touchpad i jego konfiguracja

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Próbowałeś go edytować, żeby zadziałał? :> Twierdzisz czy pytasz? :-D
dezerter-a

Post autor: dezerter-a »

Twierdzę, próbowałem różnych ustawień w plikach konfiguracyjnych hala, odnośnie touchpada, mimo to ,,tappowanie'' nie działa?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

To spróbuj zainstalować xserver-xorg-input-synaptics z Ubuntu. Link . Debianową paczkę oczywiście masz zainstalowaną?

Oprócz mojej konfiguracji, próbowałeś skorzystać z tej instrukcji ?

Zrób coś dla mnie...pisz poprawnie, to oszczędzisz fnmirkowi pracy. ;)
button
Beginner

Post autor: button »

Tylko po co kombinujesz, skoro kilka postów wcześniej podałem Ci gotową odpowiedź jak uruchomić na tym sterowniku "klikanie"?

xorg.conf i do sekcji synaptica dodać
Option "TapButton1" "1"
Option "TapButton2" "2"
Option "TapButton3" "3"
I wszystko działa jak wcześniej, no chyba, że usilnie starasz się wyeliminować xorg.conf....
dezerter-a

Post autor: dezerter-a »

Tzn. korzystam z tego rozwiązania z xorg.conf, ale spróbowałem hala, nie działa to podzieliłem się z potomnymi.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Dałoby to się ustalić z pomocą hala, tylko po co bawić się w XMLowe konfigi, jak mamy przejrzysty xorg.conf?
tydell

Post autor: tydell »

Co się bawić, xmlowe pliki?
Instalujesz tylko sterownik do touchpada, czyli synaptics, przenosisz gdzieś w razie czego xorg.conf, tak by go nie było w /etc/X11/.
Demon hala startować powinien wraz z systemem przy uruchamianiu, i hal wykrywa automatyczne sprzęt, jak sterownik jest zainstalowany to sprzęt działa. Bez żadnych kombinacji, po prostu obsługę touchpada załatwia hal.
Touchpad działa ze wszystkimi funkcjami, przewijanie, tapping itp.
Owszem można zadeklarować wszystko w xorg.conf, ale jak ktoś nie wie jak ustawić touchpada to wywalić można w kosmos xorg.conf, a hal zajmie się obsługą gładzika.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

@tydell.

Tylko, że nie każdemu od razu dobrze działa. Ja muszę skonfigurować hala, by działał mi scroll i tapping.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

tydell pisze:Co się bawić, xml'owe pliki ?
Zajrzyj do /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor i na przykład plik 10-cpufreq.fdi. To jest konfig hala, w postaci XML'a właśnie.
hal wykrywa automatyczne sprzęt
na podstawie powyższych konfigów właśnie.
Owszem można zadeklarować wszystko w xorg.conf, ale jak ktoś nie wie jak ustawić touchpada to wywalić można w kosmos xorg.conf a hal zajmie się obsługą gładzika
Nie rób z hala takiego magika. Jakby faktycznie był taki słodzio-miodzio jak mówisz, to xorg.conf dawno poleciałby w kosmos, a uwierz, że deweloperzy nie zamierzają z niego rezygnować :) .
button
Beginner

Post autor: button »

iria pisze: Tylko, że nie każdemu od razu dobrze działa. Ja muszę skonfigurować hala, by działał mi scroll i tapping.
Dokładnie, u mnie do tego jeszcze trzeba konfigurować to, który sterownik będzie ładowany do obsługi grafiki, więc wolę szybko wszystko ustawić w xorg niż przedzierać się przez zakręcone pliki konfiguracyjne hala.
ODPOWIEDZ