Za dużo partycji i jak to rozwi

Ogólne pytania dotyczące systemu
adrian414

Za duŻo partycji i jak to rozwiązać?

Post autor: adrian414 »

Witam. Ogólnie bawiłem się różnymi Linuksami i w końcu przywiodło mnie do Debiana Lenny. Właśnie kończę ściągać, i mam jeden problem. Mam laptopa, na którym mam 3 partycje. Windows7 to podstawowa, i później dwie jako logiczne, i jeszcze jedną fat32 na samym początku, do przywrócenia na F11 w razie czego systemy Windows Vista. Standardowo w laptopach montowana partycja. I teraz w ten to sposób mogę utworzyć tylko jedną partycję z montowaniem root czy jakimkolwiek innym. Nie mogę wykonać jeszcze jednej bo krzyczy że za dużo partycji. W jaki sposób to rozwiązać, bez utraty jakichkolwiek danych z dysku? Nie mogę nawet zrobić partycji swap, bo krzyczy że za dużo partycji? Dopatrzyłem się tego problemu instalując Ubuntu, bo zamontowałem tylko jedną partycję root, bez swap. W prawdzie mam 4GB ddr2, ale taki swap by się przydał i jeszcze jedna partycja na przykład home, a nie wszystko jako root. Jak to załatwić?

Obrazek
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Masz już trzy partycje podstawowe i jedną rozszerzoną, więcej nie zrobisz. Jedyna rada, to wygospodarować miejsce na rozszerzonej, gdzie będziesz mógł zakładać dyski logiczne.
adrian414

Post autor: adrian414 »

Też o tym myślałem i nic. Wezmę przerzucę to wolne miejsce i zwrócę partycji C, zmniejszę którąś z dwóch na logicznej, i wygospodaruję jakieś 10GB. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ