Lenny zawiesza si
A zasilacz jaką moc ma? To już tak z ciekawości.
I poza tym dalej obstawiam, że zasilacz "opadł już z sił" tzn jest uszkodzony gdzieś nieznacznie i przy trochę większym obciążeniu nie daje rady co się objawia restartem.
Nie masz możliwości chwilowej podmiany na inny aby to sprawdzić?
I nie ma znaczenia jaka kość ramu, jak walnięta. Mógłbyś też podmienić aby sprawdzić czy to nie ona bruździ.
Kilka razy u znajomych już się z tym spotkałam i po wymianie któregoś walniętego komponentu restarty jak ręką odjął, a szukali awarii "cukierek" ;-) wie gdzie.
Szczególnie zasilacze.
Tak na marginesie to nie ma to jak zasilacz 620 Watt
I poza tym dalej obstawiam, że zasilacz "opadł już z sił" tzn jest uszkodzony gdzieś nieznacznie i przy trochę większym obciążeniu nie daje rady co się objawia restartem.
Nie masz możliwości chwilowej podmiany na inny aby to sprawdzić?
I nie ma znaczenia jaka kość ramu, jak walnięta. Mógłbyś też podmienić aby sprawdzić czy to nie ona bruździ.
Kilka razy u znajomych już się z tym spotkałam i po wymianie któregoś walniętego komponentu restarty jak ręką odjął, a szukali awarii "cukierek" ;-) wie gdzie.
Szczególnie zasilacze.
Tak na marginesie to nie ma to jak zasilacz 620 Watt
Jeśli komputer pracuje prawie na okrągło to przeważnie najwięksi podejrzani po latach - zasilacz, dysk. Te dwa dość łatwo wyłapać. Na początku było mulenie wiec coś mogło być z dyskiem (czasem jest to objaw "spoconego" procesora no ale znowu piszesz, że temperatura jest w porządku).
Teraz napisałeś, że raz się wyłączył. To już jest bardzo niefajne bo to wskazuje na problem zasilania, albo czujniki temperatury szwankują i ustawienie w Biosie awaryjnie wyłącza komputer).
Wejdź w Bios i przejrzyj wartości napięć. (można i w konsoli przy pomocy sensors ale u mnie np. się te odczyty nie pokrywają).
Ogólnie nie zazdroszczę bo problem praktycznie da się wykryć jedynie wymieniając poszczególne elementy.
Dla pewności użyj jeszcze memtester do sprawdzenia pamięci.
Teraz napisałeś, że raz się wyłączył. To już jest bardzo niefajne bo to wskazuje na problem zasilania, albo czujniki temperatury szwankują i ustawienie w Biosie awaryjnie wyłącza komputer).
Wejdź w Bios i przejrzyj wartości napięć. (można i w konsoli przy pomocy sensors ale u mnie np. się te odczyty nie pokrywają).
Ogólnie nie zazdroszczę bo problem praktycznie da się wykryć jedynie wymieniając poszczególne elementy.
Dla pewności użyj jeszcze memtester do sprawdzenia pamięci.
memtester wypluwa:
To znaczy że chyba wszystko w porządku?
Najpierw sprawdzę dysk, i tak już od pewnego czasu myślałem o nowym dysku to jest przynajmniej okazja. Odezwę się jak coś się zmieni. Dzięki wielkie za pomoc, jeszcze powrócimy do tematu
Kod: Zaznacz cały
psyduck@psyduck:~$ memtester
memtester version 4.0.8 (32-bit)
Copyright (C) 2007 Charles Cazabon.
Licensed under the GNU General Public License version 2 (only).
pagesize is 4096
pagesizemask is 0xfffff000
need memory argument, in MB
Najpierw sprawdzę dysk, i tak już od pewnego czasu myślałem o nowym dysku to jest przynajmniej okazja. Odezwę się jak coś się zmieni. Dzięki wielkie za pomoc, jeszcze powrócimy do tematu
Memtester wymaga podania ile jest pamięci np.
Kod: Zaznacz cały
memtester 512
Na tej stronie w rozdziale "Pamięć" jest opisane co, jak i czym można sprawdzić. Razem z komendami.
http://www.linuxportal.pl/linux_podstaw ... uksem.html
http://www.linuxportal.pl/linux_podstaw ... uksem.html