Lilo wy

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kazunarii

Lilo wyświetla mi błąd 99

Post autor: kazunarii »

Witam. Nie wiem jak to się stało, ale po restarcie kompa właśnie wyskoczył błąd:

Kod: Zaznacz cały

L 99
Nie mogę określić skąd taki problem wynika i zwracam się z prośbą pomocy w tej sprawie. Wiem, że jest tryb ,,rescue mode'' na płycie, korzystałem z niego, odinstalowałem lilo. Nadal jednak jest ten błąd. Czy da się ominąć lilo i uruchomić system? Jeśli nie to jak naprawić ten błąd?
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Lista znanych błędów lilo - wskazanie na L 99.

Przed wystąpieniem błędu nie wykonywałeś żadnych operacji związanych z tablicą partycji?

Ode mnie: jeżeli masz możliwość - zainstaluj grub'a - nie jest to co prawda rozwiązaniem Twojego problemu, ale (wskazany przeze mnie) bootloader jest aktywniej rozwijany i częściej używany, po prostu sprawia mniej problemów.
kazunarii

Jeśli zainstaluje gruba to wtedy on będzie pierwszy się uruchamiał nie lilo? Niestety nic nie ruszałem po prostu zrestartowałem komputer jak zawsze i coś takiego mi wyskoczyło.
sigo
Junior Member

Możesz mieć zainstalowanych jednocześnie kilka bootloaderów, odpowiednim poleceniem rozkazujesz jednemu z nich nadpisanie (zazwyczaj) MBR dysku.

Jeżeli zdecydujesz się na grub'a - trochę wiadomości:
  • Główny plik konfiguracyjny (warto się w niego zagłębić, ciekawsze opcje to timeout, color oraz defoptions):

/boot/grub/menu.lst
    Podręczniki:

man update-grub
    man grub-install
kazunarii

Nie dałem rady zainstalować grub nie wiem wyskakuję mi komunikat, że nie znalazło jakiegoś pliku na partycji. Próbowałem za to z lilo wpisałem komendę:

liloconfig
i coś takiego mi wypluło:

debconf:nie udało się zainicjować nakładki Newt
debconf :( Can't locate Debconf) FrontEnd/Newt.pm in @INC (@INC contains: /etc/perl /usr/local/perl/5.10.0 /usr/lib/perl5 /usr/share/perl5 /usr/lib/perl/5.10 /usr/share/perl/5.10 /usr/local/lib/sit_perl.) at (eval 22) line 2.
debconf :p owrót do nakładki Noninteractive

Warining£ LBA32 adressing assumed.
Reading boot sector from current root.
Using MENU to secondary locale.
Calling map_insert_date

Fatal: No image have been defined.
Co zrobić, aby to naprawić?
sigo
Junior Member

Przed wystąpieniem błędu wykonałeś twardy reset komputera? Tzn. wcisnąłeś odpowiedni przycisk na obudowie?
System plików mógł ulec uszkodzeniu...
kazunarii

Normalnie wyłączałem go przez środowisko, a nie przez przycisk. To jest własnie najdziwniejsze, że się coś pochrzaniło przez takie coś.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

kazunarii, pobierz sobie jakąś wersję narzędziową Linuksa uruchamianą z płytki CD i sprawdź dysk czy nie zawiera błędów.

http://www.sysresccd.org/Download
kazunarii

Jeszcze mam pytanie gdzie znajduję się cache z przeglądarki i te ulubione zakładki itd. ? W którym folderze to się znajduję, bo chcę wyciągnąć to, bo nie chcę, aby przepadło.
sigo
Junior Member

Następnym razem nie pisz o kilku problemach w jednym temacie.
Ale, żeby nie wprowadzać dodatkowego zamieszania...

Linux jest tak skonstruowany, że wystarczy skopiować zawartość

/home/nazwa-uzytkownika
W nim znajdują się wszystkie ustawienia, zakładki przeglądarek - całe Twoje konto.

Jeżeli chcesz skopiować jedynie zakładki, to szukaj w katalogach takich jak:

/home/nazwa-uzytkownika/.mozilla
/home/nazwa-uzytkownika/.opera
itd.
ODPOWIEDZ