Nie mogę określić skąd taki problem wynika i zwracam się z prośbą pomocy w tej sprawie. Wiem, że jest tryb ,,rescue mode'' na płycie, korzystałem z niego, odinstalowałem lilo. Nadal jednak jest ten błąd. Czy da się ominąć lilo i uruchomić system? Jeśli nie to jak naprawić ten błąd?
Przed wystąpieniem błędu nie wykonywałeś żadnych operacji związanych z tablicą partycji?
Ode mnie: jeżeli masz możliwość - zainstaluj grub'a - nie jest to co prawda rozwiązaniem Twojego problemu, ale (wskazany przeze mnie) bootloader jest aktywniej rozwijany i częściej używany, po prostu sprawia mniej problemów.
Jeśli zainstaluje gruba to wtedy on będzie pierwszy się uruchamiał nie lilo? Niestety nic nie ruszałem po prostu zrestartowałem komputer jak zawsze i coś takiego mi wyskoczyło.
Nie dałem rady zainstalować grub nie wiem wyskakuję mi komunikat, że nie znalazło jakiegoś pliku na partycji. Próbowałem za to z lilo wpisałem komendę:
debconf:nie udało się zainicjować nakładki Newt
debconf :( Can't locate Debconf) FrontEnd/Newt.pm in @INC (@INC contains: /etc/perl /usr/local/perl/5.10.0 /usr/lib/perl5 /usr/share/perl5 /usr/lib/perl/5.10 /usr/share/perl/5.10 /usr/local/lib/sit_perl.) at (eval 22) line 2.
debconf :p owrót do nakładki Noninteractive
Warining£ LBA32 adressing assumed.
Reading boot sector from current root.
Using MENU to secondary locale.
Calling map_insert_date
Fatal: No image have been defined.
Jeszcze mam pytanie gdzie znajduję się cache z przeglądarki i te ulubione zakładki itd. ? W którym folderze to się znajduję, bo chcę wyciągnąć to, bo nie chcę, aby przepadło.