Serwer

Wszystko Off Topic
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Kamilos, możesz jaśniej?

BTW, 2 MB/s to bodajże 2048 kbps
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Przepustowości są podawane w bitach na sekunde z zasady 8bitów = 1bajt możesz wyliczyć prędkość swojego łącza. Przykładowo 512kilobitów = 64kilobajty( 512/8 ). Tak samo rozkłada się to w prefixach mega i giga. Pamiętając o tym że 1 megabit = 1024 kilobity itd.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Debian pisze:1 megabit = 1024 kilobity
A nie 1 mebibajt (MiB) i gibibajt (GiB) ?
ilr

Post autor: ilr »

Pierwszy serwer jaki postawiłem na własne potrzeby miał
a) 2 x Pentium III Katmai 550 MHz
b) 3 x 4.3 GB SCSI w RAID 5
c) 512 MB RAM
Co prawda nie miałem 50 tyś odwiedzin dziennie bo to wszystko pracowało tylko na moje (+ kilku przyjaciół) potrzeby i zapewniało obsługę smtp, ftp i http. Pewnie trzymałbym go do dzisiaj ale już mi się łącze niestety skończyło. :)

Tak przy okazji, 50 tyś. odwiedzin dziennie to naprawdę dużo, a dokładniej co 1,7 sek. będzie stukał do serwera internauta. Jeżeli do tego chcesz utrzymywać serwer pocztowy (dla ilu klientów?), ftp, dynamiczne html (a co za tym idzie jakaś baza sql) to nie wystarczy Ci jeden, nawet wieloprocesorowy serwer. Musisz mieć ich kilka i zadania podzielić pomiędzy nie. Przydała by się również jakaś porządna macierz no i najważniejsze: łącza o godziwej przepustowości. Przy dużej liczbie wejść na serwer to właśnie łącza są wąskim gardłem, a dopiero potem maszyny. Jeżeli planujesz z tego serwera żyć, to musisz mieć wszystko zapięte na ostatni guzik i być przygotowanym na każdą awarię, a to niestety kosztuje wielką kupę pieniędzy. Taniej jest po prostu wynająć miejsce w jakiejś dobrej firmie zapewniającej hosting.
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

ilr pisze:Taniej jest po prostu wynająć miejsce w jakiejś dobrej firmie zapewniającej hosting.
Albo wykupic serwer dedykowany z bardzo dobrym łączem.
Kamilos

Post autor: Kamilos »

No kiedyś zamierzam właśnie z czegoś takiego żyć i jeszcze myślę nad każdym rozwiązaniem. Co prawda nie śpieszy mi się do tego i będę miał jeszcze kilku ludzi, którzy będą patrzeć na wszystko pod różnym kątem i damy sobie radę. Poprostu zależało mi, aby mieć ogólne rozeznanie i dzięki wielkie za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
ModY_WzM
Beginner

Post autor: ModY_WzM »

Sam niedawno myślałem aby postawić serwer ale nie jest to prosta sprawa :|. Podstawa do dobre łącze :) , a co do samego sprzętu to trzeba się zastanowić do czego ma służyć sam serwer. Jeśli ma to być hosting to serwer musi być wydajny, głownie dużo ilość pamięci ram i szybkie dyski twarde (połączone równolegle) SCSI albo SATA. Zawsze można zacząć do używanego sprzętu, miałem ostatnio okazje kupić serwer bodajże hp z dwoma xeonami 700MHz na pokładzie i 1GB ramu z dyskami scsi za około 700zł nie wiem czy to dużo za taki sprzęt :|

Pozdrawiam
norberto

Post autor: norberto »

no w koncu ktos napisal cos madrego jak ModY:
1. najwazniejsze dobre lacze - synchroniczne absolutne minimum na powazne przedsiewziecie
2. serwer z duza iloscia ramu (min. 1GB, mysle ze 2 GB powinno byc OK)
3. konieczne dyski w raidzie ( na poczatek mysle że SATA Raid bo tansze), jako bardziej niezawodne w przyszlosci SAS Raid (znacznie drozsze - dysk 72 GB/15K ok. 900 netto w hurcie)
4. procek (dwuprocesorowa maszyna niekoniecznie) na pewno ponizej P4 D915 bym nie schodzil
ODPOWIEDZ