Gnome-terminal ze skryptu

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Gnome-terminal ze skryptu

Post autor: Redhead »

Chodzi mi o to, żeby skryptem uruchomić powiedzmy siedem gnome-terminali, które będą automatycznie coś robić. Powiedzmy że cztery będą się łączyć przez ssh, a inne przykładowo uruchamiać aplikację jak np.: ekg.
Te terminale mają być tylko z jednym oknie, także pasowałoby zastosować opcje przycisków ctrl+shift+t.

Ja tam guru basha nie jestem, na razie, więc może ktoś ma coś takiego może, albo naprowadzi.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Na dzień dobry

Kod: Zaznacz cały

man gnome-terminal
gnome-terminal --help
by dowiedzieć się z jakim przełącznikiem musisz uruchomić polecenie, no i jak otworzyć kolejną sesję w jednym oknie. Jakby Ci chodziło o konsole to byłbym więcej w stanie powiedzieć.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

I znowu z tym ,,cukierkiem'' man wyskakujesz, tak jakbym nie czytał. No może nie cały.
Otworzyć terminale to nie trudno, to dam radę, ale nie wiem za bardzo jak przy połączeniu ssh z jakimś serwerem żeby pobierał klucz rsa jak się zmienia, a potem hasło wpisywał.
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

potem haslo wpisywal
Możesz się identyfikować nie za pomocą hasła, a klucza.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Jest też coś takiego jak expect, jeżeli nie zależy na prędkości działania.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

No nic, napisałem wczoraj coś tam.
Uruchamia się to co chce w zakładkach ładnie. Ale żeby robił aktualizacje tych RSA i pobrał hasło, to już nie dam rady bez jakiejś książki o bashu.
Aha i rady na tema:

man gnome-terminal
są do "4 liter". Tam nic nie ma, a o funkcji, której musiałem użyć nawet nie ma wzmianki.
£atwo napisać: sprawdź podręcznik pomocy, jak się nie ma pojęcia.
Rada na przyszłość:
przydaje się to:

aptitude install xdotool
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Przecież napisałem Ci coś jeszcze oprócz manuala, więc o co się rzucasz? Niekiedy są różnice między stroną podręcznika, a pomocą programu. Programowanie to taka dziedzina techniki, w której możesz dojść do celu wieloma drogami. Zrobiłeś to za pomocą xdotool no i bardzo się cieszymy; równie dobrze mógłbyś wykorzystać profile i sesje.
£atwo napisać: sprawdź podręcznik pomocy, jak się nie ma pojęcia.
Gwoli ścisłości: sam robiłem coś podobnego w ,,konsole'' właśnie i zrobiłem to na profilach.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

lis6502 pisze:Przecież napisałem Ci coś jeszcze oprócz manuala, więc o co się rzucasz? Niekiedy są różnice między stroną podręcznika, a pomocą programu. Programowanie to taka dziedzina techniki, w której możesz dojść do celu wieloma drogami.
Ja się nie rzucam, tylko mówię jak jest. Manuala się oferuje komuś, kto nie wie jak wyglądają interfejsy sieciowe, albo jak wyświetlić listę plików z odpowiednimi opcjami.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Czyżby? Wpisz

man bash
i powiedz mi że to 3732 linii materiału dla początkujących. Man to szybka ściągawka, pierwsze miejsce do zapytania, a nie insynuacja że ktoś się nie zna ;-)
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Najpierw:

man gnome-terminal
teraz zmieniłeś na:

man bash
Zdecyduj się i nie porównuj manuala aplikacji do języka programowania. Jak dla mnie to jest nabijanie statystyk podając nie mające znaczenie komendy, bo człowiek nie jest wstanie nic innego wymyślić.
Równie dobrze jak pisałem swego czasu o Conky, można było napisać

man conky
Ciekawe co byś sobie pomyślał?
ODPOWIEDZ