Racja - zgadzam się, ale nie ma obrazów wersji niestabilnych, wszystkie mają w nazwie testing, stąd moje stwierdzenieiria pisze:Według mnie wersja niestabilna ma prawo nie działać. Testowa powinna.
Po instalacji Debiana nie mog
Rzecz w tym, że właśnie ich tam nie ma. To co znajduje się na płycie instalacyjnej pochodzi z wersji testowej, a tam jest kernel 2.6.26. Jedyna możliwość zainstalowania Debiana od razu na ext4, to instalacja przez sieć z obrazu businesscard w trybie expert i wybranie repozytoriów Sida.gielo pisze:¯e są to tygodniowe buildsy to te jaja na pewno się tam znajdują.
Teraz mam zgoła inny problem.
Zainstalowałem xorga tak jak było podane na forum. Ale niestety już nie mogę zainstalować ani kde ani gnome. W ogóle nie rozumiem czegoś takiego, że mam połączenie z internetem, działa, ale apt-get i aptitude nagminnie jadą z dvd, zamiast ściągać z serwerów.
W tej chwili mam konsolę, środowiska żadnego nie mam zainstalowanego, bo nie są spełnione zależności, a z internetu w ogóle nie chce nic się pobierać, a repozytoria z ftp.debian mam dodane.
W jaki sposób mam zainstalować kde? Jak dodać repozytorium z multimedia w konsoli? Przez wget? Bo nie mam pojęcia.
Zainstalowałem xorga tak jak było podane na forum. Ale niestety już nie mogę zainstalować ani kde ani gnome. W ogóle nie rozumiem czegoś takiego, że mam połączenie z internetem, działa, ale apt-get i aptitude nagminnie jadą z dvd, zamiast ściągać z serwerów.
W tej chwili mam konsolę, środowiska żadnego nie mam zainstalowanego, bo nie są spełnione zależności, a z internetu w ogóle nie chce nic się pobierać, a repozytoria z ftp.debian mam dodane.
W jaki sposób mam zainstalować kde? Jak dodać repozytorium z multimedia w konsoli? Przez wget? Bo nie mam pojęcia.
Pewnie masz repozytoria DVD w pliku:
Skasuj je i daj:
Kod: Zaznacz cały
/etc/apt/sources.list
aptitude update
Przeczytaj uważnie poniższy wątek, znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
Uzupełnij plik /etc/apt/sources.list według tego tematu. Wpisy dotyczące płyty możesz usunąć. Następnie odśwież listę pakietów:
Zaktualizuj system i dopiero przystąp do instalacji oprogramowania.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
Uzupełnij plik /etc/apt/sources.list według tego tematu. Wpisy dotyczące płyty możesz usunąć. Następnie odśwież listę pakietów:
apt-get update
Odnośnie tych wszystkich repozytoriów itd. to wiem co i jak bo o nich czytałem i widziałem ten poradnik, tylko nie wiedziałem który edytor działa w konsoli tylko. Próbowałem kwrite i gedit, ale przecież one są instalowane razem ze środowiskiem, i zapomniałem całkowicie o nano. Dziękuję ślicznie za informacje. I tak odnośnie tego nie idzie zainstalować kde przez kde, kde-i18n-pl bo wyskakuje, że nie ma kandydującego pakietu czy coś.
adrian414, podaj dokładny log. Podaj także:
cat /etc/apt/sources.list
Znowu się kłania nieaktualny poradnik na forum. Spolszczenie do KDE4, czyli wersji, która jest obecnie w wersji testowej to:
A co do samego KDE, w wersji testowej do wyboru masz:
Czyli podstawowe komponenty środowiska oraz:
Czyli pełną wersję. Polecam zainstalować wersję minimalną i dołożyć później to, co uznasz za stosowne.
kde-l10n-pl
kde-minimal
kde-full