[+] Instalacja - nie wykrywa p

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

mateusz pisze:nstalator nie daje mi tej możliwości, abym wybrał sobie, co chcę zainstalować.
Daje taką możliwość jeżeli wybierzesz tryb instalacji ekspert i w dodatku najlepiej bez gui. Nie jest to wcale trudna instalacja. Jak nie odpali to spróbuj z tej płyty, do której odnośnik podał ci Bodzio (też w trybie, ekspert bez gui).
mateusz

Post autor: mateusz »

Jak już napisałem, instalacja w trybie expert nic nie dała. To samo tyczy się netinstal, z tym że tu problem wynika z braku sterowników do karty sieciowej, co przekreśla dalsze możliwości instalacji.
fnmirk
Senior Member

Z tego co widzę to masz odpalone Ubuntu. Zbierz wszelkie informacje o swoim sprzęcie i najlepiej sobie te podstawowe wydrukuj. W Ubuntu będąc podpięty do internetu wydaj polecenie w terminalu/konsoli, aby uaktualnić informacje o twoim sprzęcie.

Kod: Zaznacz cały

sudo update-pciids
następnie

lspci 
lub bardziej rozszerzone z opcją

lspci -vv
dobrze jest te informacje wydrukować.
Zapoznaj się z konfiguracją twojego Ubuntu: moduły jądra, konfiguracja urządzeń, konfiguracja sieci, zapoznaj się z listą zainstalowanych pakietów (pomocny będzie synaptic), zainstaluj sobie na dysku lub zapoznaj się online z >>Debian_reference<<
i nawet jeżeli po tym nie uda Ci się odpalić Debiana to wiedza tak zdobyta pozwoli Ci lepiej skonfigurować Ubuntu.
¯yczę powodzenia i wytrwałości.
mateusz

Post autor: mateusz »

Za pewne byłoby to bardzo dobre rozwiązanie, jednak na tym etapie jest dla mnie zbyt rozbudowane. Na czytanie o tak zaawansowanych rzeczach przyjdzie czas później. ;) Póki co dziękuję za wszelką pomoc. :)
Uznałem, że obejdę problem, zamiast go rozwiązywać. Zainstalowałem Debiana w wersji stabilnej i wszystko poszło gładko. Sam nie wiem, dlaczego wcześniej o tym nie pomyślałem. Teraz pozostaje mi tylko zaktualizowanie go do bardziej "zabawnej" wersji. ;)
kalar

Post autor: kalar »

Witam. Mam identyczny problem jak mateusz. Nie działa również wersja stabilna. Mój laptop to ASUS F5R.
fnmirk
Senior Member

kalar pisze:Nie działa również wersja stabilna. Mój laptop to ASUS F5R.
Dałeś zbyt mało informacji. Napisz co instalujesz i w jakim momencie nie możesz sobie poradzić. Najlepiej podaj link do wersji, którą instalujesz.
kalar

Post autor: kalar »

Problem rozwiązany za pomocą Płyty: debian-40r0-i386-DVD-1
burn3ov

Post autor: burn3ov »

Witam, mam taki sam problem, podczas instalacji Debiana nie wykrywa napędu DVD mimo że płyta jest włożona. Wyświetla się komunikat że trzeba zainstalować dodatkowe sterowniki dla cd-romu, oraz że napęd może być starym napędem Mitsumi lub innym napędem nie IDE i nie SCSI. Dodam, że jak chcę instalować Windowsa XP to w instalatorze pojawia się ten sam problem. Mam laptopa Toshibę Satellite L350, którego niedawno dostałem z zainstalowanym Windowsem Vistą.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Sprawdzałeś na innym nośniku, innym obrazie? Spróbuj na najnowszym "daily build":
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily ... ch-latest/

Jak to nie pomoże, to zawsze można zainstalować system z pendrive'a.
burn3ov

Post autor: burn3ov »

Na Debianie amd64 odpaliło bez problemów. To chyba zależy od procesora. Przypuszczam że Windows XP 64 też by się uruchomił, a wersje 32 bitowe już nie.
ODPOWIEDZ