OpenOffice3 uruchamia si

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Nie rozumiem Twojego problemu.

Pakiet znajdujący się w backportach:

Kod: Zaznacz cały

Pakiet: openoffice.org
Wersja: 1:3.0.1-11~bpo50+1
Demerzel
Beginner

Post autor: Demerzel »

Nie będe się rozwodził nad tym czego nie rozumie w Twoich pisaninach. Po prostu pobiera jakie są dostępne pakiety a w zbiorze i tak pokazuje OO w wersji 2.4.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Demerzel, przesadzasz. Proszę zachowuj się kulturalnie i nie obrażaj innych - inaczej zamknę temat.

Gdyby każdy miał takie podejście jak Ty to panowałby bałagan. Dostałeś pełne informacje do rozwiązania Swojego problemu.

Wszystkie informacje są dostępne na forum i nie ma potrzeby ich powielać. Ty jako zadający pytanie masz wyciągać wioski z udzielanych odpowiedzi, a nie atakować użytkowników za to, że Ty czegoś nie rozumiesz.

Zanim założysz temat to przyzwoitość i dobre obyczaje nakazują przejrzeć wcześniej forum:
http://rtfm.killfile.pl/#grzecznosc
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
kossak

Post autor: kossak »

Ja jednak chciałbym pociągnąć jeszcze ten wątek. Mam dodane wpisy odnośnie backportów razem z kluczem, ale synaptic dalej uparcie chce instalować wersje 2.4. Zmieniłem nawet kolejność repozytoriów, nie zrobiło mu to różnicy. Dopiero jak odznaczyłem główne repozytoria pokazał mi wersje 3.0, ale nie mógł jej zainstalować, bo brakuje mu części paczek (chociażby core). Jak wymóc zainstalowanie wersji 3.0?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

nano /etc/apt/preferences
Wrzuć do niego:

Package: *
Pin: release a=lenny-backports
Pin-Priority: 800

Package: *
Pin: release a=stable
Pin-Priority: 700
Następnie:

aptitude update && aptitude dist-upgrade
Możesz też wskazać ręcznie:

aptitude -t lenny-backports install openoffice.org openoffice.org-l10n-pl
kossak

Poszło.
Dziękuję.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

ArnVaker, w przypadku korzystania z synaptica wystarczy wymuszenie wersji pakietu. Ale kolega kossak nie odrobił ,,zadania domowego'' przed zadaniem pytania. Nie przejrzał dostępnych opcji programu, z którego korzysta.

kossak, zaznacz pakiet w synapticu aby był podświetlony. Następnie otwórz zakładkę: Pakiet i tam masz opcję: Wymuś wersję... lub powinien działać skrót: Ctrl+E.

I nic więcej nie musisz zmieniać. Otwórz sobie tylko podgląd terminala aby mieć dostęp do ewentualnych błędów.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Przyznam, że nie wiedziałem.
Synaptica owszem używam, ale tylko do czytania opisów pakietów (co zresztą sobie chwalę :-D ).
Sposób z Pin-Priority wydaje mi się najlepszy w przypadku korzystania z backportów.
kossak

no ja również synaptica w niektórych tylko przypadkach, więcej pożytku będę miał z 'wersji apt-owej' :)
tak czy inaczej - dzięki za informację
ODPOWIEDZ