Podzia
Podział dysku pod Linuksa - Partition Magic 8.0
W Partition Magic 8.0 jest opcja zainstaluj dodatkowy system, wybieram Linux, zaznaczam dysk, wybieram wolną przestrzeń na dysku, potem odznaczam wszystkie partycje do zmiany, ustawiam rozmiar partycji na 10GB i system plików na EXT2 (można wybrać 3 ale przy 2 jest napisane"rekomendowany"więc im wierzę), potem zaznaczam i powstaje partycja na dysku. Czy takie partycjonowanie dysku wystarczy aby powstały wszystkie partycje potrzeba dla Linuksa? Czy podczas instalacji Linuksa pod BIOS-em trzeba korzystać z wolnej przestrzeni dyskowej?
Tym program co najwyżej wygospodaruj sobie wolną przestrzeń na dysku. Nie korzystaj z komercyjnych narzędzi dostarczanych z czasopismami do wykonywania tak newralgicznych zadań jak partycje pod system. Programy dostarczane z gazetami, jako darmowe do użytku domowego, są najczęściej przestarzałe i współpracują tylko z jednym systemem operacyjnym.
Do przygotowania partycji pod Linuksa skorzystaj z narzędzi o otwartym kodzie źródłowym.
Pobierz sobie jakąś wersję Linuksa uruchamianą bez instalacji z płytki CD i nagraj.
Po zapoznaniu się z krótką informacją, w większości obrazkową, podziel dysk.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=10199
Przy okazji poznasz trochę Linuksa bez instalacji na dysku.
Przed zmianami podziałem dysku na nowe partycje wykonaj kopie swoich ważnych danych.
Do przygotowania partycji pod Linuksa skorzystaj z narzędzi o otwartym kodzie źródłowym.
Pobierz sobie jakąś wersję Linuksa uruchamianą bez instalacji z płytki CD i nagraj.
Po zapoznaniu się z krótką informacją, w większości obrazkową, podziel dysk.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=10199
Przy okazji poznasz trochę Linuksa bez instalacji na dysku.
Przed zmianami podziałem dysku na nowe partycje wykonaj kopie swoich ważnych danych.
Przestawiłem BIOS aby uruchamiał najpierw system z CD-ROM-u, zapisałem zmiany i restart. Czekam mija sprawdzanie podzespołów, CD zaczyna się obracać pokazuje się na ciemnym monitorze migający kursor (nie ma napisu ,,aby zapoczątkować, naciśnij dowolny klawisz'') naciskam dowolny klawisz i pokazuje mi się obraz który informuje co mam wybrać aby uruchomić Windows XP lub tryb ,,Recovery Console''. Jakieś podpowiedzi?
To nie naciskaj dowolnego klawisza.Hadouken pisze:Czekam mija sprawdzanie podzespołów, CD zaczyna się obracać pokazuje się na ciemnym monitorze migający kursor (nie ma napisu ,,aby zapoczątkować, naciśnij dowolny klawisz'') naciskam dowolny klawisz i pokazuje mi się obraz który informuje co mam wybrać aby uruchomić Windows XP lub tryb ,,Recovery Console''. Jakieś podpowiedzi?
W oparciu o informacje jakie podałeś na prawdę trudno jest udzielić Ci jakiejś sensownej odpowiedzi. Przyczyn Twojego problemu może być wiele.
- Czy Twój napęd na pewno jest sprawny?
- Co to za obraz, który pobrałeś (wrzuć linka do niego)?
- Czy obraz przystosowany jest do uruchomienia z niego komputera?
- Czy zgadzają się sumy kontrolne pobranego obrazu?
- Na jaką płytę go nagrałeś?
- Z jaką prędkością?
- Czy płyta nie jest zniszczona?
- Jakiego programu użyłeś do tego celu?
- Czy wypaliłeś go jako obraz, a nie jako plik?
- Czy zweryfikowałeś poprawność wypalenia?