Framebuffer - czyli jak w

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Jeżeli potrzebujesz krowy, możesz użyć pakietu cowsay.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

sigo pisze:Jeżeli potrzebujesz krowy, możesz użyć pakietu cowsay.
Jakiej krowy? :-D

Przeczytajcie cały temat, a nie tylko ostatni post.
Potrzebuje się dowiedzieć jak nałożyć łatkę na źródło kernela przed kompilacją z pakietu "linux-patch-debianlogo".
I jak włączyć to logo w framebufferze.
Naprawdę nikt nie robił tego przede mną?
giaur
Member

Post autor: giaur »

O ile wiem to bez łatki na kernel się nie obejdzie, bo i skąd to logo ma się wziąć? Jeżeli chodzi o logo, o którym mówisz to przeczytaj to: http://www.penguin-soft.com/penguin/man/1/fblogo.html

W skrócie: działało to tak, ze obrazek .png z logiem był przerabiany na kod źródłowy (w nagłówku .h), który zawierał dane potrzebne do narysowania obrazka. Czyli potrzebne rzeczy: łatka z plikiem .h i obsługa framebuffer i wyświetlania loga wkompilowana w kernel.

Mowie "działało" bo w tej chwili nikt już tak tego nie robi, przynajmniej w Debianie. Jeżeli chcesz kolorować konsolę i wyświetlać obrazki, to naprawdę lepiej skorzystać z lepszych rozwiązań, chociażby gotowa łatka fbcondecor - po wkompilowaniu tego w jądro możesz ustawiać sobie obrazki w konsoli jakie chcesz bez rekompilacji.

A jeżeli koniecznie chcesz to w Etchu jest jeszcze pakiet fblogo - życzę powodzenia, ale moim zdaniem nie warto.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Ten pakiet ,,linux-patch-debianlogo'', według dostarczanej z nim dokumentacji nie wymaga specjalnego traktowania i można go doinstalować do skompilowanego już jądra (tyle na razie o nim się dowiedziałem).

W konfigu jądra muszą być poniższe opcje:

Kod: Zaznacz cały

cat /boot/config-2.6.28-grml|grep CONFIG_LOGO

CONFIG_LOGO=y
CONFIG_LOGO_LINUX_MONO=y
CONFIG_LOGO_LINUX_VGA16=y
CONFIG_LOGO_LINUX_CLUT224=y
Wiem jedno, że pakiet ,,linux-patch-debianlogo'' nie musi być zainstalowany aby pojawiło się logo przy starcie. Nie musi być także włączona obsługa framebuffera. Wystarcza włączenie powyższych opcji w jądrze.

>>W tym temacie wkleiłem konfig z nowego Knoppiksa i na pewno jeżeli wykonamy z jego wykorzystaniem kompilację jądra to logo będzie wyświetlane bez żadnych dodatków.
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Mój post był odpowiedzią na tę część Twojej wypowiedzi:
[quote="Katiusha"]A ten drugi pakiet "linuxlogo" to coś takiego jak:

apt-get moo
tylko zamiast krowy po wpisaniu:

linuxlogo
wyskakuje w konsoli logo jakiegoś systemu w zależności od podanej opcji. Wczoraj się tym bawiłam i nawet w shoutboxie pisałam że fajny ]
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Dzisiaj za bardzo nie miałam czasu bawić się tym, ale powyciągałam sobie ze swoich Knoppix'ów 5.1.1 CD (2.6.19) i 5.3.1 DVD (2.6.24.4) configi kernela, a także zrzuciłam do plików txt listy pakietów jakie w nich są. Twój config (2.6.28.4) fnmirk, też się oczywiście przyda także dziękuje za niego.
Jutro sobie porównam z configiem Debianowym i może coś wywalcze. ;-)
Jeszcze na zapas wyciągnełam pliki init-functions które podobno odpowiadają za kolorowy tekst w terminalu przy starcie systemu.

sigo, z ciekawości zainstalowałam sobie ten pakiet, ale u mnie coś nie dzała niestety. Po wpisaniu np

kati@debian:~$ cowsay -f tux
kursor przenosi do wiersza pod tą komendą i tam sobie mruga bez końca zawieszając otwarte okienko w konsoli. Oczywiście bez znaku zachęty.
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

Jeśli chcesz mieć logo linuxa przy starcie, to nie musisz nakładać żadnych łatek na kernel, wystarczy że wkompilujesz w kernel obsługe fb i logo, co chyba już zrobiłaś.
Teraz wystarczy aby dodać parametr do kernela aby uruchamiał fb przy starcie. W grubie wygląda to tak

linux   /boot/vmlinuz-2.6.30-rc6wieszti root=/dev/sda1 ro quiet vga=790
chodzi o to vga=790, dopisz to pliku konfiguracyjneg gruba i bedzie działać
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

wieszti, framebuffer, jak już napisałem, nie jest potrzebny do wyświetlania tego obrazka. Z opcją ,,vga=normal'' jak i całkowicie bez niej logo będzie wyświetlane o ile są odpowiednie opcje ustawione w konfigu jądra przed kompilacją. Framebuffer potrzebny jest do obrazka wyświetlanego na całym ekranie w trakcie uruchamiania systemu.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Postanowiłam skompilować sobie kernela 2.6.28.4 z tym configiem od fnmirk'a, tylko porównam z tym z Debiana aby był z nim mniej więcej zgrany.

¯ródło pobrałam stąd

http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/

i mam pytanie gdzie znależć linux-headers (nagłówki) do niego? Przeszukałam całe archiwum i nie widze ich tam nigdzie.
_Bastek_

Post autor: _Bastek_ »

Katiusha pisze:Postanowiłam skompilować sobie kernela 2.6.28.4 z tym configiem od fnmirk'a, tylko porównam z tym z Debiana aby był z nim mniej więcej zgrany.

¯ródło pobrałam stąd

http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/

i mam pytanie gdzie znależć linux-headers (nagłówki) do niego? Przeszukałam całe archiwum i nie widze ich tam nigdzie.
Skompiluj jądro metodą debianową to otrzymasz obraz jądra i nagłówki do niego w paczkach *.deb

Link
ODPOWIEDZ