0.9.19-1 mount removable devices as normal user
ii usbmount 0.0.16 automatically mount and unmount USB mass sto
dpkg -l | grep hal
ii hal 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer
ii hal-doc 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - documentation
ii hal-info 20090309-1 Hardware Abstraction Layer - fdi files
ii libhal-storage1 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - shared library
ii libhal1 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - shared library
- szmergiell
- Beginner
fnmirk, właśnie też zauważyłem, że mam problem z automatycznym montowaniem pendrive. Niestety nie wiem, czym to jest spowodowane, bo jest kilka czynników.
1. Niedawna aktualizacja XFCE 4.4 do XFCE 4.6 w Squeeze;
2. Próba przyspieszenia uruchamiania się systemu poprzez wyłączenie niektórych usług.
Wykorzystując sysv-rc-conf wyłączyłem nfs-common oraz portmap, ponieważ nie wydawały mi się potrzebne. Dodatkowo wyłączyłem saned (brak skanera), lpd (brak drukarki), aumix (mam alsamixer -- chyba są zamienne), bootchart (chciałem sprawdzić czas uruchamiania się systemu, jednak były problemy ze zbieraniem informacji), acct, binfmt-support oraz atd (mam cron).
Teraz pytanie. Czy którykolwiek z powyższych modułów może powodować problem z automatycznym montowaniem się napędów przenośnych?
Po wykonaniu komendy
napęd zostaje zamontowany pod nazwą, pod którą jest podłączony w /media/nazwa.
Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo.
1. Niedawna aktualizacja XFCE 4.4 do XFCE 4.6 w Squeeze;
2. Próba przyspieszenia uruchamiania się systemu poprzez wyłączenie niektórych usług.
ii autofs 4.1.4+debian-2.1 kernel-based automounter for Linux
ii fuseiso 20070708-1 FUSE module to mount ISO filesystem images
ii gnome-mount 0.7-2 wrapper for (un)mounting and ejecting storage devices
rc gnome-volume-manager 2.22.1-1 GNOME daemon to auto-mount and manage media devices
ii mount 2.13.1.1-1 Tools for mounting and manipulating filesystems
ii pmount 0.9.19-1 mount removable devices as normal user
ii usbmount 0.0.16 automatically mount and unmount USB mass storage devices
ii xfce4-mount-plugin 0.5.5-1 mount plugin for the Xfce4 panel
ii hal 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer
ii hal-info 20090309-1 Hardware Abstraction Layer - fdi files
ii libhal-storage1 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - shared library for storage devices
ii libhal1 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - shared library
Wykorzystując sysv-rc-conf wyłączyłem nfs-common oraz portmap, ponieważ nie wydawały mi się potrzebne. Dodatkowo wyłączyłem saned (brak skanera), lpd (brak drukarki), aumix (mam alsamixer -- chyba są zamienne), bootchart (chciałem sprawdzić czas uruchamiania się systemu, jednak były problemy ze zbieraniem informacji), acct, binfmt-support oraz atd (mam cron).
Teraz pytanie. Czy którykolwiek z powyższych modułów może powodować problem z automatycznym montowaniem się napędów przenośnych?
Po wykonaniu komendy
pmount
Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo.
- szmergiell
- Beginner
fnmirk, nie do końca doczytałem to co napisałeś, dlatego poszukałem w Google i wyrzuciło mi takie o to coś forum PLD.
Tam właśnie napisane jest, by skorzystać z gwiazdki zamiast konkretnego wypisywania poszczególnych poleceń, czyli:
z czego skorzystałem i działa ^^.
Edycja:
Niestety wystąpił inny problem związany z HAL-em, a mianowicie nie współgra on z modemem HUAWEI. Czym się to przedstawia? Mianowicie tym, że po podłączeniu modemu przy działającym HAL-u, nie mogę połączyć się z Internetem. Problem znika, kiedy zastopuję HAL i wtedy połączę się przez modem.
Problem poruszany był również tutaj. Niestety, jest to tylko pewne obejście problemu, a nie jego rozwiązanie. Dlatego, jeżeli ktoś ma jakąś ideę, co mogę zrobić by problem rozwiązać (może problem zgłosić programistom?) będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Edycja2:
Znalazłem odpowiedź tutaj.
Konieczne jest stworzenie nowej reguły w /usr/share/hal/fdi/preprobe/20thirdparty/10-huawei-e220.fdi
Teraz działa... przynajmniej przed restartem komputera
Tam właśnie napisane jest, by skorzystać z gwiazdki zamiast konkretnego wypisywania poszczególnych poleceń, czyli:
<match action="org.freedesktop.hal.*">
<return result="yes"/>
</match>
Edycja:
Niestety wystąpił inny problem związany z HAL-em, a mianowicie nie współgra on z modemem HUAWEI. Czym się to przedstawia? Mianowicie tym, że po podłączeniu modemu przy działającym HAL-u, nie mogę połączyć się z Internetem. Problem znika, kiedy zastopuję HAL i wtedy połączę się przez modem.
Problem poruszany był również tutaj. Niestety, jest to tylko pewne obejście problemu, a nie jego rozwiązanie. Dlatego, jeżeli ktoś ma jakąś ideę, co mogę zrobić by problem rozwiązać (może problem zgłosić programistom?) będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Edycja2:
Znalazłem odpowiedź tutaj.
Konieczne jest stworzenie nowej reguły w /usr/share/hal/fdi/preprobe/20thirdparty/10-huawei-e220.fdi
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<deviceinfo version="0.2">
<device>
<match key="usb.vendor_id" int="0x12d1">
<match key="usb.product_id" int="0x1003">
<merge key="info.ignore" type="bool">true</merge>
</match>
</match>
</device>
</deviceinfo>
Podepnę się bo mój problem dotyczy pośrednio tej samej kwestii. Otóż, po którejś aktualizacji na komputerze z gnome jak i na tym z xfce, automatyczne montowanie nośników wymiennych w Xach przestało działać. Na kwestię xfce pomogło zmienienie wpisu w ,,policykit'', ale w gnome nie mam pomysłu. Zresztą nawet to jeszcze bym jakoś przeżył, ale najbardziej zadziwiło mnie, że w aplikacji, w której wybieraliśmy zachowanie po zamontowaniu określonego urządzania nie ma już zakładki odpowiadającej za pamięci przenośne. Poszperałem w sieci i przeczytałem, że powinno się to znajdować w ustawieniach Nautilusa, lecz niestety u siebie nic takiego nie uświadczyłem. Proszę o pomoc.
- szmergiell
- Beginner
Kurczę... nie wiem o co chodzi.
Mam trzy pendrive'y, z czego jeden z nich to nawet odtwarzacz MP3. Po kolei: DataTraveler Kingstona 2GB, Samsunga 4GB i rzeczony odtwarzacz Creative MuVo v100 1GB.
Problemu nie ma w przypadku pierwszych dwóch, gdzie montują się i jako właściciel jest
Niestety nie wiem dlaczego ten ostatni montuje tylko jako skoro wszystkie ustawienia są identyczne. Próbowałem nawet wykonać na wszystkich katalogach, jednak pojawia się komunikat
Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem zrobić i w jaki sposób pozbyć się tego problemu. Jest on o tyle denerwujący, że by wykonać kopiowanie plików na muzyczny dysk przenośny muszę zalogować się jako administrator, a nawet wtedy, przenoszenie plików z dysku na napęd jest utrudnione, gdyż po każdym pliku wyskakuje komunikat
Mam trzy pendrive'y, z czego jeden z nich to nawet odtwarzacz MP3. Po kolei: DataTraveler Kingstona 2GB, Samsunga 4GB i rzeczony odtwarzacz Creative MuVo v100 1GB.
Problemu nie ma w przypadku pierwszych dwóch, gdzie montują się i jako właściciel jest
szmergiell:root
root:root
chown
zmiana właściciela `nazwa katalogu`: Operacja niedozwolona
Nie można zmienić właściciela pliku docelowego "/ścieżka/*mp3"
Operacja niedozwolona (1)