Problem z p

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
jemdzem

Problem z płytami audio

Post autor: jemdzem »

Witam.

Mój problem polega na tym, że żaden odtwarzacz, ani abcde nie widzi płyt audio znajdujących się w napędzie. Mimo tego że po włożeniu płyty, automatycznie wyskakuje okienko sound juicera z gotową listą utworów znajdujących się na płycie, żaden inny program nie jest w stanie odczytać czy nawet otworzyć zawartości płyty. Podejrzewam, że powodem może być ponowne podłączenie wcześniej usuniętego napędu cdrom z komputera, bo problem zaczyna pojawiać się właśnie od tego momentu. Nie wiem jak próbować to naprawić. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam
£ukasz
panel
Beginner

Post autor: panel »

W takim razie możesz sprawdzić czy Twój napęd wciąż jest scd0 - wodim dobrze sprawdza napędy:

Kod: Zaznacz cały

wodim --devices
albo

wodim -checkdrive
lub

cdrecord -scanbus

Jeśli się zmieniło na scd1 albo jakoś to trzeba poprawić w konfiguracji.
Do płyt CD dobry jest cdcd

cdcd play
Przy starcie zapyta o napęd.
jemdzem

Post autor: jemdzem »

Dzięki bardzo, ten wodim naprawdę bardzo mi pomógł - jest jeszcze tylko jedna sprawa, jak można zabronić cdcd korzystania z internetowej bazy danych cddb - bo chyba to uniemożliwia odtwarzanie utworów.

EDIT: Jednak nie, utwory są odtwarzane so pokazuje opcja ext, jednak z głośników płynie tylko cisza - głośność w programie jest ustawiona na 100, co może być przyczyną tego, że program nie odtwarza dźwięku?
panel
Beginner

Post autor: panel »

Maksymalna głośność to 255.
Połączenia z serwerem można wyłączyć haszując w pliku .cdserverrc .
W ustawieniach w pliku .cdcdrc domyślne urządzenie to /dev/cdrom - można sprawdzić do czego jest zlinkowane

ls -l /dev/cdrom
czy rzeczywiście do właściwego napędu. Dla pewności można w .cdcdrc wpisać urządzenie które pokazuje

wodim --devices
Ewentualnie można jeszcze sprawdzić czy użytkownik jest w grupie cdrom i audio oraz sprawdzić w alsamixer głośność CD.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

A czy przypadkiem cdrom nie musi być podłączony kabelkiem audio do k. dźwiękowej by ten program go obsługiwał? Można też mplayera wykorzystać do płyt audio. Ale jeszcze się tym nie bawiłem.
ODPOWIEDZ