montowanie pami

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

kkowalcz pisze:Działało. :)

Dodam że montowanie płyt CD/DVD również nie działa, objawy (a raczej ich brak) takie same jak w przypadku USB.
Może jak miałeś inny zestaw pakietów w systemie. Doinstaluj to czego brakuje z listy, którą przedstawiłem i zrestartuj komputer. Powinno działać.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Również nie mam pmount oraz usbmount w systemie, a mogę montować wszystkie urządzenia z poziomu zwykłego użytkownika. Widocznie gnome-mount w porozumieniu z HAL-em udostępnia taką możliwość.

kkowalcz, może po prostu nie ma Cię w grupie plugdev ?
kkowalcz

Post autor: kkowalcz »

Widocznie gnome-mount w porozumieniu z HAL-em udostępnia taką możliwość.
Dokładnie, wydaje mi się że aktualnie w Squeeze jest stara wersja gnome-mount i stąd te problemy.
kkowalcz, może po prostu nie ma Cię w grupie plugdev ?
Jestem zapisany do tej grupy.
Doinstaluj to czego brakuje z listy, którą przedstawiłem i zrestartuj komputer. Powinno działać.
Doinstalowałem pmount i usbmount, ale nic to nie dało.
Może jak miałeś inny zestaw pakietów w systemie.
O co Ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem? Myślałem że pytasz o to czy polecenie dpkg -l zadziałało z poziomu zwykłego użytkownika?
fnmirk
Senior Member

Przedstawiam rozwiązanie.

http://cblfs.cross-lfs.org/index.php/PolicyKit

Edytować jako root plik:

Kod: Zaznacz cały

/etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
Musi w nim się znaleźć poniższa treść:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> 

<!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN"
"http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd">

<config version="0.1">
<match action="org.freedesktop.hal.storage.mount-removable">
    <return result="yes" />
</match>
</config>

Po zapisaniu zmian wykonujemy jako root polecenie:

/etc/init.d/hal restart
Działa również po restarcie systemu.

Programy jakie posiadam zainstalowane:

dpkg -l | grep mount
ii  autofs                                            4.1.4+debian-2.1                           kernel-based automounter for Linux
ii  fuseiso                                           20070708-1                                 FUSE module to mount ISO filesystem images
ii  mount                                             2.13.1.1-1                                 Tools for mounting and manipulating filesyst
ii  pmount                                            0.9.19-1                                   mount removable devices as normal user
ii  usbmount                                          0.0.16                                     automatically mount and unmount USB mass sto

dpkg -l | grep hal
ii  hal                                               0.5.12~git20090406.46dc48-2                Hardware Abstraction Layer
ii  hal-doc                                           0.5.12~git20090406.46dc48-2                Hardware Abstraction Layer - documentation
ii  hal-info                                          20090309-1                                 Hardware Abstraction Layer - fdi files
ii  libhal-storage1                                   0.5.12~git20090406.46dc48-2                Hardware Abstraction Layer - shared library 
ii  libhal1                                           0.5.12~git20090406.46dc48-2                Hardware Abstraction Layer - shared library
Awatar użytkownika
szmergiell
Beginner

Post autor: szmergiell »

fnmirk, właśnie też zauważyłem, że mam problem z automatycznym montowaniem pendrive. Niestety nie wiem, czym to jest spowodowane, bo jest kilka czynników.
1. Niedawna aktualizacja XFCE 4.4 do XFCE 4.6 w Squeeze;
2. Próba przyspieszenia uruchamiania się systemu poprzez wyłączenie niektórych usług.

ii  autofs                                                 4.1.4+debian-2.1             kernel-based automounter for Linux
ii  fuseiso                                                20070708-1                   FUSE module to mount ISO filesystem images
ii  gnome-mount                                            0.7-2                        wrapper for (un)mounting and ejecting storage devices
rc  gnome-volume-manager                                   2.22.1-1                     GNOME daemon to auto-mount and manage media devices
ii  mount                                                  2.13.1.1-1                   Tools for mounting and manipulating filesystems
ii  pmount                                                 0.9.19-1                     mount removable devices as normal user
ii  usbmount                                               0.0.16                       automatically mount and unmount USB mass storage devices
ii  xfce4-mount-plugin                                     0.5.5-1                      mount plugin for the Xfce4 panel

ii  hal                                                    0.5.12~git20090406.46dc48-2  Hardware Abstraction Layer
ii  hal-info                                               20090309-1                   Hardware Abstraction Layer - fdi files
ii  libhal-storage1                                        0.5.12~git20090406.46dc48-2  Hardware Abstraction Layer - shared library for storage devices
ii  libhal1                                                0.5.12~git20090406.46dc48-2  Hardware Abstraction Layer - shared library

Wykorzystując sysv-rc-conf wyłączyłem nfs-common oraz portmap, ponieważ nie wydawały mi się potrzebne. Dodatkowo wyłączyłem saned (brak skanera), lpd (brak drukarki), aumix (mam alsamixer -- chyba są zamienne), bootchart (chciałem sprawdzić czas uruchamiania się systemu, jednak były problemy ze zbieraniem informacji), acct, binfmt-support oraz atd (mam cron).
Teraz pytanie. Czy którykolwiek z powyższych modułów może powodować problem z automatycznym montowaniem się napędów przenośnych?
Po wykonaniu komendy

pmount
napęd zostaje zamontowany pod nazwą, pod którą jest podłączony w /media/nazwa.

Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo.
fnmirk
Senior Member

Odpowiada za to hal ze swoją spółką: policykit i consolekit. Wszystkie wspomniane pakiety pochodzą od jednej grupy deweloperskiej.

Plik /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf jest właściwie pusty i do niego należy wkleić to czego brakuje, a przedstawiłem powyżej.
Awatar użytkownika
szmergiell
Beginner

fnmirk, nie do końca doczytałem to co napisałeś, dlatego poszukałem w Google i wyrzuciło mi takie o to coś forum PLD.
Tam właśnie napisane jest, by skorzystać z gwiazdki zamiast konkretnego wypisywania poszczególnych poleceń, czyli:

<match action="org.freedesktop.hal.*">
<return result="yes"/>
</match>
z czego skorzystałem i działa ^^.

Edycja:
Niestety wystąpił inny problem związany z HAL-em, a mianowicie nie współgra on z modemem HUAWEI. Czym się to przedstawia? Mianowicie tym, że po podłączeniu modemu przy działającym HAL-u, nie mogę połączyć się z Internetem. Problem znika, kiedy zastopuję HAL i wtedy połączę się przez modem.
Problem poruszany był również tutaj. Niestety, jest to tylko pewne obejście problemu, a nie jego rozwiązanie. Dlatego, jeżeli ktoś ma jakąś ideę, co mogę zrobić by problem rozwiązać (może problem zgłosić programistom?) będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Edycja2:
Znalazłem odpowiedź :) tutaj.
Konieczne jest stworzenie nowej reguły w /usr/share/hal/fdi/preprobe/20thirdparty/10-huawei-e220.fdi

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<deviceinfo version="0.2">
  <device>
    <match key="usb.vendor_id" int="0x12d1"> 
      <match key="usb.product_id" int="0x1003"> 
        <merge key="info.ignore" type="bool">true</merge>
      </match>
    </match>
  </device>
</deviceinfo>
Teraz działa... przynajmniej przed restartem komputera ;)
fnmirk
Senior Member

U mnie działa tak jak to przedstawiłem. Więc nie szukałem dalej.
zloty87

Post autor: zloty87 »

Podepnę się bo mój problem dotyczy pośrednio tej samej kwestii. Otóż, po którejś aktualizacji na komputerze z gnome jak i na tym z xfce, automatyczne montowanie nośników wymiennych w Xach przestało działać. Na kwestię xfce pomogło zmienienie wpisu w ,,policykit'', ale w gnome nie mam pomysłu. Zresztą nawet to jeszcze bym jakoś przeżył, ale najbardziej zadziwiło mnie, że w aplikacji, w której wybieraliśmy zachowanie po zamontowaniu określonego urządzania nie ma już zakładki odpowiadającej za pamięci przenośne. Poszperałem w sieci i przeczytałem, że powinno się to znajdować w ustawieniach Nautilusa, lecz niestety u siebie nic takiego nie uświadczyłem. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
szmergiell
Beginner

Kurczę... nie wiem o co chodzi.
Mam trzy pendrive'y, z czego jeden z nich to nawet odtwarzacz MP3. Po kolei: DataTraveler Kingstona 2GB, Samsunga 4GB i rzeczony odtwarzacz Creative MuVo v100 1GB.
Problemu nie ma w przypadku pierwszych dwóch, gdzie montują się i jako właściciel jest

szmergiell:root
Niestety nie wiem dlaczego ten ostatni montuje tylko jako

root:root
skoro wszystkie ustawienia są identyczne. Próbowałem nawet wykonać

chown
na wszystkich katalogach, jednak pojawia się komunikat

zmiana właściciela `nazwa katalogu`: Operacja niedozwolona
Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem zrobić i w jaki sposób pozbyć się tego problemu. Jest on o tyle denerwujący, że by wykonać kopiowanie plików na muzyczny dysk przenośny muszę zalogować się jako administrator, a nawet wtedy, przenoszenie plików z dysku na napęd jest utrudnione, gdyż po każdym pliku wyskakuje komunikat

Nie można zmienić właściciela pliku docelowego "/ścieżka/*mp3"
Operacja niedozwolona (1)
ODPOWIEDZ