Framebuffer - czyli jak w
Jakiej krowy? :-Dsigo pisze:Jeżeli potrzebujesz krowy, możesz użyć pakietu cowsay.
Przeczytajcie cały temat, a nie tylko ostatni post.
Potrzebuje się dowiedzieć jak nałożyć łatkę na źródło kernela przed kompilacją z pakietu "linux-patch-debianlogo".
I jak włączyć to logo w framebufferze.
Naprawdę nikt nie robił tego przede mną?
O ile wiem to bez łatki na kernel się nie obejdzie, bo i skąd to logo ma się wziąć? Jeżeli chodzi o logo, o którym mówisz to przeczytaj to: http://www.penguin-soft.com/penguin/man/1/fblogo.html
W skrócie: działało to tak, ze obrazek .png z logiem był przerabiany na kod źródłowy (w nagłówku .h), który zawierał dane potrzebne do narysowania obrazka. Czyli potrzebne rzeczy: łatka z plikiem .h i obsługa framebuffer i wyświetlania loga wkompilowana w kernel.
Mowie "działało" bo w tej chwili nikt już tak tego nie robi, przynajmniej w Debianie. Jeżeli chcesz kolorować konsolę i wyświetlać obrazki, to naprawdę lepiej skorzystać z lepszych rozwiązań, chociażby gotowa łatka fbcondecor - po wkompilowaniu tego w jądro możesz ustawiać sobie obrazki w konsoli jakie chcesz bez rekompilacji.
A jeżeli koniecznie chcesz to w Etchu jest jeszcze pakiet fblogo - życzę powodzenia, ale moim zdaniem nie warto.
W skrócie: działało to tak, ze obrazek .png z logiem był przerabiany na kod źródłowy (w nagłówku .h), który zawierał dane potrzebne do narysowania obrazka. Czyli potrzebne rzeczy: łatka z plikiem .h i obsługa framebuffer i wyświetlania loga wkompilowana w kernel.
Mowie "działało" bo w tej chwili nikt już tak tego nie robi, przynajmniej w Debianie. Jeżeli chcesz kolorować konsolę i wyświetlać obrazki, to naprawdę lepiej skorzystać z lepszych rozwiązań, chociażby gotowa łatka fbcondecor - po wkompilowaniu tego w jądro możesz ustawiać sobie obrazki w konsoli jakie chcesz bez rekompilacji.
A jeżeli koniecznie chcesz to w Etchu jest jeszcze pakiet fblogo - życzę powodzenia, ale moim zdaniem nie warto.
Ten pakiet ,,linux-patch-debianlogo'', według dostarczanej z nim dokumentacji nie wymaga specjalnego traktowania i można go doinstalować do skompilowanego już jądra (tyle na razie o nim się dowiedziałem).
W konfigu jądra muszą być poniższe opcje:
Wiem jedno, że pakiet ,,linux-patch-debianlogo'' nie musi być zainstalowany aby pojawiło się logo przy starcie. Nie musi być także włączona obsługa framebuffera. Wystarcza włączenie powyższych opcji w jądrze.
>>W tym temacie wkleiłem konfig z nowego Knoppiksa i na pewno jeżeli wykonamy z jego wykorzystaniem kompilację jądra to logo będzie wyświetlane bez żadnych dodatków.
W konfigu jądra muszą być poniższe opcje:
Kod: Zaznacz cały
cat /boot/config-2.6.28-grml|grep CONFIG_LOGO
CONFIG_LOGO=y
CONFIG_LOGO_LINUX_MONO=y
CONFIG_LOGO_LINUX_VGA16=y
CONFIG_LOGO_LINUX_CLUT224=y
>>W tym temacie wkleiłem konfig z nowego Knoppiksa i na pewno jeżeli wykonamy z jego wykorzystaniem kompilację jądra to logo będzie wyświetlane bez żadnych dodatków.
Mój post był odpowiedzią na tę część Twojej wypowiedzi:
[quote="Katiusha"]A ten drugi pakiet "linuxlogo" to coś takiego jak:
tylko zamiast krowy po wpisaniu:
wyskakuje w konsoli logo jakiegoś systemu w zależności od podanej opcji. Wczoraj się tym bawiłam i nawet w shoutboxie pisałam że fajny ]
[quote="Katiusha"]A ten drugi pakiet "linuxlogo" to coś takiego jak:
apt-get moo
linuxlogo
Dzisiaj za bardzo nie miałam czasu bawić się tym, ale powyciągałam sobie ze swoich Knoppix'ów 5.1.1 CD (2.6.19) i 5.3.1 DVD (2.6.24.4) configi kernela, a także zrzuciłam do plików txt listy pakietów jakie w nich są. Twój config (2.6.28.4) fnmirk, też się oczywiście przyda także dziękuje za niego.
Jutro sobie porównam z configiem Debianowym i może coś wywalcze. ;-)
Jeszcze na zapas wyciągnełam pliki init-functions które podobno odpowiadają za kolorowy tekst w terminalu przy starcie systemu.
sigo, z ciekawości zainstalowałam sobie ten pakiet, ale u mnie coś nie dzała niestety. Po wpisaniu np
kursor przenosi do wiersza pod tą komendą i tam sobie mruga bez końca zawieszając otwarte okienko w konsoli. Oczywiście bez znaku zachęty.
Jutro sobie porównam z configiem Debianowym i może coś wywalcze. ;-)
Jeszcze na zapas wyciągnełam pliki init-functions które podobno odpowiadają za kolorowy tekst w terminalu przy starcie systemu.
sigo, z ciekawości zainstalowałam sobie ten pakiet, ale u mnie coś nie dzała niestety. Po wpisaniu np
kati@debian:~$ cowsay -f tux
Jeśli chcesz mieć logo linuxa przy starcie, to nie musisz nakładać żadnych łatek na kernel, wystarczy że wkompilujesz w kernel obsługe fb i logo, co chyba już zrobiłaś.
Teraz wystarczy aby dodać parametr do kernela aby uruchamiał fb przy starcie. W grubie wygląda to tak
chodzi o to vga=790, dopisz to pliku konfiguracyjneg gruba i bedzie działać
Teraz wystarczy aby dodać parametr do kernela aby uruchamiał fb przy starcie. W grubie wygląda to tak
linux /boot/vmlinuz-2.6.30-rc6wieszti root=/dev/sda1 ro quiet vga=790
wieszti, framebuffer, jak już napisałem, nie jest potrzebny do wyświetlania tego obrazka. Z opcją ,,vga=normal'' jak i całkowicie bez niej logo będzie wyświetlane o ile są odpowiednie opcje ustawione w konfigu jądra przed kompilacją. Framebuffer potrzebny jest do obrazka wyświetlanego na całym ekranie w trakcie uruchamiania systemu.
Postanowiłam skompilować sobie kernela 2.6.28.4 z tym configiem od fnmirk'a, tylko porównam z tym z Debiana aby był z nim mniej więcej zgrany.
¯ródło pobrałam stąd
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/
i mam pytanie gdzie znależć linux-headers (nagłówki) do niego? Przeszukałam całe archiwum i nie widze ich tam nigdzie.
¯ródło pobrałam stąd
i mam pytanie gdzie znależć linux-headers (nagłówki) do niego? Przeszukałam całe archiwum i nie widze ich tam nigdzie.
Skompiluj jądro metodą debianową to otrzymasz obraz jądra i nagłówki do niego w paczkach *.debKatiusha pisze:Postanowiłam skompilować sobie kernela 2.6.28.4 z tym configiem od fnmirk'a, tylko porównam z tym z Debiana aby był z nim mniej więcej zgrany.
¯ródło pobrałam stąd
Link