[+] fluxbox brak polskich znaków
Wlasnie przegladam logi xorga i w pliku xorg.conf mam: a w logach zamiast ,,pl'' jest ,,us''?
Kod: Zaznacz cały
option "Xkblayout" "pl"
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Co do czcionek: o ile dobrze pamiętam xterm korzysta z jakichś czysto X'owych, nie ttf. Spróbuj zmienić terminal na uvxrt, albo znajdź odpowiednie fonty.
Przyznam się, nie ja to wymysiłem, ale znalazłem post @fnmirka na innym forum ;-) Spróbuj doinstalować:
xfonts-75dpi
xfonts-75dpi-transcoded
xfonts-100dpi
xfonts-100dpi-transcoded
Ale kombinujecie? Ile razy należy podkreślać że aby obecnie były poprawnie obsługiwane polskie znaki to domyślnie musi być ustawione kodowanie UTF8 oraz zainstalowane czcionki z polskimi znakami. Jest o tym dużo tematów na forum. Hasło: polonizacja systemu.
Za każdym razem jak się pojawia ktoś z podobnymi problemami to następuje pisanie doktoratów.
zborus, przedstaw wynik polecenia:i poszukaj na forum jakie czcionki masz doinstalować, ostatnio o tym pisałem.
Za każdym razem jak się pojawia ktoś z podobnymi problemami to następuje pisanie doktoratów.
zborus, przedstaw wynik polecenia:
dpkg -l | grep font
Jesli chodzi o xterma to ja mam tak w pliku ~/.Xdefaults
Krzaczki są.
xterm*faceName: monofur
xterm*faceSize: 8
xterm*geometry: 100x24
xterm*background: #3d352a
xterm*foreground: #ddccaa
xterm*cursorBlink: true
xterm*cursorColor: #ff9900
xterm*saveLines: 1024
xterm*scrollBar: false
xterm*colorMode: true
xterm*dynamicColors: true
xterm*highlightSelection: true
xterm*loginShell: true
xterm*eightBitInput: true
xterm*metaSendsEscape: true
xterm*colorBD: #5f9ea0
xterm*colorBDMode: true
xterm*boldMode: true
xterm*boldColor: #ffffff
xterm*veryBoldColors: 6
xterm*jumpScroll: true
xterm*multiScroll: true
xterm*colorUL: #eee8aa
xterm*colorULMode: true
xterm*colorBL: green
xterm*ColorBLMode: true
xterm*italicULMode: true
xterm*colorRV: #ffffff
xterm*ColorRVMode: true
Podmieniłem to w xorg,conf i pomogło. Dziękuję.lis6502 pisze:Zmień naKod: Zaznacz cały
Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection
ewentualnie zamiast kbd wpisz evdev (ale to w razie jakby z kbd nie działało).Kod: Zaznacz cały
Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection
Co do czcionek: o ile dobrze pamiętam xterm korzysta z jakichś czysto X'owych, nie ttf. Spróbuj zmienić terminal na uvxrt, albo znajdź odpowiednie fonty.