Witam. Posiadam laptopa Asus (Asmobile) S96SP. Po wlaczeniu dowolnego Linuksa, z laptopa wydobywa sie ciche piszczenie, ktore po dluzszym uzytkowaniu staje sie nie do zniesienia.
W alsamixerze wszystkie sciezki mam wylaczone (MM). Dzwiek tak jakby wydobywal sie spod klawiatury (okolice klawiszy YUI). Dla porownania - na Windowsie 7 nic takiego nie wystepuje.
Czy ktos ma pomysl na to, jak rozwiazac ten glupi problem?
Dziekuje i pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-07-02, 21:24 ]
Doszedem do tego, iz pisk wywoluje ACPI. Przy wylaczonym ACPI w kernelu, nic nie slychac. Ale jak wszyscy dobrze wiecie, nieuzywanie ACPI na laptopie jest bez sensu, wiec prosze o pomoc... Co moze piszczec i jak sie tego pozbyc?
[+] Piszczenie laptopa pod Linuksem - Asus Asmobile S96SP
Jednym z powodów piszczenia może być procesor. Też tak mam w swoim laptopie. Na Windowsie XP rozwiązałem to za pomocą programu RMClock i wyłączeniu opcji 'enable C4 state'. Niestety nie wiem jak tego dokonać na Linuksie.
U mnie na szczęście dźwięk nie jest strasznie głośny.
PS Jednak na szybko coś znalazłem, przetestuj: http://www.inliniac.net/blog/2008/07/25 ... state.html
U mnie na szczęście dźwięk nie jest strasznie głośny.
PS Jednak na szybko coś znalazłem, przetestuj: http://www.inliniac.net/blog/2008/07/25 ... state.html
-
- Beginner
Wiem, że temat jest zamknięty ale chciałem coś dodać na przyszłość dla osób które by miały podobny problem.
Również miałem taki problem i również z S96S, przy laptopie nie można było wysiedzieć godziny bo tak piszczało. Trochę siedziałem w elektronice i wiem, że najczęściej piszczą tak cewki podczas gdy procesor (lub cokolwiek innego zmieniającego częstotliwość) zmniejsza częstotliwość pracy. Rzadko się zdarza, że to wina jakiegoś kondensatora.
W momencie wykrycia takiej usterki momentalnie zwrócić laptopa i wymienić na nowy. Jeżeli to jest używany (=bez gwarancji) to jest jeszcze możliwość zalania piszczącego elementu żywica epoksydową.
Pozdrawiam.
Również miałem taki problem i również z S96S, przy laptopie nie można było wysiedzieć godziny bo tak piszczało. Trochę siedziałem w elektronice i wiem, że najczęściej piszczą tak cewki podczas gdy procesor (lub cokolwiek innego zmieniającego częstotliwość) zmniejsza częstotliwość pracy. Rzadko się zdarza, że to wina jakiegoś kondensatora.
W momencie wykrycia takiej usterki momentalnie zwrócić laptopa i wymienić na nowy. Jeżeli to jest używany (=bez gwarancji) to jest jeszcze możliwość zalania piszczącego elementu żywica epoksydową.
Pozdrawiam.