serwer na Debianie i profesjonalna kopia zapasowa

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
knoppix25

serwer na Debianie i profesjonalna kopia zapasowa

Post autor: knoppix25 »

Witam.

Mam pytanie do wszystkich tych którzy mają doświadczenie z serwerami i wykonywaniem kopii zapasowych na nich...
Mam serwer na Debianie Lenny, na którym chodzi apache2 i mysql. Na tym serwerze śmiga duża strona www.

Chce wykonać kopię danych
- około 300 000 plików
- pojemność dysku około 300GB do z przeznaczeniem do skopiowania

są to generalnie pliki jpg, mp3, itp.

Czy ktoś ma jakiś rozsądny pomysł na wykonywanie kopii zapasowych.

Zwykłe kopiowanie plików trwa od około 3-5godzin.

Słyszałem o technologi SNAPSHOT działającej na zasadzie robienia błyskawicznych migawek systemu, z których można lub nie w razie potrzeby zgrać pliki.

Proszę o pomoc radę lub podpowiedz. Pozdrawiam.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

O szczegółach się nie wypowiem, ale zasadniczo co najmniej dwie możliwości można rozważyć
1 - ,,Mirrorowanie'' dysków. Kopie są tworzone na bieżąco. Jeśli dysk padnie to cały serwer chodzi na drugim. Wada - skasowanie plików nie spowodowane błędem sprzętu działa na obu dyskach
2 - Kopia przyrostowa. Tworzone są kopie tylko tego, co się zmieniło. Od razu uprzedzę, nie wiem jak się do tego zabrać, zacząłbym od przejrzenia co ma na ten temat do powiedzenia Google. Natomiast myślę, że to rozwiązanie jest najbliższe Twoim oczekiwaniom.
Wada - bardziej skomplikowana procedura odtwarzania danych (najpierw z kopii pełnej, a potem z kolejnych przyrostowych).
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

Jeżeli zależy Ci na skróceniu czasu wykonywania kopii zapasowej to tak jak przedmówca napisał znakomicie sprawdzi się kopia przyrostowa, jeżeli chodzi o narzędzia jest ich sporo nawet tar da rade.
Jeżeli chodzi zaś o sam system kopii zapasowej to wyróżniłbym następujące poziomy:
1. ,,Miroring'' - ale pewnie to już masz
2. Tzn. szybka kopia - kopia na komputer stojący obok i do tego celu przeznaczony.
3. Kopia trwała - tasiemka lub podobnie ale wtedy należy przechowywać z dala od serwera.

Pozdrawiam.
knoppix25

A co z tym snapshotem i ta technologia stosowana generalnie na składowanie? Czy ktoś wie jak zrobic w 10sekund migawke systemu i danych, a pozniej bez zatrzymywania maszyny mozna albo nie zrobic backup tych danych z migawki... Wiem, ze ta technologia jest wykorzystywana. Czy ktos sie z tym spotkal lub korzysta z tego?
Krzysztof72

Post autor: Krzysztof72 »

Spotkałem się ze ,,snapshotem'' jako opcją w programie firmy Acronis (Acronis True Image), jednakże nigdy z niej nie korzystałem bo nie miałem pełnej wersji serwerowej, a tylko ,,home'' i to dla Windows. Z tego co widziałem na stronie producenta to jest też wersja dla Linuksa.
knoppix25

Nie chodzi mi o acronica lub inny program. Chodzi o backup serwera na którym chodzi poczta i www, danych jest dużo i ryzyko utracenia nawet 100mb jest niedopuszczalne. Chodzi o program lub system backupow na takim serwerze.
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

RAID 1 + bacula
Chociaż nie wiem czy jest sens stawiania baculi dla robienia kopii zapasowej jednego serwera, może jakieś skrypty + klucze ssh.
vooda

Post autor: vooda »

Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

rdiff-backup ?
ODPOWIEDZ