Daje taką możliwość jeżeli wybierzesz tryb instalacji ekspert i w dodatku najlepiej bez gui. Nie jest to wcale trudna instalacja. Jak nie odpali to spróbuj z tej płyty, do której odnośnik podał ci Bodzio (też w trybie, ekspert bez gui).mateusz pisze:nstalator nie daje mi tej możliwości, abym wybrał sobie, co chcę zainstalować.
[+] Instalacja - nie wykrywa p
Z tego co widzę to masz odpalone Ubuntu. Zbierz wszelkie informacje o swoim sprzęcie i najlepiej sobie te podstawowe wydrukuj. W Ubuntu będąc podpięty do internetu wydaj polecenie w terminalu/konsoli, aby uaktualnić informacje o twoim sprzęcie.
następnie
lub bardziej rozszerzone z opcją dobrze jest te informacje wydrukować.
Zapoznaj się z konfiguracją twojego Ubuntu: moduły jądra, konfiguracja urządzeń, konfiguracja sieci, zapoznaj się z listą zainstalowanych pakietów (pomocny będzie synaptic), zainstaluj sobie na dysku lub zapoznaj się online z >>Debian_reference<<
i nawet jeżeli po tym nie uda Ci się odpalić Debiana to wiedza tak zdobyta pozwoli Ci lepiej skonfigurować Ubuntu.
¯yczę powodzenia i wytrwałości.
Kod: Zaznacz cały
sudo update-pciids
lspci
lspci -vv
Zapoznaj się z konfiguracją twojego Ubuntu: moduły jądra, konfiguracja urządzeń, konfiguracja sieci, zapoznaj się z listą zainstalowanych pakietów (pomocny będzie synaptic), zainstaluj sobie na dysku lub zapoznaj się online z >>Debian_reference<<
i nawet jeżeli po tym nie uda Ci się odpalić Debiana to wiedza tak zdobyta pozwoli Ci lepiej skonfigurować Ubuntu.
¯yczę powodzenia i wytrwałości.
Za pewne byłoby to bardzo dobre rozwiązanie, jednak na tym etapie jest dla mnie zbyt rozbudowane. Na czytanie o tak zaawansowanych rzeczach przyjdzie czas później. Póki co dziękuję za wszelką pomoc.
Uznałem, że obejdę problem, zamiast go rozwiązywać. Zainstalowałem Debiana w wersji stabilnej i wszystko poszło gładko. Sam nie wiem, dlaczego wcześniej o tym nie pomyślałem. Teraz pozostaje mi tylko zaktualizowanie go do bardziej "zabawnej" wersji.
Uznałem, że obejdę problem, zamiast go rozwiązywać. Zainstalowałem Debiana w wersji stabilnej i wszystko poszło gładko. Sam nie wiem, dlaczego wcześniej o tym nie pomyślałem. Teraz pozostaje mi tylko zaktualizowanie go do bardziej "zabawnej" wersji.
Witam, mam taki sam problem, podczas instalacji Debiana nie wykrywa napędu DVD mimo że płyta jest włożona. Wyświetla się komunikat że trzeba zainstalować dodatkowe sterowniki dla cd-romu, oraz że napęd może być starym napędem Mitsumi lub innym napędem nie IDE i nie SCSI. Dodam, że jak chcę instalować Windowsa XP to w instalatorze pojawia się ten sam problem. Mam laptopa Toshibę Satellite L350, którego niedawno dostałem z zainstalowanym Windowsem Vistą.
Sprawdzałeś na innym nośniku, innym obrazie? Spróbuj na najnowszym "daily build":
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily ... ch-latest/
Jak to nie pomoże, to zawsze można zainstalować system z pendrive'a.
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily ... ch-latest/
Jak to nie pomoże, to zawsze można zainstalować system z pendrive'a.