Neostrada (ZXDSL 852)

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
olek

Neostrada (ZXDSL 852)

Post autor: olek »

Dopiero zaczynam z linuxem , nie za dobrze sie orientuje i za nic w świecie nie moge zmusić do współpracy modemu zxdsl 852 , czytałem juz troche na necie o tym , ale jak dotąd nie udało mi się nic zrobić w tej sprawie , proszę was o pomoc , naprawdę nie moge sobie sam poradzić , jeśli juz na forum było (troche szukałem) to dajcie linka , a jeśli nie , to czy ktos mogłby mi pomóc z instalacją tego modem ? Z góry dziękuje .
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Powiedz może, co już próbowałeś robić - ułatwi nam to udzielenie pomocy Tobie.
olek

Dobra , udało mi się samemu dojść i zainstalowałem neostrade . Ale mam jeszcze pare pytań:
1. Dlaczego jak wpisuje w terminalu "pppd call blabla" to pisze command not found ale juz w terminalu roota wpisujac to samo lacze sie z internetem
2. Czy za kazdym razem jak wlaczam system musze wpisywac w konsoli pppd call blabla , czy nie mozna tego jakos zautomatyzowac ? albo chociaz skrocik zrobic ?
3. Próbowałem odpalić Firefoxa , ale się nie da, czy Firefox wymaga innych programów do działania ?
I to chyba wszystko , dziękuje !
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

olek pisze:1. Dlaczego jak wpisuje w terminalu "pppd call blabla" to pisze command not found ale juz w terminalu roota wpisujac to samo lacze sie z internetem
Bo to polecenie wymaga uprawnień administratora.
olek pisze:2. Czy za kazdym razem jak wlaczam system musze wpisywac w konsoli pppd call blabla , czy nie mozna tego jakos zautomatyzowac ? albo chociaz skrocik zrobic ?
Pewnie, że się da. Było na forum - użyj szukajki :)
olek pisze:3. Próbowałem odpalić Firefoxa , ale się nie da, czy Firefox wymaga innych programów do działania ?
I to chyba wszystko , dziękuje !
A masz Ty go w ogóle zainstalowane? Nie? No i tu cały problem ]aptitude install iceweasel[/code]

potem w konsoli jako zwykły użytkownik:

Kod: Zaznacz cały

iceweasel &
Jak się nie uruchomi, to pokaż co konsola Ci wywala.
olek

Heh dzięki wielkie , a tak wogóle to Iceweasel wlaśnie używam , zupełnie zapomniałem że to odpowiednik Firefoxa, heh
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

2. Czy za kazdym razem jak wlaczam system musze wpisywac w konsoli pppd call blabla , czy nie mozna tego jakos zautomatyzowac ? albo chociaz skrocik zrobic ?
poniższe spowoduje odpalanie neostrady przy starcie systemu:
nie kopiuj, tylko wykonuj linijka po linijce, a napis blabla zastąp tym co trzeba:
su
cd /etc/init.d/
touch neostrada
echo 'pppd call blabla' > neostrada
update-rc.d neostrada defaults 20
reboot
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

olek, A wg jakich opisów się stosowałeś, bo mam ten modem jako zabaweczkę i mi za choinkę ruszyć nie chce pod debianem :|
olek

@draco
http://riot777.wordpress.com/2006/09/22 ... -i-ubuntu/ <-robiłem według tego i działa :D
ach zapomniałbym jescze dodałem adresy dns tepsy do /etc/resolv.conf ( jeśli ma to jakieś znaczenie)

@tanatos
thx , teraz ładnie się łączy na starcie systemu :)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

tanatos pisze:su
cd /etc/init.d/
touch neostrada
echo 'pppd call blabla' > neostrada
update-rc.d neostrada defaults 20
reboot

to bym zmienił na jakiś wyższy numerek (ok 80), żeby neo startowało już po załadowaniu całego systemu.
zresztą poczytaj wypowiedz POX'a:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=299

aloha
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

velmafia pisze:bym zmienił na jakiś wyższy numerek (ok 80)
ja robiłem znajomemu tak jak napisałem, czyli 20 i działało.
Może i wyższy nr jest wariantem bezpieczniejszym, ale dla domowego użytkownika nie powinno być różnicy
chyba, że nie działa wtedy lepiej ustawić wyższy
ODPOWIEDZ