Witam na forum i od razu zadam pytanie...
Codziennie w okolicy 21.30 serwer przestaje odpowiadać. Problem wiążę niewątpliwie z wysokim obciążeniem, jednak nie wiem w jaki sposób sobie z tym poradzić.
Ale po kolei:
serwer to Debian 4.0, Linux xxx 2.6.18-5-amd64 #1 SMP Sat Dec 22 20:43:59 UTC 2007 x86_64. MySQL obsługuje dwie duże bazy danych (kilkanaście mln. rekordów, każda waży ok. 1GB) - są to fora vbulletin. Do dyspozycji mam 4GB pamięci.
Z chwilą wybicia godziny "zero" webmin pokazuje mi coś takiego:
(przepraszam za obrazki, ale nie umiem jeszcze po prostu inaczej zaobserwować tego zachowania - wszelkie logowanie "staje" z chwilą wystąpienia problemu).
Pierwszą rzeczą, której spróbowałem była aktualizacja apache'a (Apache/2.2.3) i mysqla (5.0.32-Debian_7etch6-log). Później wertowanie for vbulletin.com w poszukiwaniu jakichś zoptymalizowanych konfiguracji mysqla. Nie pomogło... zawsze jak większa grupa ludzi wparuje na serwer to sytuacja wygląda tak jak na powyższych obrazkach.
Jedynym rozwiązaniem jest zalogować się (odczekać swoje) i zrestartować apache'a (też odczekać). Po tym problem "opada" i wszystko się stabilizuje. Stąd mój wniosek, że problem leży gdzieś na styku apache i mysql. Tylko gdzie? Jak to zlokalizować i co ewentualnie naprawić?
Macie jakiś pomysł jak to ugryźć? Skoro jest jakiś fizyczny limit, to czy nie dałoby się klientów odprawiać z "kwitkiem" albo wrzucić ich do jakiejś kolejki?
ustawienie Apache, Mysql dla dużego obci
Zauważ że w czasie "przeciążenia" bardzo wzrasta iowait na pierwszym wykresie. Mogło by to sugerować że w tym czasie coś bardzo jeździ po dyskach. Jaki masz podsystem dyskowy? Jakaś macierz, RAID? Nie masz czasem ustawionego na ten czas backupu danych (np MySQL-a?). Mógłbyś jeszcze zapodać jakiś wykres z ilością uzytkowników via WWW w tym czasie.
Moje wnioski były podobne. Ale żadne kopie zapasowe nie są robione o tej porze (pierwsza kopia leci wg crona o 23.23). System dyskowy to serial ata. Bazy leżą na dedykowanym dysku (nie partycji - jest to niezależny dysk), system i www-data na drugim dysku.
W jaki sposób najszybciej zmierzyć ilość użytkowników? Apache ma ustawiony ,,maxclients'' na 250 i nie występuje sytuacja, w której wszystkie gniazda są zajęte (przynajmniej podglądając na żywo na http://adres/server-status). W jaki inny sposób powinienem to diagnozować?
Edit:
Jestem nowy i nie widać nie bardzo rozumiem zasady tu panujące, ale... dlaczego ktoś edytował mi pierwszego posta robiąc pogrubionym tekstem wyrazy "przepraszam" i "aktualizacja"?
W jaki sposób najszybciej zmierzyć ilość użytkowników? Apache ma ustawiony ,,maxclients'' na 250 i nie występuje sytuacja, w której wszystkie gniazda są zajęte (przynajmniej podglądając na żywo na http://adres/server-status). W jaki inny sposób powinienem to diagnozować?
Edit:
Jestem nowy i nie widać nie bardzo rozumiem zasady tu panujące, ale... dlaczego ktoś edytował mi pierwszego posta robiąc pogrubionym tekstem wyrazy "przepraszam" i "aktualizacja"?
Sprawdź czasy wykonywania skryptów, do konfiguracji vhostów dodaj do custom loga "%t %D %r %O"
Potem przejrzyj zainstalowane dodatki, czysty vbuiletin jest dosyć szybki, ale niektóre dodatki potrafią zabić, sam miałem podobną sytuację na jednym serwerze - również duży serwis i spora baza, wykonywanie skryptu oscylowało w okolicach 1.5 - 2 sekund, po odinstalowaniu jednego dodatku(bij zabij nie pamiętam jakiego) czasy zeszły do ~0.5s.
Możesz również zainstalować APC - wbrew pozorom nawet skrypty które bezpośrednio go nie używają zaczynają wykonywać się szybciej.
Potem przejrzyj zainstalowane dodatki, czysty vbuiletin jest dosyć szybki, ale niektóre dodatki potrafią zabić, sam miałem podobną sytuację na jednym serwerze - również duży serwis i spora baza, wykonywanie skryptu oscylowało w okolicach 1.5 - 2 sekund, po odinstalowaniu jednego dodatku(bij zabij nie pamiętam jakiego) czasy zeszły do ~0.5s.
Możesz również zainstalować APC - wbrew pozorom nawet skrypty które bezpośrednio go nie używają zaczynają wykonywać się szybciej.
Zrobiłem "własny log" (ang. custom log) zgodnie z zaleceniami. Do czasu wystąpienia awarii wszystkie skrypty generują się błyskawicznie (rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu milisekund - przez okrągły dzień, aż do godziny 21 z minutami). W okolicy 21. nagle wszystkie skrypty php zaczynają się wykonywać w czasie 20-30-100-400 sekund i wszystko staje... Jak na wymienionym przykładzie.
Przeniosłem mniejszą z dwóch bazę danych na partycję systemową - może to wykluczy temat wydajności dysku.
Jedna rzecz, której nie powiedziałem wcześniej to to, że z chwilą wystąpienia awarii, jestem zasypywany setkami wiadomości pocztowych (email) z vbulletin-a, w których pojawia się informacja o błędzie bazy danych (mysql) - zbyt wiele połączeń (ang. too many connections). Co wydaje mi się dziwne, bo do tej pory wydawało mi sie, że na styku apache / mysql jest tylko jedno połączenie (aktualnie max_connections = 222).
Jak to interpretować? Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
Przeniosłem mniejszą z dwóch bazę danych na partycję systemową - może to wykluczy temat wydajności dysku.
Jedna rzecz, której nie powiedziałem wcześniej to to, że z chwilą wystąpienia awarii, jestem zasypywany setkami wiadomości pocztowych (email) z vbulletin-a, w których pojawia się informacja o błędzie bazy danych (mysql) - zbyt wiele połączeń (ang. too many connections). Co wydaje mi się dziwne, bo do tej pory wydawało mi sie, że na styku apache / mysql jest tylko jedno połączenie (aktualnie max_connections = 222).
Możesz się zalogować na shella mysql'a(z prawami administratora) i tam sprawdzić ile masz aktualnych połączeń:marecek pisze: Jedna rzecz, której nie powiedziałem wcześniej to to, że z chwilą wystąpienia awarii, jestem zasypywany setkami wiadomości pocztowych (email) z vbulletin-a, w których pojawia się informacja o błędzie bazy danych (mysql) - zbyt wiele połączeń (ang. too many connections). Co wydaje mi się dziwne, bo do tej pory wydawało mi sie, że na styku apache / mysql jest tylko jedno połączenie (aktualnie max_connections = 222).
Kod: Zaznacz cały
show processlist]
Nie musisz się martwić o połączenie, ponieważ mysql zawsze rezerwuje jedno dla administratora.
// edit: możesz również zwiększyć ilość możliwych połączeń z serwerem w konfiguracji mysql'a.
Ok, zrobiłem trzy rzeczy:
1. zwiększyłem ilość połączeń dla SQLa (z 222 do 444)
2. przeniosłem mniejszą z baz na dysk systemowy
3. ustawiłem crawl-delay w pliku robots.txt na 120 dla każdego z for
Któreś z tych trzeba ustawień zadziałało, bo dzisiejsze obciążenie wygląda perfekcyjnie (60-70% zajętości procesora przy minimalnym Io-Wait rzędu 2-5% przez cały wieczór, bez żadnych "skoków" obciążenia).
Co do procesów aktywnych na SQLu, to zawsze mam dwóch użytkowników baz, siebie grzebiącego w phpMyAdminie (show processlist) i kilkunastu użytkowników serwera pocztowego. Wniosek, jaki tu wyciągam jest taki, że opcja nr 1. w ogóle nie wpłynęła na zachowanie serwera...
1. zwiększyłem ilość połączeń dla SQLa (z 222 do 444)
2. przeniosłem mniejszą z baz na dysk systemowy
3. ustawiłem crawl-delay w pliku robots.txt na 120 dla każdego z for
Któreś z tych trzeba ustawień zadziałało, bo dzisiejsze obciążenie wygląda perfekcyjnie (60-70% zajętości procesora przy minimalnym Io-Wait rzędu 2-5% przez cały wieczór, bez żadnych "skoków" obciążenia).
Co do procesów aktywnych na SQLu, to zawsze mam dwóch użytkowników baz, siebie grzebiącego w phpMyAdminie (show processlist) i kilkunastu użytkowników serwera pocztowego. Wniosek, jaki tu wyciągam jest taki, że opcja nr 1. w ogóle nie wpłynęła na zachowanie serwera...