fnmirk pisze:W tym drugim temacie wspomina się o lobbingu. Zastanówmy się co to jest lobbing (brzydkie słowo)?
Hmmm walczymy o czystość języka polskiego, o piękne, kwieciste wypowiedzi bez naleciałości obcojęzycznych, o idealną gramatykę? No to zacznijmy może od własnego podwórka. Co to jest ten cały
lobbing? Zgodnie z tym co piszesz i o co walczysz powinieneś napisać:
poprawna polszczyzna pisze:W tym temacie wspomina się o wywieraniu wpływów podczas nieoficjalnych spotkań
Prawda, że trochę przydługie i mało wygodne? Ale skąd przeciętny Kowalski może wiedzieć co to jest lobbing? No i to takie niepolskie słowo, a na forum chodzi nam o udzielanie solidnych informacji językiem, który jest w stanie pojąć każdy...
fnmirk pisze:... Linux to niszowy system ... Linux ...
Dopóki bibliotekarka w wiejskiej bibliotece nie zostanie przekonana do używania Linuksa, ksiądz na plebani, polonista czy historyk nie będzie przygotowywał swoich tekstów w Latex-u pod Linuksem... użytkowników Linuksa... Zaproponowałem i zainstalowałem Linuksa znajomemu prawnikowi.... Linux jest dobry dla dzieci... Aby Linux był poważnym systemem...
Cóż za konsekwencja w stylu wypowiedzi, wzór do naśladowania... A na podsumowanie jeszcze jeden cytat:
fnmirk pisze:Używajmy takiego języka, który będzie zrozumiały bez wysiłku właśnie dla polonistów.
Przegiąłem? ¯ycie, ale mamy walczyć o z neologizmami, zapożyczeniami i innymi nieprzyjaznymi zjawiskami w języku polskim...