Pakiety zostały zaktualizowane. Aktualizacja grub pozwoliła na wystartowanie systemu z nowym jądrem i tutaj niestety napotkałem problem. Uruchamianie zatrzymuje się na komunikacie
wtedy to dopiero wszelkie zależności również zostaną pobrane i zainstalowane.
Nie wiem jednak w jaki sposób możesz "naprawić" Kernel Panic. Wydaje mi się (chociaż nie bierz tego za wyrocznię), że będziesz zmuszony do zainstalowania całego systemu na nowo.
oczywiście również wydałem. Okazało się że system pobrał pakiety z repozytoriów ale ich nie zaktualizował.
Najprawdopodobniej problem spowodował pakiet tftpd-hpa, którego nie mogę w tej chwili odinstalować żadnym sposobem.
venus:~# dpkg -P --force-depends tftpd-hpa
dpkg: błąd przetwarzania tftpd-hpa (--purge):
Pakiet jest w złym stanie - powinien zostać przeinstalowany
przed usunięciem.
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
tftpd-hpa
venus:~# apt-get install tftpd-hpa
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
tftpd-hpa
1 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
1 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych.
Konieczne pobranie 0B/34,6kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 8192B miejsca na dysku.
Prekonfiguracja pakietów ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu tftpd-hpa.
(Odczytywanie bazy danych ... 75744 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowanie do zastąpienia tftpd-hpa 0.43-1.1 (wykorzystując .../tftpd-hpa_0.4 8-2.3_i386.deb) ...
Stopping HPA's tftpd: in.tftpdinvoke-rc.d: initscript tftpd-hpa, action "stop" f ailed.
dpkg: ostrzeżenie - poprzedni skrypt pre-removal zwrócił kod błędu 1
dpkg - próba wywołania skryptu z nowego pakietu ...
Stopping HPA's tftpd: in.tftpdinvoke-rc.d: initscript tftpd-hpa, action "stop" f ailed.
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/tftpd-hpa_0.48-2.3_i386.deb (-- unpack):
podproces nowy skrypt pre-removal zwrócił kod błędu 1
Starting HPA's tftpd: in.tftpdinvoke-rc.d: initscript tftpd-hpa, action "start" failed.
dpkg: błąd podczas czyszczenia środowiska:
podproces post-installation script zwrócił kod błędu 71
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
/var/cache/apt/archives/tftpd-hpa_0.48-2.3_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
joker, całą operację przeprowadzasz okrężną drogą. Jeżeli miałeś przy zainstalowanym Etchu pakiety pobrane z innych gałęzi dystrybucji, nawet z backportów, to należało (należy je odinstalować). Mając ,,czysty'' system wykonać dopiero aktualizację dystrybucji. Do problemów, które miałeś dołożyłeś następne i trochę czasu spędzisz nad system aby go teraz usprawnić.
Jak jesteś jeszcze wstanie ustalić, które pakiety były z innych gałęzi dystrybucji to sprawdź w jakim są obecnie stanie. Przyjrzyj się pakietom, które ,,straciły'' źródło instalacji (można je jedynie usunąć, a nie można np. przeinstalować).
Raczej nie instalowałem pakietów z innych gałęzi czy backportów, ale wolałbym się upewnić czy komenda ,,dpkg -l'' i oznaczenie rc w lewej kolumnie informuje o utracie źródła instalacji?