[+] Niedzia

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
drake

[+] Niedziałające strony php uŻywające mysql

Post autor: drake »

Witam.
Najpierw standardowo od razu mówię - przeszukałem internet z pomocą Google i wasze forum, jednak zero odpowiedzi.

Mam RPS-a w OVH z Debianem Etchem, postawiony dość spory serwer gry oraz panel do zarządzania kontami do gry. Panel do działania wykorzystuje PHP, a niektóre funkcje typu podania o unbana mysql. Używam lighttpd, bo jakoś apache mi do gustu nie przypadł oraz bazy MySQL z serwera kolegi, jakoś nie chciało mi się stawiać u siebie. Wszystko było dobrze do wczoraj, kiedy zachciało mi się zainstalować MySQL-a u siebie. Po instalacji serwer działa, jednak wystąpiły problemy z plikami PHP, które używają MySql-a (link: 94.23.29.73/panelsrp/odbanowania.php). Najdziwniejsze jest jednak to, że zwykłe pliki php bez łączenia z mysqlem działają (94.23.29.73/panelsrp/a.php). Nie działa nie tylko panel, ale też CMS itd., a zamiast ich stron wyświetlają się białe strony. Dodam jeszcze, że przed instalacją MySql-a wszystko działało.

Czy ktoś się już spotkał z takim problemem? Jeśli tak, to jedynym wyjściem jest niestety usunięcie mysqla i co powoduje ten problem?

Jeśli był podobny temat, to będę wdzięczny za linki, bo akurat hasła "Niedziałające strony php używające mysql" lub "białe strony z mysql" nie działają.

I jeszcze jedno - wydaje mi się, że dział wybrałem dobry, jeśli nie, to proszę o przeniesienie.
omeck

Post autor: omeck »

Czy próbowałeś zalogować się do klienta mysql? Sprawdzałeś, czy dobrze działa?
drake pisze:białe strony z mysql
wygląda mi to na wyłączenie raportowania błędów w php. Spróbuj włączyć raportowanie na którejś stronie i wydaje mi się, że dostaniesz pomocny komunikat o błędzie.
drake

Tak, mogę zalogować się do phpMyAdmina i robić wszystko, mysql ping i inne sprawy działają.

Dziękuję omeck za podpowiedź, wszystkie takie pliki wywalają taki błąd po dodaniu raportowania:

Kod: Zaznacz cały

Notice: Undefined index: account in /serv/www/panelsrp/odbanowania.php on line 8

Notice: Undefined index: password in /serv/www/panelsrp/odbanowania.php on line 9

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /serv/www/panelsrp/odbanowania.php on line 13
To teraz będę szukał pomocy na jakimś forum o php, chyba że mnie tu ktoś wyręczy.

Jeszcze raz wielkie podziękowania omeck.

linijka ósma:
$acc = $_SESSION['account'];
linijka dziewiąta:
$pass = $_SESSION['password'];
linijka trzynasta:
$link = mysql_connect('localhost', 'niepowiem', 'tutaj tez ;p') or die ("Brak
połączenia z serwerem");
Jakby nie było już odpowiedzi, to temat można zamknąć, bo największy problem rozwiązany, a rozwiązania problemu z tym skryptem poszukam na innej, specjalistycznej stronie.
Awatar użytkownika
bagsiur
Beginner

Post autor: bagsiur »

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /serv/www/panelsrp/odbanowania.php on line 13
nieznana funkcja, zainstaluj moduł mysql do php a konkretnie

php5-mysql
i powinno być dobrze :) pozdrawiam
drake

Dziękuję bagsiur. Po zainstalowaniu oraz jak kolega mi doradził usunięcia znaku ; przed ,,extension = mysql.so'' w pliku php.ini i restarcie wszystko śmiga po staremu. Temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ