Witam.
Mam pewien problem związany z moim Debianem a mianowicie kiedy uruchamiam go po instalacji wszystko idzie dobrze aż do momentu kiedy pojawia się czarny ekran wraz z komunikatem o pionowej i poziomej wartości odświeżania monitora, po chwili monitor gaśnie i nic. Domyślam się iż jest to problem z xorgiem ale nie bardzo wiem jak się go pozbyć.
Ustawienie od
Musisz dowiedzieć się jakie jakie są wartości odświeżania dla Twojego monitora i wpisać je ręcznie do xorg.conf.
Są też takie konfiguratory jak Xorg -configure, gdzie pyta po kolei co i jak m.in. o rozdzielczość - generuje xorg.conf.
PS. nie wiem czy to narzędzie jest dostępne w Debianie ale pewnie tak.
Są też takie konfiguratory jak Xorg -configure, gdzie pyta po kolei co i jak m.in. o rozdzielczość - generuje xorg.conf.
PS. nie wiem czy to narzędzie jest dostępne w Debianie ale pewnie tak.
Potrzebujesz tych dwóch wpisów w sekcji Monitor
Przykładowo:
Odpowiednie wartości wpisz tylko i wyłącznie przeznaczone dla swojego monitora, które znajdziesz w instrukcji.
Inna sprawa dobrze by było gdybyś podał co tam za karte graficzną masz w komputerze.
Przykładowo:
Kod: Zaznacz cały
HorizSync 30-80
VertRefresh 55-75
Inna sprawa dobrze by było gdybyś podał co tam za karte graficzną masz w komputerze.
Jak masz NVidie to możesz zainstalować sterowniki i instalator wygeneruje prawidłowego xorg.conf. Najlepiej ustawić metamodes w xorg.conf. Dla rozdzielczości 1024x768 i odświeżania 85 Hz będzie wyglądać jak poniżej.
Kod: Zaznacz cały
Section "Screen"
Option "metamodes" "CRT: 1024x768_85 +0+0"
EndSection